beata, niekoniecznie, wada naprawde musi byc znaczaca
mi mimo np osi, astygmatyzmu i wady wzroku nie radzono rodzic przez cc
Witaj na forum #teamLOVI!
beata, niekoniecznie, wada naprawde musi byc znaczaca
mi mimo np osi, astygmatyzmu i wady wzroku nie radzono rodzic przez cc
W przypadku soczewek warto samemu dopytać lekarza, może akurat CC będzie wskazane, a ginekolog nie zawsze musi być świadomy naszej wady wzroku.
Jak jets spora wada wzroku czy jakieś choroby oczy to lekarz może taka decyzję podjąć. Ja też mam wadę wzroku,ale to muszą być spore wady,wiecie takie że bez okularów prawie nic nie widzicie
MagdalenaGie mnie o to czy mam wadę wzroku czy noszę soczewki pytali się przy przyjęciu
Może i masz rację może zależy jak głęboka jest wada
Z tego co jakiś czas temu czytałam i chyba nawet tu na forum rozmawiałyśmy, to sama wada wzroku nie kwalifikuje na CC. To musi być jakaś choroba oczu i wada wzroku.
Znalazłam teraz taki artykuł:
https://holsamed.pl/czy-wada-wzroku-jest-wskazaniem-do-ciecia-cesarskiego/
Bardziej chodzi o zmiany zwyrodnieniowe na siatkowce
A jeśli chodzino wadę wzroku to i tak pewnie potrzebne jest potwierdzenie od okulisty, dlatego ginekolodzy kierują na konsultacje podobnie z innymi specjalistami
A niby dlaczego wada wzroku ma wykluczać aby rodzic naturalnie i mieć cc?
Monia dlatego-Problemem mogą być natomiast zwyrodnieniowe zmiany w siatkówce oka i ryzyko jej odwarstwienia się w wyniku wysiłku i wzrostu ciśnienia w gałkach ocznych w trakcie porodu siłami natury...A marta K podesłała link
Czy wada wzroku czy inna lekarz specjalista wydaje decyzje
Moja siostra miała 2 cesarki właśnie z powodu wady wzroku.
Ja z tego powodu do okulisty nie poszlam bo się obawiałam, że mnie na cc skieruje. Ale w sumie mam astygmatyzm i nie widzę na daleko, noszę okulary. Nie mam żadnych dodatkowych chorób albo inaczej - nie wiem o nich.
Podczas parcia zamykałam oczy bo tak mi wszyscy radzili ale też chyba bym nie potrafila tak z otwartymi, z automatu się oczu zaciskały.
Przy jakich wadach wzroku konieczne jest cesarskie cięcie?
Cesarskie cięcie jest konieczne w przypadku zwyrodnieniowych zmian siatkówki oka. Czasami wada wzroku wiąże się z gorszym stanem siatkówki, którą bardzo duży wysiłek fizyczny mógłby uszkodzić. Nie jest to oczywiście reguła, ale właśnie z tego względu dla bezpieczeństwa każdej pacjentce w ciąży zaleca się wizytę u okulisty. Jeśli specjalista uzna, że poród siłami naturalnymi nie jest w danym przypadku wskazany, wyda stosowny dokument, który należy okazać w szpitalu.
dlatego w ciazy nalezy udac sie do okulisty... jezeli wada sie posuwa to czeka nas cc
To chyba musi być duża wada wzroku
Koleżanka miała cesarkę właśnie ze względu na wzrok ale ona ma bardzo dużo wadę wzroku na dodatek cukrzycę na insulinie więc w takim wypadku poród naturalny na pewno nie wchodziłby w gre
Przy porodzie naturalnym wytwarza się duże ciśnienie jak kobieta prze i przez to może to wpłynąć na wadę wzroku, jaką już ma. Tak samo (o czym się nie mówi), jeśli są wady słuchu lub problemy ze słuchem, to poród naturalny może pogorszyć słuch. Mam koleżankę, której po porodzie bardzo się słuch pogorszył właśnie przez ciśnienie przy parciu.
natalia, niekoniecznie duza wada.
w ciazy wada wzroku moze sie znacznie posunac, nalezy zbadac cisnienie w oku bo moze nawet dojsc do wylewu w oku przy porodzie
Wada wzroku nie ma tu znaczenia a jedynie stan siatkówki, który może być gorszy przy większych wadach wzroku (ale nie musi). Ja mam 6,25 i 7,25 a dostałam na szczęście zaświadczenie od okulisty, że nie ma przeciwwskazań do porodu naturalnego, ponieważ po badaniu dna oka stwierdził, że moja siatkówka jest ładna, bez żadnych zmian, zwyrodnień itp.
Marta o widzisz o wzroku słyszałam, ale o słuchu że może się pogorszyć już nie.
Dziwne że w związku z tym że nawet przy małej wadzie wzroku Mogą być takie komplikacje, to nie wprowadzili takich badań okulistyczny jak na przykład regularnie robimy tarczycę Czy cukrzycę. Moim zdaniem skoro jest takie ryzyko to każda kobieta na być odesłana do okulisty W celu zbadania wzroku w czasie ciąży, nawet te które mają Zdrowe oczy przecież mogą nie być nie świadome swojej wady
czecha o chryste, ale duza wada. moje -1,8 to nic przy tym
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.