Jakie witaminy w ciąży

3 miesiące przed zajściem w ciążę zaczęłam stosować Pregnę Plus i brałam aż do miesiąca. Od tamtej pory przeszłam z polecenia lekarza na Prenatal Duo. Dodatkowo biorę magnez od samego początku i wyniki w normie :slight_smile:

Wszyscy ginekolodzy chorują chyba teraz na pregna plus. :DJa osobiście brałam falwit mama w pierwszym trymestrze. Teraz nie biorę nic. Jem za to dużo warzyw i owoców :slight_smile:

Ja Brałam Pragnę Plus zalecił mi to Endokrynolog . A brałam to przez całą ciążę no i jeszcze jak karmiłam piersią . Oraz vitrum D3 1000 j.m

Ja brałam folik do końca pierwszego trymestru. Po tem od czasu do czasu wapno, magnez, zelazo ale to co jakiś czas. Według zaleceń lekarza. Nic więcej nie brałam. Jadłam dużo owoców i warzyw. Więc sporo witamin mój organizm miał naturalnych z owoców a nie z tabletek.

Ja z pierwszym dzieckiem nie brałam żadnych witamin czy też kwasu foliowego. Synek urodził się zdrowy z 10pkt.
Teraz w 2 ciąży na początku miałam brać witaminy ale było mi po nich bardzo niedobrze i lekarz stwierdził że mam brać tylko magnez.

Ja przyjmowałam femibion natal 1 i 2 w obu ciążach i byłam bardzo zadowolona, nie miałam żadnych niedoborów witamin.

Również byłam zadowolona z mamadha premium. Brałam przy diecie wegańskiej i nie musiałam łykać żadnych dodatkowych tabletek ani znowu jeść ryb czy jajek. Nie miałam żadnych problemów przez całą ciążę ani z produkcją pokarmu :wink: Myślę, że w tymbardziej przy normalnej czy ubogiej diecie na pewno da sobie radę.

Ja z pierwszym synkiem nic nie brałam. Nawet kwasu foliowego i było super. Teraz pół roku przed ciążą brałam kwas foliowy i przed 1wszy trymestr tez tylko kwas foliowy. Niestety ciągle byłam przeziebiona i lekarz zaleci mi wprowadzenie witamin, zwłaszcza ze moja dieta ze względu na mdłości była mega jałowa wiec zaproponował suplementacje. Najpiere falvit a teraz pregna plus.

Pragna plus i pregna dha o które pytała niegdyś autorka sa dobrymi witaminkami i co najważniejsze łatwo dostępnymi. Kupowałam je w rossmanie. Często polecane przed lekarzy. Trochę tańsza wersja to Falvit mama, które brałam w okresie karmienia piersia i biorę je do dziś, płacąc ok 25 zł za opakowanie :slight_smile: Nigdy wcześniej nie zagłębialam sie w skład tych suplementów… Czy ktoś porównywał te witaminy względem składu ?

Mnie po falvicie okrutnie mdliło :confused:

Ja biorę Prental. W pierwszym trymestrze Uno (lekarka poleciła ze względu na to, że w składzie jest imbir hamujący mdłości i nie wiem czy dzięki temu czy po prostu, miałam bardzo niewielkie), a od drugiego Classic i DHA

Mi w aptece panie pregna zachwaly ale powiem szczerze że cena jest kosmiczna . Nie wiem czy skusze się na 2 opakowanie…

Kwas foliowy warto brać nawet wtedy gdy tylko planujemy już ciążę. i koniecznie przez pierwszy trymestr. Sporo lekarzy własnie zachwala pregnę, cena niska nie jest, ale warto zamówić w aptece internetowej zapas i wychodzi taniej.

Ja brałam folik. Cena była przystępna. Nie jakaś wygórowana.

Ja do 13 tc brałam Femibion a później Femibion 2:-) teraz kp i dalej biorę Femibion 2:-) i polecam go gorąco ponieważ w składzie ma foliany pomagające przyswoić kwas foliowy, ma sporą ilość witamin i DHA

Po ciąży już niczego nie brałam.

Mariee mnoe tak samo oo Falvicie mdlilo zraz zmieniłam na Vitaminer DHA i przez cała ciążę przy synku i przy córce bralam .Kwas foliowy bralam 3 miesiące przed zajscien w ciąży.Dobrze jest brac folik przed planowaniem ciąży.

A ja różnie teraz biorę. Przetestowałam Mama Dha, pozniej Vita-miner DHA, Femibion Natal2 i wczoraj kupiłam DopelHertz Activ Mama Premium. Dopelhertz ma największe tabletki, jeśli ktoś ma trudności z połykaniem to może mieć z nimi problem, po Mama DHA czułam rybi posmak. Z pozostałymi wszystko OK.

ja brałam różne witaminy w ciąży .Dla Mnie najlepsze okazały się Vitaminer z kwasami Dha .Nie polecam witamin Falvit mama od nich bolała mnie głowa i miała zawroty .

Dla mnie też vitaminer pragna dha najlepszy się okazał brałam jeszvze mama dha ale id razu wymiotowalam te tabletki więc nie polecam jak ktoś ma wyczulony smak i węch.