Jakie kosmetyki dla noworodka?

Tak bo każde dziecko inne

Będę stosowała Ziajkę tak na początek. Mają cały zestaw do kąpieli, oliwkę, kremy do twarzy i pupci… emulient sprawie dzieciątku jak pojawi się problem ze skórą.

Teraz na rynku jest naprawdę dużo przeróżnych kosmetyków dla dzieci, a prawda jest taka, ze na początek wystarczy dobry emulient, krem na odparzenia i krem do buzi jak wychodzimy na powietrze. Oliwki nie powinno się stosować. ja szampon zaczęłam stosować jak synek skończył pół roku, bo wcześniej nie było nim co myć.

U nas najważniejszy jest olejek do kąpieli. Bardzo dobrze nawilża skórę już podczas kapieli więc jeśli nie ma problemów skornych to nawet nie trzeba dodatkowo smarować. Miejscowo używam robiony krem na receptę.

P.s. i jeszcze dodam że koleżance polozna poradzila raz w tyg wykapac dzidzi w krochmalu

My do tej pory nie stosowaliśmy sudocremu, bo nie było takiej potrzeby. Z tymi kosmetykami z johnsons baby to prawda… znajoma stosowała i maluszek dostał uczulenia. My teraz raz czasami dwa razy w tygodniu kąpiemy się w krochmalu i pupka synka bardzo ładnie wygląda.

Mamuśka amco to za olejek?
Zgadzam sięmże krochamal to rewelacyjny środek na podrażnioną skóre, choć mnie raz pediatra tak zjechała jak malego w nim wykąpłam, że mu szkodzę, bonzatykam pory itd… a zaś na wizycie szpitalnej kazano wręcz krochmalem kąpać.

Jedni uważają tak inni tak… każdy jest mądry i wie swoje. młody lekarz mówi inaczej, starszy inaczej, bo był inaczej uczony… czasami to zwariować idzie.

No właśnie zdziwiłam się że opr sprzedała mi lekarka staruszka… gdzie przeciez krochmal za jej czasów stosowano…na szczęściemjej nie posłuchałam i młodemu ulgę takie kąpiele przyniosły.

Nigdy nie używałam krochmalu wybieralam emoliateny które szybko nam pomogły.

Jakoś sobie nie wyobrażam kompania maluszka w krochmalu…

Czasem nie ma wyjścia, tym bardziej, jak emolium zawiodło, w nie chciałam małegomsmarować sterydami jak miał zaledwie miesiąc… a krochmal to stary sposób naszych babć i naturalny.

Zgadzam się z Didisia. Stary i naturalny sposób czasami jest niezawodny. Ja też kiedyś miałam problem z suchą skórą i dermatolog zaleciła mi kąpiel w krochmalu i pomogło :slight_smile: a dziś zakupiłam pierwsze kosmetyki do pielęgnacji maluszka z firmy nivea baby seria biała - mają na nie 30% w daily :slight_smile:

Ze swojej strony dodam, że u nzas nivea się nie sprawdziły. Uczulały niestety. Na początku kąpaliśmy synka w białym jeleniu i tzw kalii-nadmanganian potasu, bo miał trądzik noworodkowy i to pomogło go zwalczyć, po dwóch tygodniach przeszliśmy na emulsję Oilatum, zużyliśmy jedną butelkę, a teraz kąpiemy w Oilatum baby płyn do kąpieli-ta nowa biała seria. Nic się nie dzieje, główkę też w tym myjemy i jest elegancka czysta skórka. Kupuje w aptece gemini internetowej bo jest o połowę tańszy:-) polecam.

Niestety tak to jest ze wszystko zalezy od dzidzi i dopoki sie nie “przetestuje” na swoim to ciezko stwierdzic co bedzie najlepsze

Jeszcze nadmanganian potasu jest dobry na różne zmiany skórne. Również stary i sprawdzony sposób.

U nas za to kosmetyki J&J bardzo uczulały, po kosmetykach Nivea nic się nie działo.

Syba1991 kuzynka też poleca mi ten nadmanganian potasu. Mówiła, że kąpała w jego roztworze dziecko i pępek dobrze się zagoił i odpadł. Mówiła też, że sama wrzucała sobie jedną tabletkę do kąpieli i dobrze dzięki temu goiło jej się krocze. Pewnie sprawdzę po porodzie czy faktycznie, aż tak pomaga.

Tylko trzeba pamiętać by się dobrze w wodzie rozpuścił, bo będą przebarwienia na skorze

Najlepiej używać taniego, starego białego jelenia. Nie uczula, a i cena dostępna na każda kieszeń. Poza tym my także możemy z niego korzystać :slight_smile: