Jakie pieluchy?

Drogie Mamy,
w kwietniu spodziewam sie narodzin mojej córeczki. Jestem na etapie kompletowania potrzebnych akcesoriów itp.
Miałam straszne problemy z zajściem w ciążę i wolę chuchać na zimno. Zastanawiam się nad pieluchami. Lepsze są jednorazowe czy wielorazowe? Na czym polega ich wielorazowość? Które są wygodniejsze i tańsze?
Pomocy! :frowning:

Jednorazowe.
Z DADY są dobre.wiele osób sobie chwali.

Arleta ile mam tyle opinii. Ja zdecydowanie wolałam jednorazowe, bo zużyte wyrzucasz i nie masz problemu z praniem i suszeniem (nam to bardziej odpowiadało ze względu na brak miejsca do suszenia). Używaliśmy papmpersa i dady z biedronki - bardzo porównywalne jakościowo.
Natomiast wielorazówki (eko pieluchy) mają wkłady, jedne mają wkład przypinany napkami (pierze się wtedy sam wkład) inne mają wszyty wkład i pieluchę pierze się razem z wkładem. Wielorazówki nie uczulają, nie powodują podrażnień, są przewiewne co zmniejsza ryzyko odparzeń.
Moja kuzynka używała wielorazówek, mówiła że to spora oszczędność. Przy czym na początek wielorazówek trzeba kupić dość sporo, bo maluszek potrzebuje nawet 10-14 pieluszek na dobę. Natomiast na pewno trzeba zakupić więcej wkładów niż samych pieluch.
W tej ciąży mam termin na lipiec i jeszcze mam trochę czasu żeby rozważyć rodzaj pieluszek.

Zdecydowanie DADY z Biedronki. Ale te fioletowe Extra Care. Są super chłonne, delikatne i wygodne dla dziecka. Posiadają pasek który zmienia kolor jeśli maluszek nasikal (z żółtego robi się niebieski) więc łatwo sprawdzić czy pieluszka wymaga wymiany.
Po porodzie leżałam na sali z dziewczyną, która używała Pampersow. Po dwóch dniach jej córka miała cała odparzoną pupcię. Pani neonantolog na obchodzie kazała jej natychmiast zmienić pieluszki na Dady. Powiedziała że są obecnie najlepsze na rynku a z Pampersow bardzo często dzieci mają odparzenia co właśnie widzi na badaniach.

to fakt, jednorazówki są wygodne. Zmieniasz wywalasz i problem z głowy.
ja kupiłam wielorazówki są przede wszystkim tańsze, dla mnie to największy plus oraz to, ze nie zawierają tworzysz sztucznych, nie uczulają, nie przegrzewają jąder u chłopców, są ekologiczne, można je spożytkować w przypadku drugiego dziecka, no ale niestety trzeba prac, ale i tak uważam, że mają więcej zalet niż wad. Ale tak jak dziewczyny już pisały, ile mam tyle opinii :wink:

No my z dady kożystamy juz 10 lat :slight_smile: tzn od pierwszego dziecka

Dzięki dziewczyny :slight_smile:
widzę, że ta DADA jest dobra, skoro polecacie.
Kupię trochę wielorazówek i Dadę, zobacze co bedzie wygodniejsze dla nas.

pieluchy tetrowe też oczywiście się przydają. Przy każdej wizycie u lekarza. Przy codziennym karmieniu, kapaniu, odbijaniu, czasami trzeba też wkładać między nóżki przy problemach z bioderkami itp, itd :wink: mimo że używam DADY to tetrowych też mam 40szt i idą jak woda:p co chwilę pranie i prasowanie. Także nie wyobrażam sobie ile tego jest jak się ich używa jako pieluch. Każdy używa tego co mu wygodnie ;))

Pampers najlepsze używalismy cały czas dla pierwszego dziecka i używamy teraz dla drugiego. Ani razu nie było odparzonej pupy, chłonne, polecam bardzo.

Pieluchy coz trzeba wypróbować bo jedne mogą odparzac malucha inne uczulac A innemu dziecku nic nie będzie. U nas pampers uczulil u@uzywalismy dada A później tzn teraz używamy lupilu dry&Soft w kartonie.

Wiadomo, że każde dziecko inne i podpasuja każdemu inne pieluchy. Ja osobiście odradzam dadę i naprawdę aż trudno mi uwierzyć, z e tyle osób ja tu chwali. Jeszcze kilka lat temu przy starszym synku ich używałam i byly ok, ale strasznie się pogorszyły, dziecko ma w nich cały czas mokra pupę, nawet po zrobieniu mini siku, pielucha nie wchłania dobrze moczu i jest mokra. Najlepsze pod względem są oryginalne pampersy. Happy i bambino tez są ok, ale tutaj trudno z dostępnością.

Aisa zgadzam się każdy maluch inny i nam odpowiadają Dady co nie znaczą że innym będą odpowiadać. U nas młodego np pampersy uczulily

U nas sprawdziły się Pampersy, ale nie jazdę dziecko zareaguje tak samo na dany produkt. Kup jedną paczkę Danej firmy i przetestuj, nie rób od razu zapasu bo może okazać się że wyrzucisz sporo pieniędzy

My korzystamy obecnie z Babydrean. Wczesniej mielismy Pampers i były super, ale cenowo koszmar. Dadę przetestowalismy, bo miałam kilka próbek i tez się fajnie sprawdziły.

Jednorazowe moim zdaniem na początek są dużo praktyczniejsze. Kiedy bobasa się dopiero poznaje, kiedy dłuuuugie godziny spędza się na karmieniu to jednak czasem naprawde trudno w tych początkach znalezc czas na tak przyziemne rzeczy jak pranie np. :slight_smile:

Myślałam o pieluszkach typu kieszonki albo otulacze z wkładami z mikrofibry.
Niestety żadna moja znajoma, nie używała tych pieluch, używały pampersów i nie mają porównania, a wiadomo, że lepiej zapytać kogoś kto używał i stosował. Z tego co wiem, nie są wykonane z tetry tylko z innych, dużo przyjemniejszych w dotyku materiałów.

Moja siostra takich używała i część dostałam w spadku a część kupiłam. Ona była bardzo zadowolona, zaoszczędziła sporo kasy i jej syn nie miał żadnych problemów z odparzeniami ani nic w tym stylu. Parę razy pomagałam jej przewijać Szymona i na serio te pieluchy różnią się od tych z tetry, niebo a ziemia! Wkłady do tych kieszonek składają się z dwóch warstw z bawełny i froty bambusowej i ten bambus jest taki super ponoć, super chłonny i ma właściwości antybakteryjne

Arleta.Dobrowolska
Jednorazowe według mnie wygodniejsze . Na początku od narodzin używałam Pampers ale uczulały moją córkę . NIE KONIECZNIE ZAWSZE DROŻSZE PAMPERSY SĄ LEPSZE JAK SIĘ OKAZUJE . 1-używałyśmy babydream z Rossmana a później od 2 to Dada i Happy .
Jednak nie zawsze dziecko reaguje tak samo na dany produkt każde jest inne .
Musisz przetestować kilka marek żeby wiedzieć co najlepsze dla twojego noworodka .
Powodzenia ! Bezbolesnego porodu i szczęśliwego rozwiązania życzę

Ja przy pierwszym dziecku testowałam dadę i pampersa , jak dla mnie dada lepsze (fioletowe) . Nie wiem czy ja miałam jakiś problem ale przez ten zapach papersow jak dziecko zrobiło siusiu to mi śmierdziało okropnie i strasznie się pompowały . Przy drugim od początku też jest z nami dada , dostałam też kiedyś pampki z lupilu chyba i są bardzo podobne do dady , nawet w dotyku .
Wielorazowych nigdy nie używałam więc nie wiem jak to tam z nimi jest .

Jestem tego samego zdania co rewers342. Również stosowałam właśnie dady i pampersy i zostałam przy pieluszkach dady extra care. Moim zdaniem mają bardziej “rozciągliwy” ten rzep dzięki czemu lepiej się je zakłada dziecku i nie pompują się tak jak pampersy. Te drugie niestety nawet przy częstej zmianie za każdym razem wyglądały jakby mała miała balon w spodniach… Musisz jednak popróbować na swoim maluszku, ponieważ u mojej siostry synka, dady się niestety nie sprawdziły, bo zaczęły go uczulać. Siostra przerzuciła się na pieluchy z rossmana firmy babydream i do tej pory z nich korzysta.

Testowalam,wybieralam…na dzisiejszy dzien moge powiedziec ze LUPILU sa moim zdaniem najlepszej