Moja córka ma 19 miesięcy, 14 kilo i 88 cm wzrostu. CiGle rośnie wagą mimo ograniczenia słodkiego i niezdrowych rzeczy.
A mój w 4miesiacu był taka kluska. Był tylko na piersi później pryzbieral jeszcze więcej i rósł rósł i nagle zaczął pelzac bo dopiero w 8miesiacu po tygodniu stanął na nogi chodzi za rączki i po miesiącu wiesz jak wygląda? Jak zwykle przeciętne dziecko wszystko mu spadło a miał takie kochane faldki, gdy był mały musiała palcami docierać w miejsca między falami bo był ciągly kurz i brud
uważam że każde dziecko ma swój czas i jak jest grubsze to jest, takiego dziecka się nie odchudza, gdy mu się to utrzyma do późniejszego wieku no 6-7lat to można coś zrobić w tym kierunku gdy jest naprawdę źle a jak nie to nie i tyle, bycie chudyn też nie jest zdrowe
Mój synek jest bardzo ubity i do roku wszyscy mówili ze jest duży. Tym bardziej ze mojej siostry synek o 4 miesiace starszy jest praltycznie jego wielkości i chudy jak patyczek. Jak synek poszedł na nogi to schudł i mi się wydaje normalny ale jak ustanie koło synka siostry jest naprawdę duża roznica.
Dziś spotkałam koleżankę i ma synka 8,5miesiaca i waży 11,5kg i wcale aż tak źle nie wyglądała jedynie na starsze dziecko ale nie powiedziałabym że jest tłusty czy bardzo gruby
Moja córeczka ma 11 m-cy i waży prawie 11kg i też jest dość pulchna, zwłaszcza udka i pysie:P Taki urok naszych maluchów, z pewnością wyrosną jeszcze z tego. A co do określenia “tłuste” to zupełnie bym się tym nie przejmowała, tylko właśnie ucięłabym to jakąś ripostą lub zwyczajnie przemilczała.
Nadwaga u dizecka jest zawsze niebezpieczna. Pal licho, jak z niej wyrośnie, ale juz w wieku szkolnym i przedszkolnym to bedzie problem, także pod katem akceptacji przez rowiesnikow.
Odpowiedziałabym tej babie, że sama jest tłusta wrrrr. Moja mała od małego jest duża, urodziła się 4150g, teraz ma 2 lata i 4 miesiące i waży 16 kg. Wygląda normalnie, wcale nie grubo. Miała okres, kiedy miała duży brzuszek, ale teraz już się wyciągnęła i brzuszek się zmniejszył. Dodam, że nigdy nie miała “oponek”, ale patyczakiem nigdy nie była. Na szczęście nigdy się nie spotkałam z takim tekstem, że jest tłusta, czy gruba…
Jeżeli lekarz i pielegniarki mowia, że dziecko jest nadmiernie tłuste to wynika to raczej nie tyle z chamstwa co znajomosci tematu. Pamietaj ,ze nadwaga u dziecka nigdy nie jest dobra, a co dopiero u tak małego.
Mój syn miał 12 kg, jak miał rok i wcale nie był tłusty, może też przez to że jest wysokim chłopcem, jak na razie. Nigdy nikt nie nazwał go ani tłustym ani grubym. Jedynie słyszałam i do tej pory słyszę, że wygląda na starszego niż jest, w książeczce zdrowia na bilansach ma wpisane zawsze, że wygląda jakby był rok starszy. Na ten moment 5 lat będzie miał z początkiem sierpnia i ma 22 kg i jest mega szczupły, bo jest wysoki.
Nie przejmuj sie glupia gadka u mnie lekarz mowil ze mala jest zbita fajna cieszyc sie ze ma apetyt je i jest zdrowa wystarczy wieksza infekcja i juz dziecko leci z wagi wiec ciesz sie ze masz taka dziewuszke fajna
Jak dla mnie to twoje dziecko nie jest za grube jak na swój wiek,waży w sam raz.
Mojej siostry córka też ma 1,5roku i waży około 12 kg i też urodziła się malutka,miała 2600.
Przy większej aktywności fizycznej napewno jeszcze zgubi troszkę swoją wagę.
Każde dziecko jest inne. Jedno może być pulchniutkie, drugie może wyglądać jak niedożywione. Tak jak z nami. Jedna jest wysoka i chuda jak patyk, a druga mała i kochanego ciałka nigdy za wiele. Tak to już jest, nie zmienimy tego, często są też uwarunkowania genetyczne.
Moja ma 5 mc i waży 7 kg. Dużo ma fałdek i jest pulchna a cały czas jest karmiona tylko piersią. Trochę się martwię jej wagą staram się ją przetrzymywać między karmieniami. Niestety jak zaczęła wydłużać czas to zaczęła budzić się w nocy na karmienie... Ehh...
Może i lekarz z pielęgniarką maja rację, że dziecko za dużo waży ale moim zdaniem nie powinni tego przekazywać rodzicom w taki sposób. Takie odzywki są po prostu chamskie. Tłusta to może być świnka a nie dziecko więc takie teksty po prostu były nie na miejscu. Nie pamiętam już ile ważył mój syn w wieku 15 miesięcy ale teraz ma 4 latka i 16,5 kg.
JustynaSz na spokojnie, piersią maluszka nie przekarmisz, a że przybiera na wadze to normalne na tym etapie, jeszcze chwila i już przyrost masy będzie coraz wolniejszy, a jak zacznie się sama poruszać to zrzuci wałeczki ;)
Czasem rodzice sami robią z dzieci potworów. Znam kilka rodzin z męża i z mojej rodziny gdzie dzieci 2 o 3 lata a ważą prawie po 30 kilo. Też trzeba znać granicę. Dziecko pójdzie do szkoły i będą dzieci dokuczac i się śmiać. U małych dzieci taka trauma pozostaję na całe życie. Takim dzieciakom jest ciężko w klasie i spore obciążenie dla organizmu.
U mnie syn też ma faldki ale ma prawie 4 miesiące i jest na piersi więc też nie wiem ile ml zjada na raz. Córka jest filigranowa. Umiar to podstawa.
Na początku dziecko je tylko i leży więc nie ma co się dziwić że ma faudki itp. potem kiedy zacznie taczać się pełzać raczkowac chodzić zazwyczaj mniej przybiera na wadze
Mój synek ma 14 miesięcy i waży około 12 kg wcale nie jest tłusty jest akurat. Jak się urodził ważył 4,270 i też nie był tłusty był duży i położne zawsze mówili na niego duży chłopczyk
Moja mała ma aktualnie fałdki na nóżkach, ale generalnie jest drobnym dzieckiem, bo ma 4600 i 61 cm na ten moment. Synek mimo dość sporej wagi, jak na jego wiek, bo ma niecałe 24 kg, to jest wysoki, bo ubranka kupuję mu na 122/128 cm, więc nigdy nie był pulpecikiem i zauważyłam, że dzieci, które ulewają przybierają mniej na wadze, przynajmniej w moim przypadku przy obojgu dzieci.
Magicznypazur moja ulewala i na początku bardzo szybko przybierała na wadze. Dopiero jak zaczęła się turlać pełzać raczkowac to trochę się to zahamowało i mniej przybiera