Dziewczyny, poradźcie jakich leków i w jakiej formie używacie dla złagodzenia bólu i przeciwzapalnie? Moja 17 miesięczna bardzo boleśnie ząbkuje (rosną czwórki) i pomagają tylko doraźnie leki przeciwbólowe.
Ostatnio podałam jej IBum w formie zawiesiny o smaku pomarańczowym, ale nie wiem czemu ona tego smaku nie akceptuje i w pierwszy dzień zjadła z zaskoczenia ( i spała całą noc), w kolejny dzień jednak wypluła wszystko z płaczem (po czym nie spała prawie wogóle w nocy wyjąc z bólu),. Kolejengo dnia dałam czopek - paracetamol, ale dawka była byc moze za mala bo tez plakala druga czesc nocy, widocznie czopke przestal dzialac…
Co wy polecacie przeciwbolowego? i w jakiej formie? macie jakies sposoby na podanie maluszkowi zawiesiny?
Te kilka dni zanim zab sie przebije musze jej cos dawac, bo corka sioe meczy a po leku spi dobrze i jest wesola potem w dzien…
z tego co znanalazłam na necie to dużo tego jest np Ibum , Ibufen, paracetamol, Pedicetamol, Nurofen, Efferalgan, Bufenik, Apap dla dzieci, Panadol. Wiele złego słyszalam o paracetamolu, ze niby jest niebezpieczny dla dzieci, czy z ibuprofenem jest inaczej? mozna go w rozsadnych ilosciach stosowac bezpiecznnie.??
Dodam , ze taki lek zamierzam corce podwac gora przez tydzien czasu i to tylko w nocy , by sie wyspala, w dzien przemecze sie bez lekow
Ibufen można podawać przez 4dni nie dłużej tak mi mówiła pediatra, również ten lek nam pomógł w ostatnich dniach ząbkowania, myślę że kaźdy lek jest niebezpieczny jeśli nie stosuje się do zaleceń lub nadużywa.
Jak każdy ból najbardziej nasila się wieczorem czy w nocy, dlatego myślę że podanie takiego leku na noc nie jest złym pomysłem, zwłaszcza że maluch spokojnie się wyśpi i zregeneruje siły.
U nas panadol niezbyt się sprawdza szybciej działa ibufen, co do ibum mieliśmy raz i teraz się zastanawiam czy to właśnie z nim nie mieliśmy problemu z przyjmowaniem przez małą
gwiazdka2233 szkoda mi Twojej córeczki ;( biedactwo malutkie
może smaruj jej dziąsła żelem przeciw bólowym
u nas ząbkowanie mała przechodzi łagodnie, nic jej nie podawałam
może lepsze będą czopki
Zdecydowanie Pedicetamol! najlepsze co może być i tylko to podaję.
W buteleczce 30 ml jest wbudowana pipetka z miarką, która zasysa odpowiednią ilość leku i wkrapla się bezpośrednio do buziaczka dziecka W buteleczce 60 ml nie ma już pipetki tylko mała strzykawka.
Najlepszy lek przciwbólowy dla dzieci z uwagi na to, że daje się go bardzo malutko, co nie męczy dodatkowo malucha np.przy braku apetytu. Mój ma niecałe 8 miesięcy a dostaje zaledwie 1 ml. Słodki w smaku. Antoś jak go widzi to sam chętnie otwiera buźkę
P.S skład to paracetamol
Gwiazdka ja stosowałam nurofen i ibum o smaku malinowym i zdecydowanie lepiej przechodził nurofen. Ale nigdy nie stosowałam na ząbki młoda w miarę spokojnie przechodziła, a jak było źle to i z wyjściem ząbka wiązał się katar kaszel itd i lekarz sam przepisywał leki. Filip też strasznie marudzi (na szczęście przesypia noce) więc w dzień jakoś powiedziałam wytrzymam.
Mnie powiedziała jedną ważną rzecz co do ibym pani doktor, że absolutnie nie podawać go jeśli podajemy wit.c (albo sok, owoce) bo wchodzi w reakcję i jest groźny dla dziecka (powstaje jakaś substancja rakotwórcza). szczerze powiem tak mnie nastraszyła, że w ogóle już nie podaję ibum i tak stoi sobie. Czopki mam ale nigdy nie używałam, bo kupowane były w razie potrzeby po ząbkowaniu, czopek Gwiazdka jest na masę ciała, stąd może nie działać zbyt dobrze na córcię. Ja jak kupowałam czopki to pytałam pani farmaceutki i mówiła, ze nie od wieku,a od wagi należy liczyć porcję czopka.
Ja sobie w ciągu dnia ledwie daję radę ale mam 2 żele i kropelki ( nawet jak użyje żelów więcej niż w ulotce napisane jest to co najwyżej wywoła biegunke, a nie jest szkodliwy jak w nadmiarze leki przeciwbólowe)
mamabasia, ja smaruje 2 razy dziennie malej dziasla dentinoxem N, czyli najmocniejszym zelem na rynku, wiec wiecej juz zrobic nie moge, oprocz tego dostaje takze leki homeopatyczne na zabkowanie, czyli nie majace zadnych skutkow ubocznych a oszukujace psychike, (ps, wodocznie mojej corki oszukac sie nie da;)hehhehe
Kikacu to mnie przestraszylas z ta wit C, bo ja podaje malej wit C i do tego owoce i soki w duzych ilosciach ;(
to chyba musze sobie odpuscic ten Ibum i Ibufen (bo ten sam sklad), moze kupie poecany przez LeVUSeK pedicetamol, boje sie jednak ze wypuje plyn podany strzykawka, podobnie jak tamte. Moze podejde do apteki zapytam czy sa czopki mocnijesze nic te co mam, w sumie te co podawalam to byl paracetamol w stezeniu takim jak dla malego niemowlecia, chyba 50mg, moze 17 miesieczne dziecko wazace 11,5 kg musi miec juz wieksza dawke, zobacze…
Gwiazdka nurofen forte silny skuteczny i bezpieczny
Ja również uważam ,że paracetamol najbezpieczniejszy Również mamy ten paracetamol ,ale na szczęście nie musiałam go jeszcze używać.
No on fajny jest. Ja dawałam, bo się nie obyło po szczepieniu i przy ząbkowaniu. Nawet do 2 r.ż daje się tego bardzo malutko
Gwiazdka ja mam dwa syropki. Paracetamol truskawkowy i Kidofen (ibuprofen). Obydwa są smaczne. Paracetamol za 7 zł, Kidofen za 13. I oba działają szybko, a mała nie ma problemu z ich wypijaniem. Podaję jej syrop bezpośrednio z łyżeczki. W ogóle jak już jej podam to widzę, że chętnie by jeszcze jedną dawkę przyjęła
Panadol jest lekiem przeciwbólowym zaś ibuprom dodatkowo zwalcza rozwijające się infekcje czy wirusy, z obserwacji zauważyłam że ibuprom działa u nas szybciej, zaś panadol wolniej ale dłużej. Wszystko zależy od organizmu na mnie i na męża nie działają leki z panadolem
Warto pamiętać, że jeśli po podaniu np panadolu przy gorączce temp nie spada to po 2godz można podać ibufen i odwrotnie, nie podajemy wówczas leków tej samej grupy gdyż może dojść do przedawkowania
Ja małej na początku na przykład po szczepieniu dawałam małej paracetamol w czopkach bo tak polecił lekarz . Zaś gdy mała zaczęła ząbkować lekarz polecił nam IBUM podawać gdy już będzie przed wybiciem się ząbka i zauważę ze ją boli .Teraz już wiem że IBUM jest najlepszy i zawsze podaję go małej gdy coś ją boli a po kilku minutach przechodzi .My mamy o smaku bananowym więc mała nie wypluwa a do tego w pakiecie jest szczykaweczka dzięki której łatwiej podaje się syrop do buzi dziecka
Anita to brzmi troszkę jak 7 grzechów głównych:)
Ale ciekawe nie powiem i warto przeczytać aby uniknąć niechcianych sytuacji
Mraczek czytajac to wszystko w ubiegłym tygodniu dostałam oczopląsu, do tego doszły interakcje produktów i tak naprawde nawet zdrowo odzywiając można sie truć źle łacząc ze sobą składniki
Ja jako przeciwbólowy i przeciwzapalny podaję synkowi Nurofen zawiesinę, lekarz zawsze nam tłumaczy żeby nie dawać czopka bo nie mamy pewności czy się wchłonie, wystarczy bączek i czopek może być usunięty. Paracetamol chyba jest mocniejszy. Przy wysokiej długotrwałej temperaturze lekarz zalecał podawanie naprzemiennie co 4h Nurofenu i Paracetamolu.
Dominika ja słyszałam o czopkach wiele dobrego, ze to właśnie one działają dużo szybciej niż leki w syropkach
Jeżeli smak Ibumu nie odpowiada, to jest jeszcze Nurofen pomarańczowy lub truskawkowy, który również zawera ibuprofen (przeciwbólowy, przeciwzapalny i przeciwgorączkowy), występuje również w postaci czopków. Zawiesiny z ibuprofenem proponuję kupować w większych dawkach (czyli te forte), ponieważ podaje się ich po prostu połowę mniej niż tych bez forte, a również są od 3 miesiąca życia. Są też kropelki Pedicetamol, ale one działają przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. Z dobrymi opiniami również się spotkałam na temat czopków Viburcol, działają uspokajająco, wyciszająco na niemowlęta.
kupiłam synkowi nurofen, który jest przeciwbólowy i przeciwzapalny… można stosować od 3-4 razy na dobę… ja staram się ograniczyć do stosowania raz dziennie, najczęściej podaję z godzinę przed snem… ogólnie jestem zadowolona, dawkowanie jest uzależnione od wieku dziecka i lek nie jest na recepte:)
Anita-1981 a ja wam powiem że jeżeli już mam podać i muszę coś Jasiowi to właśnie wybieram czopek , wiadomo że nic nie można używać bez końca ale sporadycznie na pewno mniej szkody niż tabletki bądź nawet syropy dla dzieci. Ale wszystko w zależności od choroby i sytuacji