Jakie badania zrobić przed zajściem w ciąże

Co suplementów przed zajściem w ciąże 

Kwas foliowy 

Są suplementy przeznaczone dla kobiet które dopiero starają się o dziecko. Można poczytać o tym w internecie, zapytać ginekologa lub po prostu udać się do apteki i farmaceuta doradzi 

Kwas foliowy przede wszystkim. 

Co do suplementów to zaleca się brać kwas foliowy, magnez, żelazo, jod, witamina D, kwasy omega-3. Są również gotowe suplementy dla mam starających się o dziecko. 

Co do badań to zaleca się USG narządów rodnych i cytologię. Warto też sprawdzić hormony.

Są suplementy które można brać jeszcze przed zajściem w ciaze, na pewno warto kupić kwas foliowy.

Warto przyjrzeć sie dotychczasowej diecie i zmienić ja na taką barzdziej zdrową zrezygnować z niektórych fudów;)

Z pewnością kwas foliowy :) Ja brałam pregna start teraz przed ciążą :) Są tam witaminy ,które zalecają przed ciążą. Kwas foliowy ,jod,  witamina D ,witaminy z grupy B ,cholina i cynk ,który reguluje gospodarkę hormonalną i pomaga w zajściu w ciążę :) 

Ale przede wszystkim zdrowe odżywianie ,mało stresu i oczywiście już wspomniany kwas foliowy :) 

Ja polecam pregne start :)

Ja polecam MamaDHA Premium+
Najlepiej zacząć suplementować jeszcze przed zajściem w ciążę. A przynajmniej kwas foliowy :)

Przede wszystkim kwas foliowy. Poza tym możesz brać Pregne lub Femibion 0.

Ja nic nie suplementowalam ale oczywiście możesz zabrać właśnie kwas foliowy najlepiej. Aczkolwiek może się okazać że bez problemu znajdziesz w ciążę;)

Możesz tez witaminy brać takie jak pregna start na przyklad

U mnie przed ciąża lekarz zalecił kwas foliowy 400 UG i d3 2000 j. W razie ciąży DHA1000. Co do DHA to wiele więcej niż w gotowych suplementach dlatego doktor zaleciła brać dodatkowo. Podobno wg nowych zaleceń pomaga to np. By nie doszło do przedwczesnego porodu.

Najlepiej przyjmować witaminy dla kobiet starających się o dziecko. Pamiętać o kwasie foliowym - i tu uwaga - w przypadku gdy kobieta ma trombofilię trzeba brac kwas metylowany. 

Warto też zadbać o partnera - aby poprawić jakość nasienia - tu przyda się selen, cynk, wit. e, wit. C, kwasy omega 3 i kwas foliowy. 

Nigdy nie słyszałam o takim kwasie. Aż wygogluje z ciekawości.

A tak z ciekawości czy któraś dbała jakoś szczególnie o partnera właśnie tak jak pisze Doris? Kurde ja to nigdy jakoś się specjalnie do ciąży nie przygotowywalam i na szczęście udawało się za pierwszym razem

Co do witamin to faktycznie takim najważniejszym suplementem o którym warto pamiętać jeszcze przed zajściem w ciążę to kwas foliowy i właśnie też dobrze jest żeby brał go partner. Mój partner też brał Wit C i cynk. Mi w sumie lekarz polecił przed ciążą pregne start. 

Jeżeli chodzi o badania to wiadomo kontrolne USG czy wszystko ok, ja też robiłam USG piersi bo wiadomo ciąża pewne ewentualne choroby przyspiesza. Cytologia. Ja jeszcze miałam zalecenie żeby zrobić toxoplazmę, gdyż często przyczynia się do poronienia w pierwszym trymestrze. Jak ktoś dłużej stara się o dziecko to warto też sprawdzić tarczycę itp, ale to już lekarz najlepiej dobiera wtedy badania...

Ja przed ciążą brałam to kwas foliowy. Bez innych dodatkowych suplementów 

Olaleksandra94 ja tak samo

Bo kwas foliowy to podstawa :) Brałam długo przed zajściem w ciążę :) Potem jak zaczęliśmy się starać to kupiłam pregnę start i zrobiłam morfologię i żelazo ,bo często miałam problemy z anemią ,a nie chciałam zaczynać już z niskim poziomem żelaza ,bo potem ciężko nadrobić :) 

Przy pregnie start zaszłam w ciążę właściwie od razu :) A wcześniej nic nie było :) Może pomogło ,a może tak akurat się złożyło :) 

Cynk jest istotny ,a dla mężczyzn dobrze też wpływa selen :) Mąż nigdy nic nie łykał ,ale lubił np. zjeść orzechy brazylijskie ,które są bogate w ten składnik :)