Jakie kosmetyki dla noworodka?

Tak ja smaruję synka aksamitny mleczkiem z Nivea bo ma dość sucha skórę i jak nie smaruję go to od razu widać. Poza Tym u nas woda nie sprzyja ( jest twarda a w czajniki to cały czas się robi kamień także muszę czyścić czajnik pralkę,a do picia wodę filtruje w dzbanku)

Ale rozumiem, że Aga i Didisia, nie stosujecie emolientów? Dobrze wiedzieć takie rzeczy.

Nie, nie stosuję :slight_smile:

Jeżeli stosujesz preparat do kąpieli typu oilatum/emulienty , który również nawilża skórę nie ma konieczności smarowania kremem dziecka.
Jedynie smarujemy wtedy pupę kremem na odparzenia.

emolienty to najczesciej sa dla bardzo suchej skory i dla dzieci z asz

Ja juz smaruje kremem z filtrem 50 z la Roche posay. Uważam , że jest bardzo dobry. Trochę ciężko się rozsmarowuje ale kremy z wysokimi filtrami tak mają.

Zuzanna ja mam z bioderma 50

Jak nie trzeba to nie narażajcie się na zbędny koszt z emolientami.

Ja krem kupiłam z Musteli.

I jak mustella się sprawdza?

Ja na słońce polecam pharmaceris - mimo wysokiego filtra bardzo ładnie się rozsmarowuje i nie zostawia białej skóry.

Jeszcze nie stosowałam:) dziewczyny a czego używacie na pupę?

Ja sudocrem,bepanthen,mąkę ziemniaczaną :smiley: i tyle.Przy większych odparzeniach rezygnuje z chusteczek nawilżanych.

jesli już musisz cos stosowac to są stare sprawdzone srodki typu alantan, tanie i dobre, pamiętaj, ze w aptece i drogerii doplacamy za reklamę, próbki itp.

Ja polecam bepanthen na pupe,olillan krem na ciemieniuchę (jesli jest taki problem),oillan krem do twarzy (rewelacyjny),

Na pupę na co dzień nie używaj kremów z cynkiem, te dopiero jak, pojawią się odparzenia, a po wyczyszczeniu dupci wystarczy kremik na condzień.

Ja używałam dotychczas kremu do twarzy na niepogodę z babydrem i jestem bardzo zadowolona, choć teraz latem teściowa zainwestowała w krem z filtrem 50 (czasem w ten sposób rekompensuje małej rzadkie wizyty). Krem z większym trudem rozsmarowuje się na skórze, ale dzięki temu jestem pewna, że córka uniknie jakiś poparzeń.

U nas na odparzenia te większe Nivea ,profilaktycznie Bepanthen ,przy małych odparzeniach sudokrem.
Do kąpieli Oillan. Gdy mieliśmy taki czas że odparzenia u synka były większe to przy każdym przebieraniu mylam pupę pod wodą i wtedy smarowalam Nivea do tego puder i szybko schodzilo.
Na co dzień do buzi mamy też Nivea

Przy odparzonej pupie przede wszystkim należy zrezygnować z chusteczek nawilżanych bo jeszcze bardziej podrażniają i szczypie po nich skóra. Najlepiej wtedy wodą czystą albo z dodatkiem tego płynu w którym kąpiemy malucha.

Dziewczyny dzięki wielkie za pomoc, bo nie wiedziałam który preparat wybrać :slight_smile: Na początku kupiłam Sudocrem ale okazało się, że stosuje się go w sytuacjach krytycznych a nie przy codziennej pielęgnacji.
A linomag, któraś z was stosowała?