Jaka jest różnica między USG 3D,a 4D?

Może mi to ktoś wyjaśnić ? Czym to się różni?

Z tego co się orientuję USG 3D i 4D jest trójwymiarowe, tyle,że 4D to
po prostu jest obraz rzeczywisty(taki filmik,a 3D to zdjęcia) widzisz jak maluch
stroi minki,jak ziewa śmieje się,itp i dostajesz płytkę z takim USG. Zwykłe czarno-białe zdjęcie z usg to 2D :slight_smile: Jeśli coś pomyliłam to mnie poprawcie :smiley:

Nie, masz racje :)) ja mam takie filmiki, mój lekarz mial u siebie w gabinecie, na każdej wizycie podgladalam. Swietna sprawa, ze starszym synkiem udali sie go uchwycić jak sie rozpychal i ziewal :)) a mlodszy zwykle spal to Malo bylo do oglądania :))

No a u Nas Amelka się schowała i nie było jak jej złapać na USG 3D i niestety tak naprawdę pieniądze za takie USG przepadły, bo lekarz mimo to policzył sobie jak za USG 3D. Dopiero później od swojego lekarza się dowiedziałam, że gdyby ten lekarz chciał nam pokazać obraz 3D to mógłby mi podpowiedzieć żebym zjadła coś słodkiego, żeby pobudzić maluszka. Dlatego najlepiej przed wejściem do gabinetu zjeść jakiegoś batonika :slight_smile:

Dziękuję za podpowiedzi:) No to ja w takim razie miałam USG 4D bo widziałam jak mój maluszek się rusza. Całkiem nieświadoma zjadłam czekoladowe ciasteczko przed wejściem i widzieliśmy jak się rusza i otwiera buźkę:) cudowne:D

Jeszcze się napatrzysz w lepszym obrazie niż 4D ; DDD

super są takie zdjęcia i pamiątki :slight_smile: ja miałam normalne usg. a szkoda. ale i tak najwazniejsze dziecko , jego zdrowie, a nie jakość usg :smiley:

A dostałaś płytkę z nagranym filmem z tego USG? Bo dla nas właśnie taką pamiątką jest film, na którym jest obraz z USG, ale także bicie serduszka, pamiętam, że bardzo lubiłam go oglądać, a teraz leży w pudełku z pamiątkami :slight_smile:

Do Kaajkaa - ja przy pierwszym dziecku tez miałam tylko zwykle USG i to średniej jakości bo to było 7 lat temu, a teraz moj lekarz zrobił podgląd na badaniach prenatalnych, niestety nie mamy płytki. Zdjęcia są :slight_smile:

Mamuśki znalazłam coś takiego na stronie dobrego lekarza, specjalizującego się w badaniach usg, bo sama nie wiedziałam dokładnie jaka jest różnica.

“Badanie 2D opiera się na obrazowaniu za pomocą ultradźwięków bezpiecznych dla płodu. Uzyskany obraz jest płaski i jest przekrojem analizowanej części ciała pacjenta w płaszczyźnie widzianej przez głowicę ultrasonografu. 3D jest obrazem przestrzennym, częściowo zrekonstruowanym i uzyskanym za pomocą zapisu części ciała pacjenta, w formie bryły informacji zawierającej liczne przekroje 2D w trzech prostopadłych płaszczyznach. Takie bryły można analizować dodatkowo w formie rekonstrukcji trójwymiarowych nastawionych na struktury zewnętrzne, szkieletowe lub naczyniowe. 4D są to obrazy 3D odświeżane w czasie. Dają możliwość wizualizacji ruchów płodu. STIC jest to rodzaj obrazowania 4D przeznaczony dla serca. Polega na zapisie całego serca w postaci bryły informacji w czasie ok. 20 cykli pracy. Technika ta jest niezastąpiona w przypadku podejrzenia wrodzonej wady serca. STIC jest to echokardiografia przyszłości, wymaga od lekarza badającego nie tylko wiedzy medycznej, ale również znajomości nowoczesnych technik ultrasonograficznych.”

Byłam raz na USG 4D jeszcze przy płaskim brzuchu i oniemiałam :smiley: Widziałam buzię w całej okazałości, dało się policzyć palce u rączki i widać było jak się rusza i szaleje :slight_smile: Oprócz tego usłyszałam bicie serce i przepływ krwi.

Oj pamiątka super, aż mi żal :wink: Ja miałam tylko najzwyklejsze USG 2D, bo na inne niestety nie było mnie stać. Ale zdjęcia z 2D też mimo wszystko pamiątka fajna :wink:

USG 3D to zdjęcie a USG 4D to filmik na którym zarejestrowane są ruchy dziecka.

Dzisiaj byłąm na 4D niezapomniany widok maleństwa, chociaż prawie całe badanie spał i dopiero jak Pan doktor go obudził to ziewał i machał rączką.

A ja nie zapomnę tego widoku jak podczas badania Jasio otworzył oczko i pan doktor zrobił akurat zdjęcie, super widok, mam nagranie na płycie i często do niego wracam. A kiedyś pomyśleć że kobiety nie miały możliwości zobaczenia swojego dziecka przed porodem.

mraczek80 ale za to jaka niespodzianka. Ja już wiem, że moje maleństwo jest podobne do starszego brata czyt, do taty :).

polecam 4 D:) dużoooo lepiej widać;)

Jak bylam w ciazy z synkiem to mialam usg 4 d w 23 tyg ciazy.A na 3 d jak bylam w ciąży z corka.Różnica jest taka ze na 4 d obraz jest bardziej rzeczywisty , bardzo dobrze i wyraźnie widac maluszka jego ruchy.Cudownie jest zobaczyc jeszcze jak dzidzius jest w brzuszku i widziec go na ekranie patrzeć jak macha raczkami i sie zasłania.Na 3 D obraz jest inny bardziej podobny do 2 D czarno biały przynajmniej ja tak mialam.Taka jest różnica jak na zdjęciach.

1

1

Agusia fajne zdjęcia, pamiątka na lata. usg 4d oczywiście jest bardziej zaawansowane stąd i obraz wyraźniejszy, lepszy i bardziej rzeczywisty. Ja mam normalne 2d, ale na pewno wybiorę się też na d tym razem by podejrzeć maluszka.

Na 4d widać ruchy dziecka