Jaki fotelik samochodowy wybrać dla dziecka?

nam najgorzej było dobrać fotelik dla starszej córki. Wzrostem i wagą już nawet na podkładkę za duża, a jednak chciałoby się mieć pewnosc że bezpiecznie przewożona. Teraz mamy ten pas Smart Kid Belt, przekonały mnie filmiki na YT, testy zderzeniowe przeszedł super, niejeden fotelik czy podkładka wymięka. Z resztą zobaczcie https://www.youtube.com/watch?v=g9ZhnQO5oKE . Dziecko odpowiednio zapięte, nie ma nurkowania , ja polecam

emmako dwie stronki wcześniej było jedni z zapytań odnośnie wieku wymiany fotela :wink: jak coś to zerknij wstecz gdzie kilka dziewczyn pisało. My zmieniliśmy gdy mały był namprzełomiw 15/16miesiecy, większość w tym wieku już chodzi ale w dobrej łupinke jest najbezpieczniej dlatego my się nie spieszylismy.
Dziecko może umieć siedzieć ale jego kręgosłup i tak jest jeszcze bardzo wrażliwy i delikatny, tak samo jak szyja i inne struktury kostno-stawowe. Dlatego tą umiejętność w zasadzie nie ma wpływu na zmianę. U nas o wymianie zadecydował wzrost. Czubek głowy był bliski przekroczenia linii górnej fotela.
Kolejny powód do zmiany to przekroczenie wagi dopuszczalnej przez producenta w przypadku dobrych kupon to standardowo 13kg.
Zmieniliśmy na Axkid Minikid i jesteśmy bardzo zadowoleni bo posłuży jeszcze bardzo długo A mały ma już 2.5roku, będziemy wozić tyłem najdłużej jak się da. Fotelik świetnie pasuje do kanapy naszego auta i do dziecka, uda sie bez problemu ustawic odpowiedni kąt pochylenia. Jest jednym z najwiekszych na rynku wiec nie do każdego auta wejdzie, ale jak już się zmieści to może pozostać na długi czas. Ma zaliczony TestPlus więc bezpieczny A i chyba wygodny bo wyjeżdżając że sklepu synek od razu zasnął i spał 130km trasy :wink:

Nie mam bazy i się cieszę :slight_smile: nie jeżdżę z córką dużo, a w zasadzie doszłam do perfekcji w zapinaniu pasów. Baza to spory wydatek bo Ok 800.

Pcheła, masz cybexa. Jak córa w nim ksży wg Ciebie? Moja ma na moje oko podbródek zbytblisko klatk. Wyglada jakby było jej bardzo niewygodnie. Mąż ustawił fotelik zgodnie z instrukcjà, wiekiem i wagą dziecka. Wkładki niemowlęcej już od dawna nie używamy. Jak jest u Was, czy maluchy mają „wygodną” pozycję?

A słyszeliście o urządzeniu Smart Kid Belt? Fajna alternatywa dla fotelika, posiada homologację i atesty bezpieczeństwa. Duża oszczędność miejsca w samochodzie no i cena znacznie niższa. Do tego można go zabrać nawet do torebki żeby użyć np w taksówce.

Mama - my cały czas z wkładką. Ale faktycznie ostatnio miałam wrażenie, że młoda jest jakaś “zgarbiona” w tym foteliku. Muszę się dokładnie przyjrzeć, może tą wkładkę trzeba już jej wyjąć i rozszerzyć fotelik…

agn_kaw, dziękuję. Zależałoby mi na taki, który długo posłuży, w którym jak najdłużej można przewozić dziecko tyłem, w później gdy jest już taka konieczność odwrócić o przewozić przodem.

ja mam synka 4,5 miesiąca zaczyna rwac sie do siedzenia i takze zastanawiam sie kiedy przejsc na oftelik z nosidełka dla niemowląt. nosidełko mam do 13 kg. maly ma 7 kg i juz teraz wg mnie ma ciasno

Pcheła, nasze córy są w podobnym wieku. Sprawdź do ilu centymetrów u Was dziecko może jeździć z wkładką bo u nas do 62 (dawno temu wyjęłam)

Mama - co prawda nie sprawdziłam w instrukcji, do kiedy powinna być wkładka, ale dzisiaj jadąć na zakupy wyjęliśmy ją. Miałam wrażenie, że młoda ma więcej więcej, ale również, że bardziej siedzi niż leży. A przecież ona jeszcze nie siedzi. Niestety w połowie drogi do sklepu musiałam zrobić postój i ponownie włożyć wkładkę, bo bardzo marudziła. Czyli jeszcze to nie ten czas u Nas :slight_smile:

W testach ADAC nie znalazłam tego fotelika :frowning: W innych testach fotelików niestety też nie.

Szukając fotelika zawsze patrzę na testy, ADAC i test Plusa (choć nie wszystkie foteliki go przechodzą).

Ja się patrze na specjalne foteliki. Córka siedzi jak się ją posadzi, a sama jeszcze nie usiądzie.

Ja wybrałam fotelik maxi-cosi. Nie chcę spamować reklamami, ale znalazłam dokładnie taki sam jak mam na allegro:

https://allegro.pl/maxi-cosi-cabriofix-fotelik-samochodowy-nosidelko-i6399557458.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_DCK_pla_dziecko_foteliki&ev_adgr=Foteliki+samochodowe&ev_ln=PRODUCT+GROUP&utm_content=&ds_rl=1262529&gclid=CjwKCAjwgabeBRBuEiwACD4R5moyROaK9EOyaoZBL26BNwALKz9htVj4DPjdBc3CatWEzEc94Fo1WxoC3_QQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CMXpidC1kt4CFU8aGAodypcAqw

tylko tutaj cena jest dość spora. Kupiłam stacjonarnie w sklepie, w którym są wszelkie akcesoria dla dzieci i zapłaciłam 399 zł.
Pani doradziła mi ten model i wspomniała, ze jest jednym z bezpieczniejszych. Odradziła odkupywanie od innych rodziców, ponieważ jeśli fotelik upadnie na ziemię to pomimo, że jest z zewnątrz w całości to w środku może popękać konstrukcja. Przez to nasze dziecko nie będzie praktycznie w ogóle chronione w razie wypadku lub stłuczki samochodowej. Dodała też, że te foteliki w wózkach 3 w 1 nie są testowane i to takie atrapy, by nie dostać mandatu.
Dokupiłam adaptery do wózka, dlatego tez mogę spokojnie zakładać na stelaż wózka i śmigać na zakupach bez gondoli :wink:

Eleonorka - ja tak samo zrobiłam z adapterami :slight_smile: My się zastanawialismy między Maxi Cosi i Cybex. Cybex niby droższy, ale ich baza pasuje do większej ilości fotelików niż Maxi Cosi. No i miał lepszą wkładkę dla niemowlaków. Córa była malutka więc na tym Nam bardzo zależalo.

Mam nadzieję, że lada dzień przetestyjemy i wyrażę opinie na temat sprzętu :slight_smile:

Eleonorka my mielismy Cabrio przy starszym synku, wraz z bazą i byl super. Wkladka fakt mogliby ja poprawic jak np w PebblePlus ale za tą cene to naprawde fajny fotel :wink:
A na stelazu z fotelikiem to pomocne rozwiazanie ale to juz z głową i na krótko, bo jednak ta pozycja zwlaszcza u malenkich dzieciaczkow nie jest wskazana.
Ale na pewno bedziecie zadowoleni. Nasz synek jezdzil w nim 15miesiecy bo to spora łupina a im dluzej w łupinie tym lepiej :slight_smile:

Mamy cybexa aton M i-size i córa w kombinezonie ma jyż bardzo ciasno a dopiero ma 6 m-cY. Myślę, że to też zależy na jaką porę roku trafimy. Agn, Twój synek był drobny?

Mama tak on z tych drobnych, byl i jest choc nie jakis okruszek. Smieje sie że niedługo mlodszy brat go wzrostem dogoni :wink:
Cybexy chyba są podobnie weższe do Kiddy. Bo teraz mamy wlasnie Kidda i widac sporą roznicę w barkach głównie, bo na wysokosc dziecka raczej chyba wszystkie są porownywalne. U nas 7msc i zawsze bluza+bodziak teraz gdy chlodniej i tak opatula go ten fotelik, wydaje mi sie ze Cabrio są luzniejsze. Pod wzgledem bezpieczenstwa lepiej taki ciasniejszy ale tez szkoda jak dziecko przed roczkiem wyrośnie.
No i starszak wyrosl wysokoscią bo wagowo nadal moglby jezdzic w lupinie choc w lutym juz 3latka skonczy
Wydaje mi się tez ze teraz tak dziecko szybko rosnie i wydaje sie ze zaraz lupina bedzie za mała ale później dziecko stopuje ze wzrostem i moze sie okazac ze wcale tak szybko nie będzie potrzebny ten kolejny fotelik :slight_smile:
Okaze sie w ‘praniu’ jak to mowia.
Moze jak bedzie bardzo ciasno to zamiast kombinezony jakas ciensza bluza i na to grubszy koc? Byloby jej wygodniej i mniej ciasno. A na zimę ocieplacz tylko na gore plus koc.
Ja juz zamowilam ocieplacz SkipHop, spodobalo mi sie w nim to ze nie grzeje w plecki jak wiekszosc spiworkow do fotelikow i nie doklada grubosci w foteliku, tylko naklada sie na górę, pod to mozna dodać jeszcze koc i zimę obleciec w bluzie.

Agn, planuję wozić córkę w kombinezonie bo do fotelika ją donoszę, nie jestem w stanie unieść nosidła razem z dzieckiem.

Jeśli chodzi o szerokość to miałyśmy okazję ułożyć się w foteliku z Fisher Prica. Jest dość szeroki, duży, wygodny, ale nie miał ochraniaczy przy główce. Mimo, że córce jest w naszym trochę ciasno, czuję się bezpieczniej.

To pewnie ciężkie masz nosidlo. Ja z moją niską wagą daję radę z pierwszego piętra znieść córkę w nosidle do samochodu i nawet po mieście pochodzić w taki sposób bez stelaża.