Fajne są takie tradycje rodzinne, oczywiście jeśli rodzicom podoba się imię dziadków lub pradziadków dziecka, bo jednak później przez całe życie będą w ten sposób zwracać się do swoich dzieci.
Nie wiem jakim cudem ale u nas bardzo łatwo przyszło wybranie imienia choć myślałam ze będą z tym większe problemy. Zanim dowiedzieliśmy się płeć mieliśmy pi jednym przygotowanym zgodnym dla kazdej z płci i teraz już bez chwili zastanowienia czekamy na naszą córeczkę Laure ![]()
U nas wspólnie wybraliśmy imiona dla dzieci jakos zawsze negocjacje byly szybkie i sprawne moja bratowa ma jedno dziecko ale dwa imiona na kolejne dziecko dla chlopca lub dziewczynki ma wybrane i w calej rodzinie oglosila jakie zeby jak stwierdzili nikt im nie ukradl dodam ze nawet nie jest jeszcze w ciazy jak myslicie paranoja czy zapobiegawczosc…ale ja tak naprzod nie wychodzilam zawsze w polowie ciazy wymyslalismy wspólnie z mężem imie.
Statystycznie najczęstszym kryterium wyboru imienia dla dziecka jest kierowanie się tradycją, gdzie rodzice decydują się poszukać imienia wśród imion przodków.Coraz częściej można spotkać się z wyborem imienia modnego, a więc nadawanego najczęściej w danym okresie.Innym kryterium wyboru imienia może być dobre (lub negatywne) skojarzenie. W dzieciństwie spotkaliśmy miłą Panią o danym imieniu, na studiach był to nasz ulubiony wykładowca będący wówczas naszym autorytetem… Najczęściej wymieniając imiona, to właśnie skojarzenie z kimś, kogo znamy jest najczęstsze i decyduje o naszym wyborze.
U nas były wybrane 2 imiona dla dziewczynki i jedno stanowcze dla chłopca . Pod sercem mieszkała córeczka także trwały negocjacje przez 2 tygodnie . Natalia bądź Maja . Wyszło na moje - Mamy Majeczke .
Znajomi się śmieją , że jak będzie drugie to będzie Gucio …![]()
Ja jestem w 4. miesiącu i nie znam jeszcze płci dziecka. Często myślę nad wyborem imienia ale nie mogę się zdecydować. Niby jest dużo pięknych imion ale jak przychodzi co do czego to ciężko! ![]()
Klaudia a u nas ani tradycja ani żadne skojarzenie, ja starałam się raczej wybrać takie imię, którego w rodzinie nie ma ani nie było
Agnieszka-1989 u Nas tak jak piszesz szukaliśmy imienia którego nie ma wśród rodziny i jak było imię które któryś znajomy nosi to nieeee odpada hehe z dziewczynką poszło nam łatwiej jakoś więcej tych imion i ładne,mi podobała się Michalina (oczywiście szwagierka i teściowa stwierdziły że z babcinym imieniem takim się kojarzy,ja osobiście nie znałam żadnej babci o tym imieniu) mąż też nie bardzo więc jakby była dziewczynka to była by Laura. Z imieniem dla chłopca mieliśmy spory problem wertowaliśmy net i kalendarze i mąż uparł się na Maksymiliana a ja na Michała.Okazalo się że będzie synek. I mielismy zdecydować jak się Ur.Po porodzie Pani położna pyta jakie imię a my że mamy dwa i nie wiemy.Stwierdzila że syn ma delikatną dziewczęcą urodę i wygląda bardziej na Michałka.I został Michał ku mojej uciesze ;)))
Dorota to ale ci się położna trafiła, że wyszło na twoje, ale dobrze, że mąż zakceptowal ![]()
U mnie mąż ostatnio zatrzymał się na szymonie, a mi się nie podoba. Więc szukamy dalej.
Agnieszka-1989 noo położna byla super dużo mi pomogła bo nie patyczkował się że mną dzięki jej wsparciu poród nabrał tempa i dobrze się zakończył aa i imię pomogła Nam wybrać hehe ;)Mąż nie miał szans.Choć ostatnio powiedział że dobrze że wyszło
na moje bo jednak Maksymilian było by złym wyborem bo do syna by nie pasowało i ciężko było by o zdrobnienia nie to co z Michałem. Aneta powodzenia w poszukiwaniu imienia dla synka, ważne żeby obojgu się imię podobało bo przecież imię dzieciątko będzie miało na całe życie.
My z mężem wybieralismy imię dla synka na początku i miał być Sewereyn a że okazało się że córka będzie to wybraliśmy imię Blanka
Ja tak mam że każde imię mi się z kimś kojarzy. Może tu jest problem że nie mogę się zdecydować. U mnie mąż powrócił do Mariusza.
Dorota przypomniało mi się jak my wybieraliśmy imię ja miałam kilka pomysłów a mój chciał wlasnie Maxa i już nie pamiętam kto ale powiedział że imię kojarzy mu się z pieskiem więc mój zmienił zdanie i już nie chciał . A później jak już było coraz bliżej rozwiązania to wzięliśmy kartkę i każdy napisał 5 imion i się wymieniliśmy i co mój zrobił len napisał wszędzie Max bo nie miał pomysłu ręce mi opadły Później wzięliśmy listę imion i sprawdzaliśmy i o dziwo spodobało nam się to samo imię.
Położna rozwiała wątpliwości hehehe
Aneta mi się Szymonek podoba co do Mariusza to jakoś mniej ale to kwestia gustu ma się rodzicom podobać przecież .
Bakowska Blanka piękne imię ![]()
Pati u mnie szymon już z góry jest przekreslony. Ale mi ciężko wybrać imię dla chłopca. Nie mogę się zdecydować albo mi się nie podoba.
Aneta może warto zajrzeć w kalendarz i tam coś znajdziesz i Cię natknie .
Mi się podobają .
-Bruno
-Borys
-Bartek
-Krzyś
Ja większy mialabym problem z wybraniem imienia dla dziewczynki . Obyście doszli do porozumienia
U mnie mąż upiera się przy mariuszu.
Aneta ważne żeby wam się podobało
Pati to będzie ciężki wybór. Albo mi się nie podoba albo mężowi. On chce mariusza i koniec. Córka na m jest i się śmieje że m&m’s będzie wołać.
Aneta hahaha słodkie bobasy ![]()
Może jeszcze dojdziecie do porozumienia w sumie jak chce imię ja “m” to sporo ich jest
A Marcin , Mateusz, Mikołaj ?![]()
Nasze kolejne dziecko będzie też miało na imię na literę B jak starszy brat
Ciężki strasznie wybór, gdy ma się podzielne zdania z partnerem. Mnie się podobają stare imiona, lub takie standardowe proste. Gdy już zaczęliśmy wybierać imię to podobnie jak u Was, zawsze z kimś się dane imię
kojarzy… Z kimś albo z psem czy kotem hehe po długich negocjacjach wszystko wskazuję, że będzie z nami Wiktor ![]()