Jakie macie foteliki 15-36? ![]()
U nas po zmianie z pierwszego fotelika (łupinki) przeszliśmy na taki obracany. Na razie maluch jeździ nadal tyłem, a jak będzie większy to przekręcimy fotelik na przód. Do wsiadania tez super sprawdza się ta opcja obrotowa, wsadzamy maluszka, zapinamy pasy, a później przekręcamy fotel i już. Szybko i wygodnie…
Nasz Cybex też ma możliwość obrotu na boki i polecam, natomiast zmiana przód tył już wymaga większej ingerencji, bo tyłem dziecko zapinane jest pasami, a przodem na specjalną wkładkę przed sobą.
Zamarancza czyli przodem w ogole nie ma opcji pasów? Tylko i wyłącznie ta półka? Slabo trochę to rozwiazali, bo nie kazdy chce z niej korzystać, jednak co pasy to pasy, bezpieczniej dla tułowia.
Obrót wygodna sprawa jak mamy od poczatku, to pozniej pewnie ciezko byloby się przestawić na fotel bez tej opcji
my mamy bez i szczerze nie jest to jakos mocno niewygodne, po prostu chyba kwestia przyzwyczajenia ![]()
Pasy muszą być obowiązkowo. Teraz czekam na komisję i szykuję się na kupno fotelika specjalistycznego.
Ten fotelik dzięki jak mówisz półce jest najbezpieczniejszy… Z wygodą kiepsko, ale mały przyzwyczajony i podnosi ręce jak zapinamy.
Wedle opini to właśnie ta zapinka bierze na siebie calutkie uderzenie i dziecko jest bezpieczniejsze jak zapiete pasami

Tak wygląda.

To nam odradzali rozwiązanie z półkami, mimo iż jechalismy i tak z nastawieniem na Minikida, to zapytałam bo te 2.5roku temu to byla dla mnie nowość
Właśnie ze wzgledu na fakt, iż zbiera caly ciezar ciała w razie hamowania, pasy rozkładają sie na ramiona, biodra i tułow a tutaj cała siła szarpnięcia uderza w brzuszek. Ale grunt, by nikt nie musiał tego sprawdzać, do tego jak nadłuzej tyłem jak to mówią i do przodu
Ale bardzo rozbiezne są opinie co do tego typu rozwiązania.
Ja osobiście chce go zmienić… On jest 0-18 więc zostawiła bym go na drugiego dzidziusia, a synowi właśnie nie wiem jaki kupić, a szukam już takiego 15-36.
Jakieś propozycje?
15-36 sa polecane raczej od ok 4r.z. i sporo ponad 100cm, bo sa juz na pas samochodowy, moze jeszcze lepiej byloby cos 9-25na pas fotelikowy pieciopunktowy dla małego? Tego fotelikowego pasa nie poluzuje a samochodowy juz tak, nie trzyma tak dobrze jak dobrze zapiete fotelikowe. My mamy Minikida, jest to największy fotel z tego przedziału wiec i 5latki w nim jeżdżą ![]()
Jesli jednak celowac tylko w wyzszy przedział, to tam gdzie kupowaliśmy swój najbardziej polecają Takate Maxi.
A co sądzisz o przedziale fotelików 9-36?
Ja kupiłam 8miesieczne mu dziecku fotelik 9-36 że względow finansowych nie mogę pozwolić sobie na droższy a że akurat ten mi się spodobał to go wzięłam i
Tak, trochę uważam że te 9kg to małe dziecko i musi stabilnie samo siedzieć, i zagłówek powinien być bardziej regulowany w dół. Po za tym jest całkiem spoko. Może super bezpieczny nie jest ale jest dziecko zapiete prawidłowo w pasy a to już jest bezpieczne czyż nie?
Zamarancza wg mnie ok dla tych ciut wiekszych albo gabarytowo albo starszych. Ja w tak duzy rozstrzał poki co nie celowałam, bo i 25posluzy bardzo dlugo, najlepiej przymierzyć jak dziecko w nim wygląda, czy w ogole daje sie ustawic zaglowek, pasy itd do prawidłowych wysokości. Niestety nie czytałam ani nie pytałam o tem przedział a znam ze slyszenia i polecen jedynie Recaro Young sport. Ale nic poza tym ![]()
Klaudia raczej zeby fotel byl prawdziwie bezpieczny musi spełniać warunki wymienione w instrukcji albo zalecenia producenta. Zaglowek chronić ma głowę wiec musi być ustawiony tam gdzie głowa(co wiecej nasze zaglowki samochodowe tez powinny byc prawidlowo ustawiane o czym mało kto pamięta), w innym razie przy zderzeniu bocznym glowa fruwa na boki, przy mocnych szarpnieciach wiadomo co się dzieje zwlaszcza u malego dziecka ktore główkę ma jeszcze nieproporcjonalnie dużą do reszty tułowia w porównaniu z osobą dorosłą. Pasy jak najbardziej sa glownym elementem trzymajacym dziecko w foteliku, zapobiegającym wypadnieciu podczas hamowania czy kolizji ale jednak to nie wszystko
Główka jest w zaglowku prawidłowo u mnie lecz mówię ogólnie bo są dzieci wyższe i niższe w tym wieku
Zdecydowanie lepsze są foteliki z mniejszym przedziałem wagowym, czyli np. 9-25 niż 9-36. Są lepiej dostosowane do dzieci w danym przedziale wagowym, a rozstrzał między dzieckiem ważącym 9kg a 36kg jest bardzo duży, wiadomo że fotelik ma wkładki dla mniejszych dzieci itp, jednak bardziej polecane są foteliki te z mniejszym przedziałem, a fotelik 9-25 też długo posłuży.
Ile wydalyscie na fotelik?
Mój cybex sirona kosztował 1800 zł
Starszaka Minikid 1500, teraz Axkid wypuscil nowszy model Minikida i sa w cenie 1749 a starsze mozna jeszcze upolowac z rabatem niekiedy 10% a pod wzgledem bezpieczeñstwa niczym się nie różnią.
Dodatkowo po zarejestrowaniu na stronie przez rok ubezpieczone jest i dziecko i fotel
W razie wypadku lub kradzieży oddają 90%wartosci fotela.
U mnie mąż oglądał specjalistyczne foteliki i mu wyskoczyly gołe za 5000 tyś a jak brał że chcę coś więcej do fotelika to dodatkowe 1000 zł. Cena wygorowana bo nawet bez poduszek czy wkładki.
Aneta, a Wy byście nie mogli mieć fotelika tyłem 0-18 kg? Jeszcze chyba na trochę by starczył, a zawsze trochę ułożenie dziecka przypomina to w łupinie.