Jakie leki przeciwbólowe dla dziecka?

Ja również zdecydowanie wolę czopki, są szybsze w działaniu i mam pewność, że nie wypluje i przyjmie całą przewidywaną dawkę. Przy syropie to jest problem jak wypluje, czy podać jeszcze raz i ile, żeby poskutkowało.
Pani w aptece ostatnio mężowi poleciła Pedicetamol, bo znacznie mniejszą ilość się tego podaje, tyle, że jest tak wstrętny że nawet kilku kropel synek nie chce połknąć. Wolę więc tradycyjny Paracetamol w syropie.
Zawsze mam w apteczce przeciwbólowy środek z ibuprofenem i z paracetamolem aby w razie czego mieć możliwość podania zamiennie. To jest dla mnie ważna sprawa, bo już dwa lub trzy razy mieliśmy naprawdę poważne problemy z bardzo wysoką temperaturą.

Synowi podawałam nurofen w czopkach, szybciej działa :) Oprócz tego że jest przeciwbólowy to też przeciwzapalny.

U nas świetnie sprawdza się pedicetamol. U starszaka tez stosowałam czopki.

U nas tez Pedicetamol, choć ktoś ostatnio pisał, że ma wstrętny smak i piecze dzieci w gardło. Spróbowałam i tak jest. Zastanawiam się nad kupnem zwykłego Paracetamolu, co najwyżej może zostawię pipetkę  :)

Właśnie dzisiaj podawałam synkowi i się skrzywił, spróbowałam i faktycznie jest dość "ostry" w smaku, ale nie piekł mnie w gardło mimo to dałam mu popić wodą.

My mamy paracetamol ale jeszcze nie był używany. Jedynie Nurofen forte na gorączkę używaliśmy 

Ja podaję synkowi Nurofen lub ibum , paracetamol oraz na ząbkowanie lub kolki czopki lub kropelki viburcol. 

Mam dla małej Ibum jest od 3 miesiąca. Jeszcze nie było potrzeby żeby jej go podawać. Synkowi zawsze pomagał więc jestem mu wierna mam nadzieję że jeżeli będzie taka potrzeba pomoże też i córce 

Ja też jestem wierna Ibum forte w syropie.

Zawsze kupowałam malinowy a teraz kupiłam truskawkowy i córka mówi, że pycha.

Przy gorączce sprawdza się super. Mam też czopki Nurofen ale młoda ich nie chce. Zawsze jest mega płacz przy próbie aplikacji, więc podaję go w ostateczności. 

Ja jestem przekonana do Nurofen.. jak jakiś czas temu pojawiło się że jakąś serie wycofują Ibufen to od razu poleciałam sprawdzić czy przypadkiem nie mam jej a potem zorientowałam że ja kupiłam Nurofen 

Dla mnie najbezpieczniejszy jest paracetamol. I w pierwszej kolejności to podaje. 

A my Nurofen..dziś znów kupiłam bo zobaczyłam że mam już po terminie bo minęło 6 miesięcy mod otwarcia. A zmagamy się z gorączką  

Nurofen jest na ibuprofenie a on ma negatywny wpływ na układ pokarmowy. Wolę coś bezpieczniejszego póki pomaga szczególnie ze mieliśmy dużo problemów z brzuszkiem 

Jak są problemu brzuszków to paracetamol lepszy. 

Na ból i gorączkę pomoże. Gorzej jak chcesz zadziałać przeciwzapalnie to już trzeba kupić i podać coś innego.

Czasami są dzieci , że nie idą na paracetamol i nie ma wyjścia trzeba podać Nurofen lub Ibum.

MamaMałejMajki a jak wpływa? Bo ja u swoje nic nie zauważyłam żeby dolegało itp

Poczytaj. Codziennie nie podajesz więc nic dziecku nie będzie. Sama jadłam różne przeciwbolowe. Paracetamol, ibuprofen, nawet codeine  i też żyje. Ale sama jak byłaś w ciąży to jedyny lek przeciwbolowy jaki moglas brac to paracetamol ;) bo jest najbezpieczniejszy

MamaMałejMajki to dziwne że sprzrdaja Nurofen, Ibufen oto skoro nie jest taki bezpieczny. 

Ja jak byłam z córeczką w przychodni bo gorączka nawracała po szczepieniu to zapytała się co podaje i nic nie powiedziała. Wspomniała że mogę naprzemiennie podawać z Apap forte dla dzieci lub paracetamol

Ale przecież ona ibuprofen nie jest taki zly jeśli się go stosuje zgodnie z ulotką. Odpowiednia dawka i odpowiednio długo. Nie dajmy się zwariować . Wiadomo , że leki leczą w odpowiedniej dawce a jak się przesadzi to są jak trucizna. I to każdy lek tak ma. W końcu po coś liczymy dawki tych syropów.

Przypuszczam, że chodzi tutaj o podrażnienia żołądka. 

Tak może działać ibuprofen. Paracetamol jest bezpieczny dla żołądka. Tak u dzieci jak i u dorosłych. 

Jeśli dorosły ma wrzody, zgagę, problemy żołądkowo-jelitowe to też nie może stosować ibuprofenu. 

Najlepiej podchodzić do stosowania leków indywidualnie. 

Tylko mnie zastanawia czemu paracetamol można stosować zamiennie z innymi syropami i do tego można już podać po 2 godzinach od podania syropu... 

Paracetamol jest słabym lekiem  przeciwbólowym. Nie działa przeciwzapalnie. Pewnie dlatego można podawać w krotkim odstępie czasowym. Jak potrzebujesz dokladnej odpowiedzi to poszukaj np u Pana Tabletki