Jesteśmy w trakcie rozgladania sie za wozkiem nie mozemy sie zdecydować czy 2w1 czy 3w1 to nasze pierwsze dziecko mozemy prosic o rady ? na co warto zwrócić uwage ?
Nie polecam 3w1 bo nosidełka do nich dołączone nie nadają się do niczego oprócz przenoszenia dziecka. Na pewno nie nadają się do użycia jako fotelik. Lepiej kupić osobno wózek i osobno dobry fotelik, dopasowany do samochodu :)
Ja mam wózek Adamex Chantal i polecam, chociaż jest dość ciężki zarówno w wersji wózka głębokiego jak i spacerówki. Lekko się prowadzi ale nie nadaje się na nierówne drogi, ma piankowe kółka, które zapadają się w piasku. Gondola jest spora, ma wentylację od spodu.
Jeżeli chodzi o spacerówkę jest ładna, duża i moja córeczka uwielbia w niej jeździć. Minusem jest to, że żeby zmienić kierunek jazdy dziecka trzeba przełożyć całe siedzisko oraz to, że nie da się mocno pociaśnić pasów. No i zajmuje dużo miejsca w bagażniku bo nie da się złożyć budki.
Ogólnie gdybym teraz kupowała wózek, kupiła bym tylko głęboki i nie tak drogi, bo dziecko długo w nim nie pojeździ. Wolałabym później zainwestować w dobrą spacerówkę :)
Ja kupię 2w1 (bo fotelik samochodowych już zakupiliśmy z bazą) ale też jeszcze nie wiem jaki, wybór jeszcze przed mną, więc chętnie się dowiem jakie macie opinie na dane wózki
Ja mam Adamex Vicco 2w1. Ogólnie spoko. To co mi przeszkadzało to to że ciężki i rączki wysoko. Były regulowane ale ten wózek należy do wysokich.Niestety musiałam zmienić spacerowke na parasolkę. Bo kupiliśmy nowy samochód i nie mieściła się w bagażnik. Jeśli będziesz szukać 2w1to takiego gdzie fajniejsza jest spacerowka bo z gondoli szybko wyrośnie a, spacerowka posłuży dłużej. Znajoma kupiła Ibebe wózek i jest fajny. Mały mieści się do bagażnika.
Ja mam wozek ktore jest 3 w 1 ale mialam mozliwosc zakupienia fotelika ktory nie byl w zestawie z wozkiem wiec moglam wybrac jaki chcialam. Ja kupowalam osobiscie w bobowozki zamin jeszcze rozpetal sie koronawirus wiec bylo mi latwiej znalezc taki ktory bedzie dla nas odpowiedni ;) Firma to anex m/type koloru czarnego. Natomiast fotelik mam z firmy avionaut pixel do tego musieliśmy tylko dokupic adapter aby mogl podpiac sie pod wozek.
Karolinach tez uwazam ze te foteliki to zart.. ja kupilam 3w 1 ale tylko dlatego ze potrzebuje fotelika doslownie na dwa razy a potem juz nie zamierzam go uzywac ze wzgledu na przeprowadzke,
Wszystko zależy jaki jest budżet tyle jest wózków na rynku. Ja mam wózek bebetto vulcano, nie jest ciężki (wnosilam na 2 piętro) . To jest wózek 3w1 ale nosidełko dokupiliśmy maxi Cosi Citi o ile dobrze nazwę skojarzylam :-) używamy go już 11 miesięcy i jest oki nawet spacerówka. Ja się kierowałam przy wyborze wózka:
ceną, nie chcieliśmy wydawać milionów i w 2019 płaciliśmy za niego 1700 z fotelikiem
jakie ma koła , bo chcielismy pompowane super się sprawdzają na nierównościach.
Właśnie wagą u producenta na stronie są podane wagi wszystkich modeli wózków, tak jak pisałam zależało mi żeby nie było ciężki do wnoszenia z tego co pamiętam to ważył 13 kg z gondola,ale mogę się mylić.
Łatwość składania i faktycznie nie miałam problemu z zapakowaniem do auta.
Bebetto ma też super opcję do regulacji budy nie raz złapał nas deszcz i praktycznie córka była cała zasłonięta:-) materiał też jest super bo szybko schnie i nie łapie tyle wilgoci tzn odbija jakby krople , na też niby filtr słoneczny niby 50 ale nie wiem czy d to wierzyć. Gondola ma wbudowany taki zagłówek do podnoszenia , że dziecko nie leży na płasko . No i chyba tyle polecam ,bo jest dużo modeli bebetto nas marka nie zawiodła:-)
Osobiście stwierdzam, że wózki 3w1 są zbędne wolałabym kupić 2w1 i do samochodu z maxi cosi oraz przejściówki do stelaża wózka.
Gondole plus minus uzywamy do max 6msc tak mi się przynajmniej wydaje (u nas było do 4/5msc) bo dzieci były już za długie na gondole. Przeszliśmy na spacerowke pompowane koła zima dobrze się sprawują, mieliśmy wózek Amelis Pro. Przeżył 2 dzieci przy czym przy 2 oboje w nim jeździli i przetrwał! Leży na strychu może na 3 też da radę. Syn jeździł w spacerówce a córka w koszu pod spodem lub na podnóżku na dole. Ogólnie bardzo polecam wózek jak na 2 dzieci później 2 naraz łącznie 5lat z nami i tylko 2 awarie i za te pieniądze 1100zl nowy moim zdaniem rewelacja!
Na co warto zwrócić uwagę moim zdaniem amortyzacja, koła (mi wygodnie na pompowany, ale kwestia co kto lubi), 2w1 plus adaptery do dobrego fotelika (nosidlelka), duży kosz pod spodem, opinie o awaryjności (chociaż w każdym modelu może się trafić bardziej lub mniej awaryjna sztuka.
Zgodzę się z Patrycja, że na dobrą sprawę, to najważniejsze jest spacerówka. Jakiejkolwiek gondoli nie wybierzesz, to po niedługim czasie będą to stracone pieniądze. Lepiej zostawić większą kwotę na spacerówkę, która dłużej Ci posłuży
Też uważam, że najważniejsze w wózku to dobra, lekka spacerówka i nie zajmująca wiele miejsca. Bo nawet gdy mieszkamy w domu i nie musimy wnosić wózka, czy mamy duże auto i każdy się zmieści, to po jakimś czasie każda mama zauważy, że mała i poręczna spacerówka to najważniejsze co może być. Nie chcemy chyba zaraz po przejściu z gondoli na spacerówkę dokupywać nowej spacerówki, bo nie po to kupujemy wózek 2w1 czy 3w1.
Gondola służy nam kilka miesięcy, więc nie musi być duża. Wystarczy spojrzeć, czy spacerówka rozkłada się na płasko, a wtedy nawet najmniejsza gondola nam wystarczy. Bo jak duża gondola to niestety też duży wózek. A alejki w sklepach potrafią być wąskie. A i kilka kilogramów ciężaru więcej przyjemne na spacerze nie jest.
Jeżeli masz możliwość fotelika maxi cosi, to nie mam go co prawda, ale na pewno ma dobre oceny w testach ADAC. Koniecznie zwróć uwagę na jakość fotelika i te testy. Jednak najważniejsze to dobry fotelik. Nie kupuj 3w1 z byle jakim fotelikiem. Jest on ważniejszy on fajnej spacerówki.
Dokładnie ja też uważam, że najważniejsza jest spacerówka bo będzie nam służyła dłużej :) natomiast ja nie kupowała bym adapterów do wózka bo nie jest zdrowo wozić dziecko ciągle w pozycji takiej, jaką ma w foteliku. Chyba, że raz na jakiś czas to ok :)
Co do fotelika polecam z bazą isofix, super sprawa :) innego już nie chce :)
Dużo z was pisze ze woli mniejsza spacerówkę a ja wam powiem ze mam inne doświadczenia . Mój syn do 2 lst jeździł w tej od wózka 2w1 i ja byłam nią zachwycona mimo ze była duża była tez stabilna super się prowadziła nawet jedna reka po każdym terenie . Bsrdzo cierpiałam kiedy zamiebilismy na mniejsza mino iż nie wybraliśmy jakiejś małej parasolki to kompletnie było to dla mnie nie to. Fakt ze ja nie jeżdżę samochodem tylko autobusami tak wiec problem bagażnika mnie nue dotyczył . Z ta gondola tez jest różnie jeśli chodzi o wielkość bo jeśli dziecko urodzone jest latem to wiele msm chce żeby zimę dziecko przejezdzilo w gondoli wiec wtedy przyda się większa
To prawda. Gondola służy do około 6 miesiąca życia. Spacerówka nawet do 3 roku życia.
Trzeba określić swój styl życia i jakiego wózka my szukamy. Każdy ma swoje priorytety i będzie potrzebował czegoś innego. Jeśli komunikujesz się autem to zwróć uwagę na wagę wózka i jego łatwe składanie. Jeśli mieszkasz na wsi kup koniecznie wózek z pompowanymi kółkami które amortyzują wstrząsy. Ja powiem na swoim przykładzie. Mieszkam w mieście, spaceruję codziennie do żłobka, głównie to drogi utwardzone. Często chodzę (chodziłam) na zakupy z dzieckiem. Czasami jeździmy do rodziny. Wybrałam wózek graco symbio. Synek urodził się duży więc gondola była dla niego dobra rozmiarowo. Tak samo spacerówka służyła do 3 rż. Jedyne co bym w nim zmieniła to kosz na zakupy pod wózkiem, który wydaje mi się trochę za mały.
Ja mam amelis pro 2 w 1 jestem z niego bardzo zadowolona nie chciałam wózka z fotelikiem czyli 3 w 1 fotelik chcieliśmy kupić oddzielnie. Wózek jest w odcieniach black melange, solidnie wykonany, duży pojemnik na zakupy, bardzo dobrze się prowadzi.
Cena też jest w porządku my kupiliśmy go za 1000 zł w toys rus na promocji dodatkowo w gratisie dostaliśmy kocyk i wkładkę do spacerówki, stosunek jakości do ceny uważam za bardzo odpowiedni, aczkolwiek tak bez promocji jest nieco droższy.
Ja na pewno adaptery bym dokupiła do fotelika jak kupisz z innej firmy niż podstawę, ale to jeżeli jeździsz autem i będziesz jeździć z dzieckiem do sklepu itp. Jak wiadomo nosidełko nie jest zdrowe, więc spacery z dzieckiem w nim mnie też przerażają, nie wiem jak niektórzy tak beztrosko do tego podchodzą. Jednak ja używałam adapterów w momencie gdy robiłam szybkie zakupy spożywcze. Moje dziecko zazwyczaj w aucie się usypiało i wtedy szybko przekładałam nosidełko i po 15 minutach byłam znowu w aucie, a dziecko nadal spało. Jeżeli nigdy nie będziesz zabierać dziecka na pocztę, czy do sklepu to nie warto dokupować, ale jeżeli jeździsz autem i będziesz też to robić z dzieckiem to koniecznie dokup adaptery. Ogromna wygoda.
Co do bazy dodatkowej. Tutaj też sprawa wygląda według mnie tak, że jak nie jeździsz autem codziennie, a raz czy dwa w tygodniu to nie ma sensu. Jak codziennie to wiadomo, że w bazę szybciej zapniesz nosidełko. Tylko wtedy to ma sens. Zauważ, że w testach o jakich wcześniej wspominałam, a mianowicie ADAC w większości fotelików wyniki bez bazy i z bazą są bardzo zbliżone, a czasami nawet lepsze są w tych bez bazy. A zapinanie pasami jest łatwe i z czasem na pewno szybko to będziesz robić. Trzeba owszem się trochę bardziej postarać niż jak masz z bazą.
Mi się podobają wózki takie niskie, nieduże, zgrabne. Fajne mają z cybexa, maxi cosi, czy joie. Nie lubię takich dużych, typu adamex. Owszem wychodzi on o wiele taniej, bo ma też mnóstwo gadżetów dodatkowo. Tylko pomyśl, czy będziesz z nich korzystać. Ja np. nigdy nie użyłam osłony przeciwdeszczowej jak na razie, bo budkę mam i tak dużą i na powrót do domu wystarczy.
Ja miałam Coletto Carbon Florino 3w1.Ogolnie byłam bardzo zadowolona.Gdy syn miał rok kupiłam spacerówkę bo tamta zajmowała zbyt dużo miejsca w bagażniku.
Dokupujac adapter zawsze sie tez przyda jak jedziesz do lekarza czy na szybkie zqkupy a nie chcesz brac calego wozka ze soba to tylko bierzesz stelaz ;) Wiadomo dziecko nie powinny w takim foteliku dlugo przebywac my adapter i lusterko do auta dostalismy od firmy w prezencie wiec tutaj napewno je wykorzystamy w szczegolnosci jak nie bedziemy chcieli dziecka rozbudzac ;)
Gondola to jest krotki czas korzystania do okolo 6 miesiaca, ja kupujac wozek najwieksza uwage zwracalam na spacerowke zeby byla lekka i fukcjonalna, na male kolka w wozkach zeby latwiej bylo nim operowac oraz mozliwosc dokupienia fotelika z innej firmy ktory bedzie pasowal tez do danego wozka i material z jakiego wozek jest wykonany
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.