Jakie witaminy w ciąży

Aisa94 moje pierwsze dziecko urodziło się 9 dni po terminie bez brania Luteiny dopochwowej o.O Ale 17 dni? Dlaczego tyle czasu Cię trzymali? Co do brania Luteiny, to w środę mam wizytę, więc pewnie lekarz każe mi je odstawić, bo to będzie 35 tc. 

Strasznie dużo. Po 14 dniach jak dziecko nie chce wyjść to zazwyczaj tną, bo już za długo.

17 dni to mega duży termin..

Dziewczyny z tego co kojarzę, to u Aisy żadne sposoby na wywołanie porodu nie działały, a ona nie zgodziła się na CC :) Dlatego tak długo po terminie to było :) Aisa dobrze kojarzę Twoją historię? :) To Ty tam rządziłaś na oddziale, a nie lekarz, prawda? :) 

Ja ze względów chociażby bezpieczeństwa zdecydowałabym się na cięcie... Przy drugim dziecku wcale, a wcale bym się nie zastanawiała. Bo wiem, jak czekanie mogło wpłynać na pierwsze dziecko. Akurat historia zakończyła się szczęśliwie, ale nie chciałabym ryzykować drugi raz...

A dziewczyny mam pytanie, bo generalnie cierpię na bezsenność w ciąży od tygodnia o.O Generalnie w ciąży mam problem ze snem, ale od tych kilku dni to jakaś masakra. Biorę tę Luteinę, witaminy i magnez dodatkowo. Powiedzcie mi, czy u Was na takie dolegliwości właśnie magnez pomagał ( jesli takie miałyście? ) 

Kiedyś 14 dni po terminie to było maximum, teraz 8dni po terminie wywołują lub cc w zależności od wskazań. Niewiem skad aż 17 dni.. 

magicznypazur - bezsenność w ciąży to norma :) Większość (nie wszystkie) kobiet na nią cierpi :( na to chyba nie ma "lekarstwa"

Ja z całego serca mogę polecić witaminki Prenatal . Jeśli chodzi o mnie działamy cuda od samego początku , zawarty w nich imbir pomagał mi zwalczyć nudności które dawały mi mocno w kość :(( po witaminach zauważyłam ze moje włosy paznokcie skóra wygladaly naprawde bardzo dobrze !!! ( nadal wyglądają bo zamierzam je brać do końca karmienia piersią ) w Kolejnej ciąży na pewno będę się suplementowac prenatalem od samego początku ;))

Magicznypazur miałam dokładanie tak samo luteina , magnez 6 razy dziennie bezsenność 7 miesiącu aż do 8 i jak wspomniała Pcheła na to nie ma raczej lekarstwa . Organizm się przygotowuje do porodu , pamiętam jak też nie spałam po nocach później w podobnych godzinach budził się syn na karmienie . 

Jedyne co moge polecić to jakaś dobra książkę 

Chociaż mnie trochę uspokoiłyście, że to nie od brania tego wszystkiego :) No nic, jakoś trzeba przetrwać :)

Pati - właśnie przypomniałaś mi, jak przez te bezsenne noce w pierwszej ciąży zaczęłam czytać książki na telefonie :D 

A do tych wszystkich objawów dochodzi jeszcze ciągła potrzeba wstawania do toalety, więc jak tu się wyspać 

magnez aż 6 raz dziennie! O matko, podziwam, chyba bym się pogubiła czy j€ż brałam czy nie, tym bardziej ze mi od połowy ciąży towarzyszył ciążowy mózg, ciągle o czymś zapominalam, byłam rozkojarzona, dobrze że wszystkie potrzebe składniki miałam w mamadha premium, brałam rano i wieczorem i z głowy :) 

Warto porównywać sklady - jak we wszystkim :) Ja biorę Pregna Plus - jedna dziennie i skład całkiem bogaty. Na początku lekarz zalecił mi tez dodatkowo wit. D i DHA, ale tylko takie z małych ryb.  Pregna Plus ma to wszystko w sobie wiec stwierdziłam, ze nie ma co przesadzać.  A znalezienie DHA z małych ryb zakończyło się niepowodzeniem. 

Pregna Plus jest bardzo fajne witaminy

Jeśli planowałam ciąże to od początku brałam femibion Natal 0 następnie Femibion Natal 1 i teraz Femibion Natal 2. Lek polecił mi dobry przedstawiciel handlowy i mogę z czystym sumieniem go polecić również Wam. Wyniki badań jka narazie mam idealne więc nie mam powodu aby lek zmieniać Dodatkowo posiadam niedoczynność tarczycy więc raz dziennie Magne B6 Forte który jest lekiem a nie suplementem. Vitrum D3forte który jest dietytycznym środkiem spożywczym ( jest lepszy od suplementu ale nie jest lekiem) i dodatkowo Aspargin który zawiera potas żeby nie mieć obrzęków nóg i żeby ich ból mi nie doskwierał :) oczywiście letrox to podstawa w leczeniu tarczycy i ebivol (lek nowej generacji na ciśnienie) na wysoki puls. Bez niego moje tętno wynosi 140 uderzeń na minutę. 

Femibion ma tych wszystkich witamin w trochę za dużych ilościach, przynajmniej tak dowiedziałam się na stronie pan tabletka 

Właśnie na zawartość dużej ilości witamin ten preparat sprawdza się u mnie idealnie bo przez chorobę tarczycy mam niedobory a on idealnie je uzupełnia :) 

Najważniejsze to czytac sklad. Można zrobić w aptece porównania i samemu ocenić czy jest coś lepszego. Ja mam super Panią z apteki która sama mi poelca lepsze leki niż te przepisane przez lekarza i często też w niższych cenach. Może czasem warto się uśmiechnąć a na pewno Pani jakas nam pomoże :) 

Mi lekarz dał jedynie Jodid (też  ze wzgledu na podwyższone tsh)+kwas foliowy . Nic więcej nie kazał. Wyniki były dobre. W 8 mscu dodatkowo żelazo bo spadło 

Ja żelazo musiałam brać od samego początku bo miałam tendencje anemiczne