Jaki płyn i proszek dla noworodka.?

Teraz jest najlepszy czas żeby sprzedawać nieruchomości, działki budowlane itd. Ceny są bardzo wysokie. 

Świeżoupieczonamama 

To super że udało się kupić tak tanio, u mojej mamy wcześniej połówką domu 250tys teraz ponad 400tys trochę żałuję że wtedy nie kupiliśmy. Za to 4 lata temu kupiliśmy mieszkanie za 160tys teraz sprzedają po 380tys 

Wiadomo lepiej kupować, moi akurat kupili w stanie deweloperskim więc muszą go całkowicie wykończyć niż budować od początku... mieli się budować ale zrezygnowali 

Jednak jak się człowiek buduję może stworzyć swój własny projekt nie musi być wzorowany na kogoś innego 

Teraz wgl nie opłaca się ani kupować ani budować. Pytanie dokad te ceny dojdą i czy będzie za jakiś czas spadek? Szczęśliwi Ci co skończyli budowę domu w tamtym roku zanim w tak szybkim tempie zaczęły rosnąć ceny. Właśnie mam taki przykład w rodzinie, skończyli budowę w tamtym roku i do stycznia tego roku wszystko sobie już wykończyli - mówią że teraz kupno działki, ogarniecie projektu, materiały budowlane, przyłącza i to wszystko to by spokojnie musieli wydać drugie tyle. 

Akurat ja swój dom kupiłam sama i jeszcze w dobrym momencie i to była decyzja podjęta w ciagu jednego dnia, zupełnie nieprzemyślana, bo życie na wsi nie jest dla mnie :) później poznalam mojego faceta i po roku związku namówiłam go żeby kupił mieszkanie dopóki ceny są znośne. Tak więc ponad 2 lata temu kupił za 330 tys a dzisiaj są już po 550 tys w okolicy z tym metrazem. A swój dom wynajelam, nie opłaca mi się go na razie sprzedawać. Gdańsk zaraz po Warszawie ma najwyzsze ceny mieszkan a zarobki porównując do stolicy są takie sobie. 

My mieliśmy ruszać z budową na jesień ale przekładamy na wiosnę. Może w ziemie na spokojnie juz kupimy jakies materiały. Teraz maz rozmawial z geodeta czy by nam przyszedl wytyczyć pod dom to powiedzial, że ma tyle zlecen i tyle roboty że we wrześniu nie da rady w ogóle, a w październiku Może gdzieś pod koniec... Także jednak ludzie zajmują się działkami czy budową skoro nawet na tyczenie nie ma za bardzo czasu.

swiezoupieczonamama - gdzie kupilas ? :)

nasi znajomi , kiedy my kupowalismy mieszkanie w gdansku, kupili szereg w baninie za 180k ( chyba z 70 m2)... sprzedali go w tym roku za 450. istne szalenstwo...

chcielismy tez wymienic nasze mieszkanie na wieksze, ale jak patrzymy ze nalezy dolozyc z 300 tysiecy do zaledwie 10 m2 wiecej, to odpuszczamy.... nikt normalny nie zdecydowalby si eteraz na taki ruch

Anabanana, w Pepowie obok Banina. Pewnie kupili w Babinie ten dom bo po tyle kiedyś tam były ;) 

Niestety czasem nie ma wyjścia i trzeba coś kupić od razu :/ 

My wybudowaliśmy domek od zera, mieliśmy swój własny projekt ze względu na wąską działkę i trzeba było troszkę kombinować, ale koniec końców jest tak jak chcieliśmy. Jesteśmy na etapie wykończenia w środku i może w tym roku jeszcze się wprowadzimy. Gdybyśmy mieli teraz zaczynać budowę to patrząc na te ceny to chyba byśmy zrezygnowali. Terminy robót robią się odległe i w tym czasie ceny znowu mogą skoczyć... Cieszę się, że w zeszłym roku udało nam się ocieplić budynek, bo teraz styropian jest dwa razy droższy.

O to super, że się udało wybudowac przed tym szaleństwem cenowym, gratuluję decyzji. Taki domek to świetna sprawa. 

No własnie jeszcze dochodzi czas u budowlańców, bo teraz wszyscy zajęci ;/ Dobrze, że wam się tak udało

A ile wyszedł Was taki dom bez wyposażenia? 

Świeżoupieczonamama teraz opłaca się sprzedawać, my wystawiliśmy działki na sprzedaż ;) 

Za jakiś czas jak to wszystko opadnie będziemy się chcieli budować, mieszkanie może sprzedamy albo się wynajmie 

swiezoupieczona, tez patrzelismy w pepowie... ale cyrk cenowy trwa mieszkasz na wsi a ceny jak w centrum warszawy

Anabanana, haha no to prawda, a na ten moment są okropne korki w obie strony. Plusem jest to że trwa rozbudowa Kartuskiej w Kokoszkach, zrobią dwupasmowke i bedzie bajka. Dodatkowo blisko Pepowa ma przebiegac obwodnica metropolitarna Gdańska i ceny pójdą w górę. No i teraz właśnie ludzie z mojego osiedla szykują jakieś pismo do gminy bo okazuje sie że 2 z5 wariatów na drogę dojazdowa do obwodnicy ma biegnąc obok mojego osiedla. Jak dla mnie spoko, ogarna wtedy infrastrukture i nie będzie tak wiejsko jak jest teraz 

to prawda :) zazdroszcze kupna za dobra cene,tak jest wszedzie kupujesz najpierw na wsi, a za kilka lat mieszkasz w centrum :)

To prawda. Moi rodzice kiedyś kupowali dom to jeszcze to była wieś, a teraz to tam mają tak wszystko porobione, że niby to jeszcze wieś, ale do tabliczki miasta jest jakies 2km i mają lepiej porobione wszystko niż u mnie w okolicy gdzie jestem typowo w miesscie

My osobiście chcemy tak za 2 lata - o ile będzie lepiej na rynku - kupic jakis mały dom za miastem, ale to tez zalezy jakie stawki będą... Mieliśmy się w przyszlym roku budować na działce z tyłu, ale są takie stawki, że taniej wyjdzie nam kupno 

Z Ta wsia to teraz mało gdzie jest typowa wieś;) gdzie chorują bydło i uprawiają ziemię;)

ANabana co do zabudowy  to racja nastepuje to błyskawicznie zarówno w mieście jak i na obrzeżach miasta;( 

Człowiek ucieka gdzie jest spokoj ale ten spokoj to tylko tak naprawdę jest na chwile;)

Tak wieś terat to nie jest często typowa wies. Często ludzie z miasta przeprowadzają się na wies szukając spokoju