Jakie kosmetyki dla noworodka?

Ostatnio słyszałam, że linomag, w porównaniu do tego z dawniejszych czasów, zrobił się bardzo uczulający.

Daria może coś w tym być. Za waszą namową skończyłam smarować pupę małej kremem z tlenkiem cynku i zaczęłam linomagiem zielonym. Po 3 dniach pupa jest mega czerwona i zaczynają się odparzenia. Chyba z powrotem będę używać kremu z tlenkiem cynku.

Syba, przy codziennej pielęgnacji, jeśli nie ma zaczerwienionej pupy najlepiej nie używać żadnego kremu, a jak najczęściej wietrzyć pupkę. Jak już wystąpi zaczerwienienie to też smarujemy bardzo cienka warstwę kremu, by dać skórze oddychać.

Ja ogólnie bardzo sobie chwale kosmetyki z ziołoleku i właśnie tam mi polecono linoderm z alantoliną taki zielony - nie wiem czy o tym piszecie. U córeczki, która ma mocne skłonności do zaczerwienień niestety jeszcze zaogniło to skórę i musiałam ratować się tormentiolem.

Syba ja mam Linomag i dobrze się sprawdza na zaczerwienienia, podrażnienia. Ale ja używam bardzo podobnie jak pisze Alicjas132. Nie używam kremów za każdym razem po zmianie pieluszki. Ważne jest wietrzenie. Kremu używamy gdy pojawia się zaczerwienienie a przy dobrej profilaktyce - pojawia się rzadko. Mam jeszcze w zanadrzu Sudokrem - położna mi go poleciła przy problemach z odparzeniem ale nie tak profilaktycznie, dlatego bardzo rzadko go używam. Mam jeszcze Nivea przeciw oparzeniom - używam zamiennie z Linomagiem.

Ma któraś z was nowy żel do mycia z oillan ? Taki 3w 111 ? Korci mnie żeby go kupić bo akurat kończy nam się Eubos. On może być stosowany jako żel do mycia i jako szampon.

ja uzywam wszytsko z serii oliatum to co podostawalam to pooddawałam bo corcia ma delikatna skorke i zaraz lapie wysypke
nawet po tych z serii nivea sos

Polecam całą serię Oillan Baby mają krem do twarzy i ciała,szampon,płyn do mycia i kąpieli,krem na ciemieniuchę.
Tylko do tanich te rzeczy nie należą,ale na poczatek mysle że warto zainwestować.
Z tańszych kosmetyków polecam też Bambino.Mydełko,szampon,kremik tez dobrze się sprawdzają.

Ja mam zwykły Oilatum i jak narazie bardzo dobrze się spisuje :slight_smile:
W szpitalu położne też mówiły, że najlepszy stary linomag :slight_smile:

alerco też się chwali

Jak tylko pojawi się w mojej aptece oillan baby 3w1 to od razu kupie i przetestuje. Narazie czekam.

Przez pierwsze pare miesięcy stosowałam dla synka żelu do mycia ciała cutishelp mimi, kosmetyki dostałam, więc dlatego ich na początku użyłam:-) a że to emolienty, które można stosować od urodzenia to miałam obiekcji by ich nie wypróbować:-)) Dostałam taki fajny zestaw,który się składał z żelu do mycia, kremu do twarzy, kremu do pupy, balsamu i chyba osobno był szampon, ale nie pamiętam dokładnie. Kosmetyki nie powiem, bo baaardzo wydajne. Żelu wystarczyła kropelka aby zrobiła się pana w całej wanience.

Tak na prawdę nie używałam wszystkiego dla dziecka, tzn żelu do mycia i tego szamponu tak,ale już kremu do twarzy i do pupy w razie konieczności. Balsamem już nie smarowałam maluszka :slight_smile: kupiłam osobno oliwkę z johnsona :slight_smile:

Nie jestem zwolenniczką aby noworodek czy niemowlak używał dużo kosmetyków, jedynie tylko to co najbardziej konieczne (w moim przekonaniu,żel do mycia, ewentualnie szamponik jak jest osobno i oliwka) i tak na prawdę to mi wystarczyło. Od czasu do czasu jak była konieczność stosowałam krem na pupe i coś na buzie na dwór i tyle :slight_smile:

Ja też nie kąpałam dziecka za często, dwa-trzy razy w tygodniu noworodek i niemowlak, no chyba, że była koniecznośc, bo np zrobił dużą kupę :-))))))

Teraz jak jest większy i więcej biega, brudzi się to kąpiemy się częściej, ale takiego maleńkiego nie trzeba :slight_smile:

Manndarynka fajnie że wspomniałaś o Cutishelp.Też bardzo dobre kosmetyki o których właściwie zapomniałam.
Przy córce miałam emulsje do mycia ciała i włosów.Bardzo wydajna emulsja.Przyjemny dla nosa zapach.
Konsystencja żelu,lekko zielonkowata.Włoski dziecka po umyciu są gładziutkie i delikatne w dotyku,bardzo przyjemne.
A jej cena to ok 25 zł za 200 ml

Ostatnio widziałam w sklepie kosmetyki Mixa - ma któraś z Was jakieś doświadczenie z nimi?

Nie używałam jeszcze kosmetyków Mixa,ale widziałam dzisiaj w gazetce superpharm, że są w promocji i zastanawiałam się nad nimi :slight_smile: jak będę je miała todam znać.

Tak Cutishelp na prawdę na długo mi wystarczył, miałam wrażenie, że się nie kończy :-))) i chyba teraz też go kupię przynajmniej sam żel :-)a gdzie widziałaś cenę za 25zł? bo jak ja patrzyłam to były 36-38zł…

Ja dzisiaj kupiłam ziaje kremowe mydło hipoalergiczne od 3 miesiąca i żel do mycia ciała i włosów od 6 miesiąca.
Dzisiaj wypróbuję mydło bo na żel jeszcze za wcześnie.

Manndarynka w aptece gemini są na pewno tańsze,z tym że samą emulsję się nie opłaca bo płacisz przesyłkę.
A ja raz dostałam do testów a raz właśnie za 25 zł z groszami kupiłam u siebie w aptece.
Można też na ich profilu na fb zamówić bezpłatne próbki cutishelp mimi

Używałam obu ten pierwszy niebieski to stary Oiilan kiedyś można je było kupić w aptece teraz tylko można go w Internecie znaleźć. Używałam go do kąpieli i smarowalam małego jak miał potowki działa bardzo szybko i na delikatny zapach . Oba Maja taką samą konsystencję ale ten biały to tylko do wody się leje.

Teraz jest kilka odmian Oillanu różnią się cena i każdy jest do czegoś innego te starsze wersje wystarczyły jak płyn i smarowidło ten niebieski sama używałam na krostki na rękach i ekstra się spisał

Właśnie zastanawiałam się czym one się różnią po za ceną i czemu jest tyle rodzajów :slight_smile: Dzięki wielkie za wyjaśnienie :slight_smile:

Spróbuje w tej aptece i na fb :-)Cutishelp był dobry i chyba nie będę zmieniała na nic innego zwłaszcza od urodzenia dla dziecka, potem kupię coś tańszego :slight_smile: