Karmienie piersią i odciąganie pokarmu

Hej. Ja od samego początku mam wielki problem z pokarmem. Z jednej piersi ściągam od 100 do 150 ml na raz co 3 godziny. Położna twierdzi, że to dobrze ale 4 dni po porodzie skończyłam z gorączką 40 stopni przez nawał pokarmu. Myślę, że im więcej będziesz odciągnąła tym więcej będzie się produkować. Gorący ręcznik bardzo ułatwia odciąganie, bo pobudza pierś do produkcji mleka tak samo jak około 15 minut masażu na każdą pierś. Powodzenia :slight_smile:

Ja potrafiłam odciągnąć nawet 150 ml z jednej piersi ale odciągałam sporadycznie jak już nie miałam wyjścia i wiedziałam że nie zdąże na karmienie … Ale każda matka i każde dziecko jest inne i możesz mieć wystarczająco pokarmu żeby karmić piersią a możesz nie odciągnąc laktatorem wgl

U mnie sprawdza się z lovi

Witam mam ten sam problem. Próbuję odciągać mleko, ale wciąż nie dostaję dużo mleka.

Hanna, ja miałam tak samo, cobym nie robiła to odciagalam max 70 ml. Nie wiem czy po prostu piersi nie lubią laktatora czy co, ważne żeby maluch się najadal

U mnie było na początku po 150 ml a nagle bam i 30 ml tak że naprawdę ciekzo było każda kropla wiadomo cenna ale jak dziecko dostawało tak dużo pokarmu a potem tak mało to wiadomo że sobie nie pojadalo i trzeba było kombinować 

a probowałyscie jakieś herbatki na laktacje pic zeby ją jeszcze bardziej rozkrecic? 

Tak ja miałam w domu 3 różne rodzaje herbatek które mi poleciła położna ale żadna z nich się nie sprawdziła jak laktacja zanika tak jak położna mówiła nie jesteśmy w stanie nic zrobić niestety czasami 

Femaltiker też jest dobry, ale racja czasami tak jest ze poprostu nie jesteśmy wstanie nic już wskrzesić z naszych piersi mimo że bardzo chcemy. 

Czasami tak jest 

Dziecko lepiej ssie niż nawet najlepszy laktator, tak że jak mało odciągacie to nie zrażajcie się do karmienia piersią

Ania zgadzam sie z Toba, moze dziecku to wystarcza taka ilośc pokarmu. trzeba obserwowac malucha bo byc moze dobrze przybiera na wadze a te ilości sa dla niego odpowiednie. 

Takie właśnie obserwowanie na bieżąco czy dziecko przybiera też jest dla mamy stresujące i też przez to mama może mieć problem z pokarmem a raczej z jego ilością po prostu z nerwowo 

W piersiach jest więcej pokarmu niż odciąga laktator, kilka razy próbowałam odciągać mleko kiedy piersi były przepełnione i aż ciekły, to też małe ilości odciagalam. 

Niektóre mamy żeby odciągać większe ilości po prostu muszą używać laktatora codziennie, najlepiej kilka razy i wtedy też będzie więcej :) 

Ja miałam stan zapalny i nawał pokarmu już w szpitalu a mimo iż czułam że mam piersi pełne mogła tylko pewność pokarmu ściągnąć nie więcej 

Tez mi się wydaje ze wszystkiego nie odciąga ale przynosi ulgę 

kazda kobieta jest inna i potrafi odciągnac inna ilośc mleka. Ja w kazdej ciązy odciagałam różne ilości własnie. 

ja bede mogła powiedziec myśle ze za jakis miesiac, no moze 1,5m jak mi pójdzie :D mam nadzieje, że bedzie dobrze i latwo sie odciagało laktatorem lovi

U mnie były z początku bardzo małe ilości możliwe do ściągnięcia potem miałam nawał i mogłam ściągnąć naprawdę duże ilości tego mleka aż koniec końców nie byłam w stanie nawet 30 ml ściągnąć więc było coraz gorzej tym bardziej że jak miałam dużo tego mleka dziecko się nauczyło że dostaje np 120 ml mleka a nagle miałam tylko 30 ml więc prosta sprawa była że trzeba coś wymyślić i niestety dokarmiać w inny sposób 

u mnie nie było z tym problemu ale słyszałam ze zdarzają się właśnie takie sytuacja jak Twoja. czasami na siłe nie odciągniesz wiecej niz jest to mozliwe i trudno, trzeba odpuścic i dokarmiać w inny sposób.