Za to firmy produkujący termometry elektroniczne na tej zmianie zarobiły. Więc myślę , że to oni pomogli aby taka ustawa weszła w życie . Dobrze , że teraz dobry termometr elektroniczny można już kupić za 100 zl a nie tak jak kilka latemu gdzie koszty były dużo wysze
Ale termometr rteciowy i tak byl sporo tanszy i dokladniejszy.
Jeszcze są te dotykowe elektroniczne, takie elastyczne i wydaje mi się że najgorsze nie są
Wydaje mi się że bardziej dokładne niż bezdotykowe.
Lenka26 oczywiście ,że były tańsze , a teraz za termometr rtęciowy na allegro trzeba dać od 100 do 200 zł !
Jeżeli chodzi o dokładność mierzenia temperatury , to dużo zależy od producenta. Jedne bezdotykowe są świetne , a inne mają dużą granicę błędu. A nie oszukujmy się przy mierzeniu temperatury dziecku musimy mieć 100% pewność dobrego odczytu.
Uważam jak Lenka że termometr rtęciowy jest bardziej dokładny niż elektroniczne. Elektroniczne zazwyczaj zaniżają temperaturę. Ja w domu posiadam i rtęciowy i elektronicznych kilka. Elektroniczne każdy wskazywał inaczej i wkońcu znalazłam taki co wskazuje tyle co rtęciowi i to jego używam. Gdybym jednak nie znalazła dokładnego też zapewne używałabym rtęciowego. ![]()
Kasia.S. a jakiej masz firmy termometr elektroniczny? I dotykowy czy bezdotykowy?
Lenka to jest zwykły termometr tak na prawdę bez nazwy żaden firmowy. Mam go już od dawna w domu i nawet nie potrafię stwierdzić gdzie kupiłam. Ma taką zielonkawą jaśniutką końcówkę. Aaa i jest dotykowy. ![]()
My mamy w smoczku i nie zawsze chce łapać drugi mamy do czoła jest ok a dla starszego już normalny elektroniczny pod pachą
Czy termometry rtęciowe nie są już wycofane ze sprzedaży? MY też kiedyś taki mieliśmy i był najbardziej wiarygodny. Teraz mam elektroniczny, nie jest zły, ale często trzeba wymieniać. Ciekawią mnie takie pistolety do czoła, ale są drogie dość…
Rtęciowe termometry faktycznie są wycofane ze sprzedaży ale ja mam jeden jak wyprowadzałam się z domu to od mamy wzięłam jeden i mam do tej pory. Faktycznie są one najbardziej wiarygodne.
My uzywamy rteciowca corcia ma 4 lata wiec nie ma problemu chwile potrzymac. Wczesniej elektroniczny by skrocic czas mierzenia.Jak dla mnie bezdotykowy to nie wypal. Wiecej bym go nie kupila. Ja tez slyszalam ze rteciowce sa wycofane i jakies alkoholowe mozna kupic. Co mnie zdziwilo to zeczywiscie na allegro sa. Jajeczko gdzie ty taka cene widzialas? Ja przed chwila z ciekawosci sprawdzalam ceny rteciowca na allegro i najtanszy kosztuje grosze. Niecale 10 zl.
Dziewczyny miałam bezdotykowy termometr do czoła dla córki dostała go na chrzciny. Totalna porażka!!
Tak na dobrą sprawę dopiero teraz mogłam go przetestować kiedy była chora. Cora cała rozpalona, marudna a on pokazuje 35,4 stopnie, po czym biorę zwykły rteciowy i ma 39,6 jest ogromna różnica, mała się denerwowala podczas mierzenia ale przynajmniej miałam pewność. Później lała mi się przez ręce taka była wycienczona a ten nadal pokazywał prawidłowa temperaturę.
potwierdzam moj mial ten sam feler. Dlatego juz go nie uzywam lezy bezużyteczny w szufladzie. Strata pieniedzy.
Bealia pół roku temu chciałam kupić taki termometr rteciowy i takie ceny mi wysoczyly . Teraz nie sprawdzałam , bo mam zapas .
Ja niedawno zakupiłam termometr dotykowy do skroni i z końcówką do uszu, Mierzy temperaturę ciała w 1 s, ale trzeba wykonywać 3 pomiary, kosztował 100 zł. Dla maluchów w sam raz, tak to bym została przy tym pod pachę…ale małym inaczej nie zmierzę…
Rtęciowe są na prawdę najbardziej wiarygodne, ale dla małego dziecka często jednak czas kiedy mierzymy temperaturę jest bardzo długi…ale z drugiej strony…nasze mamy nie miały kiedyś wyboru i jakoś musiały i dawały radę nam zmierzyć temperaturę.
Bezdotykowe termometry jak dla mnie są bardzo niewiarygodne ale jest to tylko moja opinia.
Kasiu jestem tego samego zdania co Ty.Nawet miałam taką sytuację,że miałam do dyspozycji trzy termometry elektroniczne .Każdy wskazywał zupełnie inną temperaturę.Rtęciowy gdzieś w szafce jeszcze mam i często z niego korzystam.
Tez mam wlasnie taki z zielono jasna koncowka jest firmy Braun dotykowy i wydaje mi siecze jest wlasnie w miare doklady ale uzywam go gdy elektroniczny wskazuje wysoka temperature zeby sie upewnic ![]()
Ja tez jesli mierze sobie temperaturę to tylko rtęciowym. Mam do niego największe zaufanie i nic na to nie poradzę. ![]()