Jakie badania zrobić przed zajściem w ciąże

Mój lekarz zalecił kwas foliowy tylko. Co do badań to zaproponował przeciwciał na różyczkę ale byłam szczepiona w młodości więc nie miało to sensu. Radził też zaszczepić się na grypę. i Tyle. Ja badałam jeszcze tarczycę, bo mam z nią problem a niewłaściwy poziom może utrudnić zajście. 

ale tak jak piszą dziewczyny. Każda z nas jest inna i możesz mieć inne zalecenia niż ja :) 

dokładnie nie ma się co sugerować kimś innym, każda potrzebuje czegoś innego 

Pewbie ze tak sa tutaj rozne kwestie brane pod uwage kobiety w wieku po 30 czy nawetvstarsze beda mialy wiecej badan niz mlodsze przyszle mamy podobnie jesli chodzi o podwyzszone lub zbyt niskie wyniki badan np. Ths czy problemy z cisnieniem cukrem tutaj bedzie juz pakiet badan bardziej rozszerzony

Zazwyczaj bierze się tylko kwas foliowy, ewentualnie witamina D3, jeżeli sezon zimowy. 

Jeżeli chodzi o badania to są takie gotowe kalendarze w interncecie co w jakim tygodniu najlepiej zrobić i tym się kierować.

to ja witaminy d3 nie brałam nawet w zimę 

Taak... teraz mi się przypomniało, że położna na szkole rodzenia zwracały uwagę, że ważne że bierze się wit d plus kwas foliowy. Ja w tabletkach dla ciężarnych mam i to i to więc dodatkowo nie brałam. Ale to już w ciąży. 

Ja brałam to co lekarz mi zalecił..  wszystko z nim konsultowałam 

ja brałam jakieś witaminy dla kobiet to pewnie w nich były wszystkie witaminy jakie mi było trzeba 

Ja z tego co pamietam to tez d3 bralam ale ja na ciagle musze brac o ile nie zapominam;D

Myślę, że te dla ciężarnych powinny wystarczyć. Nie ma co szaleć z innymi póki nie ma wskazań 

Ja dopiero teraz zaczęłam brać witaminę d3 ;) może pomoże;)

Ja w ciąży również biorę to co zleca lekarza. Jeden mi kazał brać jakąś specjalny kwa foliowy na receptę większą dawką, a drugu bo u pierwszego byłam tylko raz powiedział, że zwykłe witaminy ciążowe wystarczą . Poza tym powiedział mi o badania w Danii chyba, że kobiety które miały dzieci z autyzmem miały kwas foliowy we krwi ponad normę ,a o tym nigdy nie słyszałam, Tak czy siak mówił ,że to jakieś najnowsze badania i nie dam ręki uciąć czy to była Dania 

Lepiej babrać to co zaleca lekarz niż na własna reke

Ja brałam kwas foliowy, później lekarz mi zalecił  prenatal duo. 

Chyba będę musiała go kupić bo ma fajną zawartość kwasów DHA już o wiele większa dawka niż w pregna plus i dwie formy folianow, więc to na plus 

Dość popularne są też inne witaminy dla ciężarnych, oczywiście nazwa mi wyleciała, ale tam w składzie były jeszcze inne witaminy A uważam, że im ich mniej tym lepiej. Te podstawowe wystarcza