Karmienie Piersią Innaczej a przejadanie

Ja też dziecko kładłam na boku a czytałam że najlepiej na wznak właśnie. Ale żeby była ładna i kształtna główka dziecka to trzeba układać na bok dziecko i na wznak też

Na bok jest niebezpiecznie przez to, że dziecko może nieświadomie obrócić się na brzuch z twarzą w podłożu.

Co specjalista to tez inne zdanie :) 

Pozycja na plecach jest ok przy ulewaniu. Dziecko obraca głowę na bok lub pod skos czyli bok i w górę. Ale dobrze żeby leżało na płaskim a nie jakimś podniesionym jak w szpitalach. 

Położna mi mówiła że te łóżeczka w szpitalach są pod kątem, że niby kiedyś kładziono dzieci głową do dołu, żeby się oczyszczały a później matki dopiero sobie je kładły głową do góry.

Apropo kładzenia na bok. Nie wiem skąd mi się to wzięło ale to nie było niepolecane jeśli chodzi o bioderka/kregoslup? Na dłużej oczywiście, nie pamiętam dokładnie o co chodziło.

Ja układałam na bokach ze względu na asymetrie córki,  a klin polecała nam fizjioterapeutka pod kątem bezpieczeństwa dla wczesniaka z tym ze u nas nie było problemu z ulewaniem. Także mysle że to musi być odpowiednio pod dane dziecko ułożone.  Lea&Leo przypomniałaś mi że moj syn też mi się zaczął krztusić wodami płodowymi a ja nie wiedziałam co się dzieje. W sumie zadziałałam intuicyjnie.

Tak dziecko powinno leżeć na wznak ale w szpitalu są ułożone w opozycji pół pionowej po to żeby nie zachłysnely się wodami płodowymi bo często dzieci wymiotują. Oraz kiedy dokarmiają położne a muszą nagle gdzieś iść dziecku się dobrze nie odbije i wtedy ta pozycja jest bezpieczniejsza. W dzień kiedy mamy dziecko na oku nie ma przeciwwskazań do tego by spało na boku jeżeli włożymy pieluszkę między kolana to dla kręgosłupa i bioderek też jest ok. 

Właśnie.. Ta pieluszka między nogami niby jest ważna. Ja zazwyczaj na wznak kładę. Ewentualnie po piciu na chwilę na boku 

Nie słyszałam o sposobie z pieluszką między kolanami a pierwszy miesiąc często układałam małego na boku. Na szczęście z bioderkami wszystko ok. Ciekawe do jakiego którego miesiąca trzeba pilnować pieluszki między nogami.

Ja też układam głównie na boku. Pamiętam jeszcze jak położna mówiła, żeby kłaść raz na jednym, a raz na drugim boku i tak jakoś zapamiętałam. Myślałam, ze to bezpieczniejsze gdyby dziecko np ulało.

Zazwyczaj do 12 tygodnia a wkłada się pieluszkę, bądź coś między kolana dziecka po to by staw ułożony był w miarę fizjologicznie. Idealnie pozycja dla stawów biodrowych to odwiedzenie, swobodne zgięcie oraz rotacja zewnętrzna, a pozycja boczna wymusza zupełnie odwrotne ustawienie. Takie ułożenie sprzyja wysuwaniu się głowy kości udowej z panewki, co może skutkować dysplazją biodra. Najważniejsze żeby staw nie był w przywiedzeniu czyli nie schodził się do środka. Dlatego też kiedyś dziewczynkom wkładało się dodatkową pieluchę między nogi żeby stawy były ułożone w odwiedzeniu ( czyli na zewnątrz)

Na bioderka są specjalne pieluszki takie do mega szerokiego pieluchowania. U nas w przychodni polecali z firmy Bubibaby. My nie mieliśmy problemu z bioderkami. Kontrole mamy w wieku 6 miesięcy. Nam fizjo kazała nosić maluszka z ręką pomiędzy nogami to podobno super działa na bioderka.

Kargaw, O proszę. Mój Mąż właśnie zawsze jak owija małą kocykiem to jej tak między nóżkami układa kocyk, bo twierdzi, że jej tak wygodniej, czyli jak widać miał rację:)

O ja nawet o tym nie wiedziałam 😂

Nam fizjoterapeuta pokazywał taką pozycję do noszenia z ręką pomiędzy nogami. A przy USG bioderek lekarz kazał przy zmianie pieluszki odwodzić biodra maksymalnie na boki i robić regularnie takie ćwiczenia.

A coś Ty ,mama wie i widzi najlepiej ,dziecka swoim mlekiem nie da się ,,przekarmić,, wiesz kiedy jest głodne, kiedy wolą,,mamo chce Twojego mleczka,, nie oszukuj go smoczkiem :) 

Zobacz w siatkę centylową od czasu do czasu , jeśli masz wątpliwości :) 

Inka to masz mądrego męża ;);) 

Przy zmianie pieluszki też można odwodzić na zewnątrz absolutnie to nie zaszkodzi