Jakie imię dla dziecka?

Aleksandra, nie lubię Ola wolę Aleksa, a ty jakie masz imię?

2 polubienia

Monika :smiling_face:

2 polubienia

O to z dziwnych imion to ja spotkałam kiedyś panią Kordule i pana Saturnina. I to byli już ludzie starsi.

1 polubienie

ja słyszałam o imieniu Eliana, bardzo pięknie brzmi też miałam to imię pod uwagę wzięte :heart_eyes:

1 polubienie

Ja tak też srednio za zagranicznymi jesgem raczej wyszukiwałam w polskich imionach , ale są takie zagraniczne które też mi się podobają nawet :blush:
Mąż mi czytał przedwczoraj jakie w polsce dziwne imiona były nadawane w tamtym roku i trafił się nawet imie dla dziecka" baran " i zaczęłam się zastanawiać czy to co piszą to fejk czy rodzice naprawdę coś odwalili…

Oo szok to dziecko nie miało lekko w szkole :face_with_hand_over_mouth: ogólnie to chyba powinna być jakaś lista zakazanych imion bo taki baran to już lekka przesada

To faktycznie. Moja kuzynka ma na szczęście na drugie Koleta i też jej dzieci w szkole dokuczały i mówiły klozeta

Ja kiedyś pamiętam głośno było w tv o dziwnycb imionach i było że matka nazwała dziecko kermit z mapetów :see_no_evil: i była informacja że będą zakazywać nadawania imion które są obraźliwe lub były by w przyszłości powodem do wyśmiewania…
To prawda bo dla mnie jest to krzywdzące dla dziecka

1 polubienie

To prawda dzieci potrafią być bezwzględne. Dla tego trzeba dobrze myśleć nad imieniem aby nie utrudniać dziecku

1 polubienie

Imion jest tak dużo, ale dla swojego dziecka jakoś zawsze trudno wybrać to jedyne :heart: ja lubię imiona mniej popularne, ale nie wymyślne :smiling_face_with_three_hearts: na początku ciąży z córką wybrałyśmy imiona dla dziewczynki : Kalina lub Aniela, ale bobas okazał się być synkiem :stuck_out_tongue_winking_eye:

Tak warto dziecku nie utrudniac.

I ile mam nas tutaj każdej podoba się inne :smiley:

No tak to jest, imion ładnych jest dużo ale jak masz wybrać dla swojego dziecka to problem. Ja dla dziewczynki miałam dla chłopca nie i mi się chłopiec trafił :face_with_peeking_eye:

warto nauczyć dziecka by nie przyjmowało się rówieśnikami i bedzie łatwiej i lepiej dla każdego
jak dziecko znacznie się z nimi razem śmiać to koledzy nie będą się już nabijać bo nie ma sensu
zamiast się przejmować przy nich

To tak nie działa. Dzieci teraz potrafią być okrutne. I co jak dziecku będziesz wpajać żeby się nie przejmowało a jego delikatna natura albo duża emocjonalność i tak sprawią że będzie to brało do siebie?

przecież dziecko jest przez chwilę w podstawówce, zawsze mozna zmienić szkołę
nauczyć dziecko prawa ze nie mogą tak robi, albo niech idzie powiedzieć nauczycielowi

To nie zawsze kwestia tylko szkoly.
Dzieciaki maja telefony. Rozne grupy. Ojj juz nawet drugo zy trzecioklasisci potrafia takie rzeczy pisac ze mi doroslej wlosy sie na glowie jezyly.
I oczywiście trzeba tlumavzyc dziecku ze nie mozna brac do siebie wszystkiego itp. Ale kazde dziecko chce byc lubiane a nie wysmiewane. I czesro zmiana szkoly nie jest latwa (bo do najblizszej daleko) qlbo po prostu nic nie da. Nawet jak bedzie reakcja nauczyciela, psychologa itp

Zmiana szkoły to raz ze stres dla dziecka dwa że nie zawsze pomaga. Pamiętaj że mamy erę cyfrową i taki hejt czy wyśmiewanie ciągnie się w sieci pomimo zmiany szkoły. Ostatnio oglądałam taki dokument o dziewczynce, nastolatce która właśnie była hejtowana i rodzice zmienili jej szkołę, wyprowadzili się i dalej tak było że była gnębiona aż popadła w depresję i popełniła samobojstwo.
Niestety to tak nie działa że jak będziesz tłumaczyć czy zmienisz szkołę to będzie ok

1 polubienie

To tak się nie da nieraz , mój syn jest bardzo wrażliwym dzieckiem. Jak by ktoś miał się wyśmiewać się z jego imienia to on by to za dużo rozmyślał , nie wszystkie dzieci są tak mocno pewne siebie, zmiana szkoły to też duży stres dla dziecka , nie wszytko to też wygląda tak łatwo że jest możliwość zmiany szkoły

jakoś każdy się z mojego nazwiska i dalej żyje