Jakie zabawy sensoryczne warto wypróbować wiosną?

Drogie mamy,
jakie zabawy sensoryczne warto wypróbować wiosną? Czy Wasze dzieci mają jakieś ulubione? :smiling_face_with_three_hearts:

Wiosna zaczynamy sezon ogródkowy i to chyba najlepsza zabawa sensoryczna dla mojego syna :heart: i zapach i dotyk i rozne struktury. W tym roku powiesimy tez dom dla pszczolek murarek :heart:

Moja córa poki co dotyka trawy, zbiera stokrotki i mlecze, kamyki :star_struck:
Jej pierwsze zerwane dla mnie stokrotki ze stycznia ,zatrzymalam w ksiazce na pamiątkę :smiling_face_with_three_hearts:

Mała ma dopiero albo i aż pół roku ale nie mogę się doczekać ciepłej pogody. Będziemy dotykać i poznawać na dworzu wszystko co możliwe :smiling_face_with_three_hearts:

Starszak piaskownica , piaskownica i jeszcze raz piaskownica , maluszek już miał raz okazję usiąść na ogrodzie na trawce :blush:

Moja malutka ostatnio najbardziej zachwycona jest dotykaniem trawy .No i bańki może patrzeć, jak lecą, i próbować je łapać godzinami

Oo tak i tez bańki uwielbia :smiling_face_with_three_hearts:

1 polubienie

Ja też jestem zdania, że wiosną najlepsza zabawa to obserwacja budzącej się do życia przyrody. Pierwsze listki, kwiatki, bazie kotki i grzebanie w ziemi, może jakieś wspólne prace ogrodowe.

Wszystko co w ogrodzie jest zabawą sensoryczną. Każdy krzaczek ma inną teksturę, pachnie bądź śmierdzi, dziecko wszystkiego dotyka.

Ze starszą często rysujemy na kartoniku np wazon albo wianek, robimy dziurki śrubokrętem i na spacerze zbieramy kwiatki i przekladamy

1 polubienie

Wiosenne spacery to najwięcej możliwości do poznawania nowych zapachów, dźwięków, można dotykać nowych rzeczy. A jak zrobi się jeszcze cieplej to najlepszą zabawą mojej córki jest oczywiście pluskanie się w wodzie. Woda to zdecydowanie jej żywioł od małego i wszędzie gdzie tylko widzi jakiś strumyk czy kałuże to chętnie do niej biegnie i zaczyna się zabawa😃

Obserwacja roślinek, zrywanie kwiatuszków. Zabawy w piaskownicy. No i bańki, wiosną zaczynamy sezon na bańki

Ekstra! Zapowiada się wspaniały czas :grin: :heart:

Zabawa w piaskownicy to zdecydowanie świetna rozrywka :heart:

Zdecydowanie tak jest :smiling_face_with_three_hearts:

Super! Pluskanie się w wodzie to ulubiona atrakcja wielu maluchów :heart:

1 polubienie

Ostatnia ulubiona zabawa to tworzenie pudełka skarbów. Jedna druzyna zakopuje lub chowa skarb i robi do niego mapę. Druga druzyna musi go znalezc. Potem zmiana.

2 polubienia

Robiłam dzieciom sama ścieżki sensoryczne !

Jak już zrobi się cieplutko, to polecam zabawkowy kran “z bieżącą wodą”, dzieci uwielbiają takie chlapanie. Wystawiam na dwór i zabawa na długi czas :slight_smile:

U nas jeszcze robaki weszły w ruch :smiley: