Karmienie nocne-kiedy zrezygnować

Mamo Piotrusia u nas woda  w nocy nie przeszła,  napiła się owszem ,ale brzuszkek był pusty i nie zasnęła bo nie pojadła:)  także  nie każde dziecko się oszukać 

Karmie też piersią skonczyl maluszek 6 miesięcy  podobnie jak  Ty Malina ostatnie wieczorne karmienie robię koło północy , synus budzi się nieraz o 3 ale jak dobrze zje o 24 to śpi do 5 rano ,  wybudzam go na nocne karmienie , wstaje tylko kiedy on zawola ;)

Moim zdaniem każde dziecko w innym czasie będzie gotowe zrezygnować z nocnego karmienia. Ja nigdy nie budziłam córki na nocne karmienie, karmiłam na żądanie jak sama się obudziła. 

Nie potrafiłam oduczyć dziecka jeść w nocy. Córka była na mm i skończyła jeść w nocy grubo po pierwszym roku życia. Próbowałam zamieniać na wodę, ale nic z tego nie wyszło. Skoro budził ją głód, to jak mogłabym odmówić spełnienia podstawowej potrzeby małego człowieka. 

DaNuTka jeszcze tego nie przerabiałam, ale też mi się wydaje że wodą nie da się oszukać dziecka,  

Może to trochę potrwać zanim maluch będzie tak przesypiać noce. Delikatnie przyzwyczajaj go do innych godzin karmienia, może niech je ostatni raz o 21 a później o 6 i tak przekładaj o godzinkę aż będzie 8. Może nie być łatwo ale jest to do wypracowania. :)

u mnie jakoś szybko to poszło ale córka była bardzo łatwa do ułożenia.  

Moja skończone 7 m i już postęp nocny, raz się wybudza koło 1 w nocy i później już do 7, 8 rano śpi

Myślę, ze można spróbować. Skoro rozszerzacie dietę to może też kolacja później ? U nas niestety było jedzenie co 2h. Ciężko było zejść z nocnych karmień 

U mnie córka 15 miesięcy i budzi się 3 razy i nie mogę ją przestawić :) na wieczór zje miskę kaszki i dopije moje mleko ,a mimo to się budzi. 

Mleka modyfikowanego nie toleruje żadnego. 

Mój 2 mieiseczy synek budzi się w nocy 2 razy i szczerze, wolałabym aby budził się częściej, ale śpiącego trudno się dostawia do piersi. I tak po piersi jeszcze dociągam laktatorem co zostało, żeby trochę laktację pobudzić, bo stoimy w miejscu 

Najgorzej jest właśnie jak maluszek się nie obudzi na nocne jedzenie i nad ranem się chce położyć na brzuchu a się nie da bo boli od nadmiaru mleka 

Podczas pierwszych tygodni u mojej też był problem tego rzędu. Chciałam karmić a moja spała w najlepsze. Laktator przynosił mi ulgę 

Najchętniej spałabym z budzikiem, a żeby odciągać regularnie, ale postawię cały dom na nogi. 

U nas mały ma skończone 7 miesięcy, czasem przebudzi się raz w nocy na mleko, czasem dwa, a są też takie noce  że prześpi 10h bez jedzenia, póki co nie wyobrażam sobie mu odmawiać. 
Na naukę przesypiania całych nocy przyjedzie jeszcze czas :)  

Mama Piotrusia zazdroszczę 10h snu :D U nas córka 15 miesięcy i ani jedna noc nie przespana :o Budzi się kilka razy w nocy niestety :o Nawet jak duża miskę kaszki na wieczór zje i dopije moje mleko :D

U nas aktualnie syn się budzi w nocy częściej niż we wrześniu jak pisałam post :). Aktualnie 9 miesięcy I zasypia przy piersi a w nocy budzi się sam kilka razy i od razu do piersi.. zastanawiam się właśnie czy samo mu to przejdzie.. jak tylko się budzi to jest okropny placz i tylko dostanie piers i spi dalej..

U mnie corka ma dopiero 3 miesiace, wiec w nocy budzi sie raz bądź 2 na jedzenie. Na szczęście nie jest tak, ze stawia caly dom na nogi. Po prostu kreci sie, mruczy i szuka cyca więc nakarmie i dalej śpi. Ciekawa jestem jak to będzie dalej, poniewaz nie mam za bardzo porównania, bo 2 starsze córki karmiłam max 2 miesiace a pozniej mm

U nas też z wiekiem tylko gorzej. Kilka miesięcy temu już potrafił przespać 4-4,5 godziny a teraz jak mu się zdarzy 3 to jest sukces, bo zazwyczaj już po 2 mnie woła 

Ja nadal utrzymuję to, że rezygnacja z karmienia nocnego nie daje gwarancji, że dziecko będzie przesypiało całe noce :smiley: I mój syn jest na to dowodem. Ma 2 lata i 2 miesiące i nadal budzi się kilka razy w nocy. Napije się wody i idzie dalej spać, no ale budzi się te 2 czy 3 razy mniej więcej o stałych godzinach :slight_smile: Jak był mały to co 2 max 3h budził się na karmienie, a drugi syn teraz ma 3 miesiące i potrafi przespać w nocy 6 czy 7h ciągiem :slight_smile:

Dokładnie tak jak ktoś napisał, to zależy od dziecka. Na przykład u mnie syn po 5 miesiącach przesyłał całą noc, bez karmienia. Z kolei drugie dziecko ma 2 lata i do tej pory budzi się w nocy na mleko.