Czy karmiąc piersią inaczej macie problem z przejadaniem się dziecka ? Jak podchodzicie do tego tematu, może się przejeść naszym mlekiem czy nie może?
Czy wasze dzieci ulewają ? Mają problemy z refluksem?
Karmie w ten sposób drugiego Synka i tak jak starszy, ma powyższe problemy i dużo zjada z butelki. Jeden lekarz każe mu ukrócić i oszukiwać smoczkiem, a inny mówi że swoim mlekiem nie można przekarmić. Ja uważam, że rzeczywiście mojego mleka może jeść ile chce, bo gdybym karmiła piersią to przecież nie wiedziałabym ile zjada tak naprawdę... jakie jest wasze zdanie i doświadczenie?
Moim zdaniem dziecko je tyle ile potrzebuje a reszta to po prostu potrzeba relacji i bliskości. Moja córka to jest ogromny ssak. Mogła by wisieć cały dzień przy piersi. Najgorsze są początki gdy pokarmu jest mało i dziecko musi się mocno napracować by coś poleciało i wtedy jest frustracja często po obu stronach. Ale to normalne. Potem nawał pokarmu. Tak jesteśmy stworzone i czasem trzeba poczekać na efekty. Nie ukrywajmy karmienie piersią to jednak wyzwanie i nie zawsze jest łatwo.
U mnie córki karmiłam wyłącznie piersią do 6 miesiąca. Jadły często ,a mleka miałam sporo. Dużo przybierały. Przy pierwszej córce lekarka pytała czy jest na samej piersi - powiedziałam ,że tak. Wtedy też zaznaczyła ,że jeśli na samej piersi to śmiało dalej karmię na żądanie ,a jeśli byłaby na modyfikowanym to już nie daję tyle ile dziecko chce ,bo dużo przybierała. Ogólnie często jest tak ,że dziecko ma potrzebę bliskości i ssania i jeśli tego mleka jest dużo to faktycznie może się przejadać i wtedy ulewa. U nas właśnie ulewa jak za dużo wypije z piersi. Ale karmię na żądanie , a smoczek podaję gdy próbuję zasnąć ,a już jest najedzona.
Karmiąc piersią - nie wiem ile zjada ,ale przystawiam kiedy dziecko tego potrzebuje ,więc nie jest to dla mnie istotne. Istotne jest to ,że odpowiednio przybiera na wadze i rośnie zdrowo :) Po tym wiem ,że je tyle ile potrzebuje :)
Mój mały ulewal bardzo w pierwszych 3 miesiącach . Robiliśmy wszelkie badania i wyszły ok . Wyszło na to ze się przejadał , zreszta bardzi dużo wisiał na cycu
Moja była karmiona piersią i przez pierwsze miesiące non stop wisiała na cycu, przejadała się i bardzo dużo ulewała. Pediatrzy mówili że to normalne bo takie małe dziecko to mały ssak.
Zalecali żeby cały czas karmić na żądanie i tak też robiłam. Problem ulewania trwał aż do 7 miesiąca, po 5 miesiącu był coraz mniejszy.
Najważniejsze żeby dziecko odpowiednio przybierało na wadze.
Ja kp i syn po jedzeniu bardzo ulewal . Widząc było, że przejadą się. Pod materac włożyłam klin i lekarz przepisał syrop na refluks. Dla nas pomógł i po miesiącu zaczęłam go odstawiać powoli.. co prawda syn ulewal ale tylko od czasu do czasu ;)
Ja również karmiłam jakiś czas KPI i nigdy nie ograniczałam dziecku mleka. Piło ile chciało z piersi nie wiem ile pije, więc z butelki też piło tyle ile potrzebowało. Tu bym się nie sugerowała lekarzem , dziecko ma najedzone :) też mi kazano ograniczać jak mały miał kolki, ale co zrobić jak wiecznie chciał pierś trochę pił, trochę spał
U mnie dwoje dzieci ulewało okropnie plus miały kolki , z czego syn miał kolki takie , że naprawdę byłam na skraju załamania
No właśnie a jak Wam tak ulewają dzieci to nie ma problemu z opiekaniem gardełka i nie mają podrażnionych? U nas zmiany refluksowe Ale ulewa wewnętrznie bardziej i ma bardzo opieczone w środku i bywa przez to marudny.
U nas podobno przybiera za dużo, za szybko. Urodził się z wagą 3900g. 5 tyhodni minęło i waży 5500g. Wczoraj ważył 5320 a dziś już 5510. Też Wam tak przybierają?
Beti nie bo ulewanie jest naturalne to nie refluks i dziecko nic takiego nie czuje. To też nie wymioty po prostu te zastawki zamykają ce treść pokarmową w żołądku nie są jeszcze dobrze rozwinięte i pokarm się ulewa . Dla dziecko to żaden ból
Ja nie rozumiałam jak można nie.dax dziecku jeść kiedy chce.. kiedy lekarz mi to zasugerowała to spytałam się co mam zrobić kiedy dziecko będzie płakać kiedy będzie głodne.. to potwierdziła, że faktycznie ciężko będzie ograniczyć mleko.. ale to ta pediatra do której chodze w . ostateczności
@justys021 dokładnie. Ja nie rozumiem jak mam nie dać mleka dziecku kiedy szuka i szuka jedzenia... przecież karmi się na żądanie. W tej butelce też znajduje się mój pokarm a nie modyfikowane żebym musiała to kontrolować... dziwne te teksty.
Teraz jestem z malutkim w szpitalu na enterowirus.. i pani mówi że swoim mlekiem się nie ds przekarmić, że dziecko je na żądanie i tyle ile chce, ale... że za dużo mu daje i muszę to kontrolować haha
Także jedno drugie wyklucza, oni sami chyba nie wiedzą.
Ja zawsze dawałam jak było głodne, ulalo i chciało znowu i tak było w kółko. Jak będzie miało za dużo to uleje ten nadmiar. Moje to chyba lubiły powisiec przy piersi i miały gdzieś to ulewanie, zaraz znowu do piersi chciały
U mnie też syn jak się przejadł to sobie ulał (czasem i kilka razy po jednym posiłku) i wszystko teraz jak ma już 8 miesięcy jest w porządku i z wagą i z ogólnym zdrowiem :)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.