Moje znajome nie były zadowolone z nivea,uczulały.Ja osobiście nie stosowałam.
Dużo z Was pisze, że właśnie Nivea i J&J uczulają silnie.
a co stosowałaś? Polecają jeszcze ziajkę a białego jelenia sama używam bo mam problemy skórne
Ja zakpiłam płyn do kapieli z ziajki i u nas bardzo się sprawdził. Jak będę miała kiedyś drugie dziecko to na początek tez go zakupie.
Jak nivea u mnie się nie sprawdzi to spróbuję ziajkę, chyba że będzie potrzeba stosowania kosmetyków specjalistycznych
ziaje ja osobiście bardzo lubię i mam dla siebie krem do twarzy, żel do mycia, płyn miceralny - uważam że to bardzo dobre kosmetyki i nie drogie. Dla dziecka nic nie kupowałam jeśli chodzi o ziaje,ale na pewno spróbuje: i wypróbuje
Czasami nie ma co przepłacać, bo te tańsze kosmetyki okazują się najlepsze
U nas ziajka też rewelacyjnie sie spisuje
Może nie wszystkich przekonuje krochmal i nadmanganian potasu, ale są to skuteczne i sprawdzone metody.
Krochmal doskonale łagodzi podrażnienia i przynosi ukojenie skórze. Przygotowuje się go bardzo prosto - w połowie szklanki zimnej wody rozpuszczamy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, mieszamy a następnie dodajemy to do gotującego się wrzątku (0,5 litra) i mieszamy tak długo aż zrobi się kisiel. Taką miksturę wlewamy do wanienki z wodą i kapiemy dziecko.
Nadmanganian potasu działa wysuszająco, odkażająco i dezynfekująco. Do wanienki z wodą wrzucamy kilka kryształków substancji aż woda się zaróżowi. Nie wolno przesadzać jednak z iloscią bo użyty w nadmiarze może zaszkodzić (podrażniać i wysuszać nadmiernie skórę).
A co do kosmetyków do kąpieli - J&J nie ma najlepszych opinii - u wielu dzieci wywołuje podrażnienia i uczulenia. Bardzo dobre opinie ma za to cała seria kosmetyków Babydream z Rossmanna oraz Hipp. Mam kilka próbek - zobaczymy które kosmetyki najlepiej się sprawdzą u naszego synka.
Też słyszałam o babydream ale najbliższy rossmann jest 25 km od mojego miejsca zamieszkania, najbliższy market to biedronka i tam nivea naszczescie jest
czasami mam wrazenie ze mieszkam na koncu swiata…a co do krochmalu i kalium napewno bede stosowala nawet jak polozna odradzi…
A kosmetyki Babydream dla dzieci jaką mają konsystencję łatwo je rozsmarować ? Używa ktoś ?
Ja na co dzień używam do kąpieli oilatum + linomag na pupę.
Ja z babydream zakupiłam swojego czasu płyn do kąpieli, bo faktycznie te kosmetyki nie sa drogi i chciałam na nie przejść, ale nie udało się, bo synek dostał po nim czerwonych krostek na brzuszku, które następnego dnia znikły, ale niestety z płynu ja korzystałam. Od tamtej pory zrezygnowałam z kosmetyków z tej firmy, ale nie wykluczam, ze sa dobre. Akurat nam nie przypasowały.
Co do nivea i jj to już zalezy od dziecka i jego skóry.Tego już nie jesteśmy wstanie przewidzieć czy kupując dany kosmetyk będzie on służył czy nie.
Ziajkę stosuję u starszej córki już ok 2/3 lata jestem jak najbardziej za tymi kosmetykami.Jednak na start przy noworodku czy niemowlaku wolę postawić na oillan czy inny tego typu kosmetyk.
A używa któraś te z biedronki dady?Jakie są ich ceny?Jak się sprawdzają?
Ktos z forum miał możliwość ich testowania. Ja jak jestem po pampersy w Biedronce to czasami sobie spojrzę na te kosmetyki i jak dla mnie to cena trochę wygórowana. Dlatego wolę zakupić cos w podobnej cenie, ale sprawdzonego, bo przynajmniej wiem, ze synka nie uczuli.
A. Zazulak babydream jest ciut gęsty, ale myślę że to na plus bo pozostaje fajna warstwa ochronna
Ja słyszałam, ze jak dziecko ma wrażliwa skore to dada lubi uczulić czy to chusteczki czy pampersy.
Ja coś się obawiam tych rzeczy z firmy dada…niby znajoma mi poleciła pampersy tej marki. Mówiła, że nie dokońca chłoną wilgoć, ale dzięki temu może sprawdzić czy dziecko faktycznie się zesikało i zmienić pieluchę. Niby ok ale to bylo zimą i jakoś sobie nie wyobrażam, żeby latem w upalne dni pupka dziecka miała bezpośredni kontakt z moczem. Odparzenia i siedlisko bakterii murowane…
A nam dady ładnie chłoną, ale te zwykłe nie fit.lepiej niż z pampersa, bo po nim ma mokrą skórę właśnie…
Ja od urodzenia synka używam pampersów i jestem z nich bardzo zadowolona. Też boje się eksperymentować z dadą, jak już maluszek akceptuje pampersy i nie ma problemów skórnych to wolną przy nich zostać.
Też właśnie do szpitala zakupiłam pampers więc zobaczymy jak się sprawdzą. I w tym przypadku wszystko zalezy od dziecka…