Kiedy wasze dzieciaczki zaczęły jeść łyżeczka / widelczykiem same? :)
Cora miała około 10 miesiąca, sadzałam ją w krzesełku do karmienia i dawałam widelec. Łyżeczką później tak około 15 miesiąca jak dobrze pamiętam. Łyżeczką trudniej jeść :)
U nas miała 8 miesiecy jak juz w foteliku ją zaczełam karmić teraz ma 9 miesiecy i za każdym razem obie łyżki w reku;) ale tak do gryzienia i machania;) nawet nie mam odwagi postawic jej zupy na tacy;) no ba... raz postawiłam to potraktowała zupkę jak miske z woda;)
myśle że łatwiej jest jak już bedzie potrafiła lepiej gryźć a posiłki bedą bardziej stałe bo z zupą to ciężko;) no ale cóż póki co sadzam i łyżki podaje nawet dwie;) a niech ma wybór która woli i sie oswaja
Ja łyżeczkę daje na razie tylko do zabawy i czekając na posiłek sobie ją gryzie i ogląda ale jeść jeszcze nie bardzo tym potrafi nawet nie chce próbować tylko wyrywa łyżkę i posiłkiem w ogóle nie jest wtedy zainteresowana
U nas młody ćwiczy ze sztućcami, dostaje łyżeczkę i widelec już normalne,ale przyznam szczerze, że wcześniej nie bardzo tego pilnowałam i nie dawałam ich zawsze do posiłków, nie miałam też za bardzo ciśnienia na to. Ja uważam, że on spokojnie się nauczy, ma 15 miesięcy. Ważne dla mnie, że próbuje:)
Myślę że nie ma określonego wieku. Ważne żeby prosto siedziało, sztywno trzymało głowę, interesowało się jedzeniem i kiedy samo zaczyna wyciągać rączki do tego co jest na talerzu/miseczce można podać sztućce do nauki. Wiadomo że będzie trochę bałaganu ale dziecko musi się powoli przyzwyczaić.
Mój królewicz 9mc raczej woli być karmiony, ale przynajmniej lubi jeść:) a sztućce używa raczej do zabawy , czasem jak mu coś nałożę na widelec to trafi do buzi. Najwazniejsze żeby pokazywać, dawac w rączki. Jak przyjdzie czas to zacznie używać:)
MOja ma od początku pokazywane sztućce, używa ich głównie w formie zabawy. Od 14 miesiąca je widelcem na zmiane z rękoma, niestety łyżeczką idzie ciężej.
u nas syn zaczął jeść łyżeczkę jak miał 11 miesięcy tak mniej więcej, widelec dostał koło roku, ale czasem mu sie uda coś wbić czasem nie, ale próbuje :) łyżeczką je, ale czasem i tak sobie ręką pomaga, ale zamiennie ręka potem łyżeczka . Tak szybciej nakłada sobie do buzi jak każda ręka pracuje, więc tak sobie radzi głodomor
Córka natomiast długo nie jadła mi łyżeczką oj bardzo, ona wolała ręką
Warto dać na początek sztućce dziecku do zabawy i pokazywać do czego służą :) Chociaż ostatnio moja nie chce jeść łyżeczką, nawet zupkę zje parę łyżek i już nie da rady podać więcej, więc jak są w niej jakieś warzywa to muszę wyławiać i wtedy ręką zje :P
Mój syn jak podam mu na widelcu to sam trafi, ma 10 miesięcy ale sam jeszcze narazie nie zapowiada się, żeby sobie radził i nabierał 😅
To mojej jak powiem, pokaz jak jesz widelcem to nawet nic nie ma na nim ale pokazuje hahaha
mój lubi jeść łyżeczką :) widelcem już też widzę , że nawet sobie fajnie radzi :)
Zazdroszcze, też bym chciała by Hela zaczełą jeść łyżką :D
Ja też zazdroszczę bo mojej nie wychodzi to;D
Mój synek zaczął naukę jedzenia sztućcami po roku silikonowe lekkie na początek lub z melaminy.
Fajne są szegolnie na początku te sztućce które mają ogranicznik żeby dziecko sobie nie zygło do gardła :)
U nas synek ma rok i jak narazie ciężko mu idzie jedzenie sztućcami, jak mu nabije na widelec to sobie poradzi i zje ale z nabijaniem ciężko ale myślę że ma czas i się nauczy
Wszystko przyjdzie z czasem u nas było tak na początku że tylko rękami a potem nastąpił taki moment przełomowy że podlapala jak my jemy i też chciała i szybko się nauczyła jeść widelcem gorzej z łyżką bo więcej wylewa niż nabiera
Myślę, że samodzielne jedzenie sztućcami na początku nie jest takie ważne, ja się nastawiam póki co żeby córka w ogóle coś zjadła :) Oczywiście jeśli u Was rd idzie sprawniej to można wprowadzać sztućce