Jak uczyć dziecko porządku?

Przedszkole naprawdę dużo daje, dzieci szybciej łapią nawyki

Zaczęłam wprowadzać jakiś czas temu że nie wyciągniemy nowej zabawki jeśli nie będzie porządku w pokoju. Córcia ma mały pokoik i tłumczę tym że nie ma poprostu miejsca. Zazwyczaj wtedy sprząta choć czasami chce mnie przekonać że przecież w salonie jest miejsce i tam możemy rozłożyć.

Świetny pomysł! Uczysz porządku i odpowiedzialności, :blush:

My mieliśmy taki system, po skończonej zabawie córka odkładała zabawkę i brała się dopiero za inna. Teraz to jednak szwankuje, chyba ma jakiś kryzys :joy:

To normalne, dzieci często mają takie etapy. Warto wrócić do zasad, ale z wyrozumiałością i spokojem :blush:

Też to stosuję, ale mój 5latek totalnie ma to gdzieś. Na koniec dnia sprzątamy i widzi jaki bałagan narobił i nie chce mu się sprzątać.

Mój syn też tak ma , jak widzi że jest zabawek trochę więcej to mu się nie chce , jak kilka to chętnie pozbiera

To całkiem normalne. Czasem dzieci czują się przytłoczone, kiedy jest za dużo zabawek naraz, trudno im się wtedy skupić i wybrać, co robić.

Często po całym dniu zabawy dziecko jest zmęczone i naprawdę nie ma ochoty jeszcze sprzątać.

Tak i wtedy jeśli chce żeby sprzątnął muszę mu chociaż trochę pomóc , wtedy chętniej mu się sprząta

Wiem, wiem. Oczywiscie robimy to razem.

7 latek obecnie ma za zadanie wynosic smieci (mieszkamy w bloku i ja zchodze z wozkiem z 4 miesieczniakirm…wiec musi mi pomoc zaniesc do kontenera) do samego kontenera wrzucam sama bo klapa jest wysoko i jest ciezka nawet dla mnie… wyciaga naczynia ze zmywarki, alr to akurat lubi i rozsciela i zaściela lozko w swoim pokoju sam. Ze spdzatajiem bywa roznie… zazwyczaj motywuje go jak przychodze i chce z nim wspolnie ogarnac szuflady w komodzie czy biurku…

Super, że już tak pomaga Dzieciaki często chętniej angażują się, gdy jest to wspólne działanie motywacja i razem łatwiej

Super! Bardzo fajnie, że już się angażuje w pomoc w domu, to bardzo ważne, żeby wyrobić od małego nawyki :slight_smile:

Świetnie, że angażujesz 7-latka w domowe obowiązki to buduje poczucie odpowiedzialności i uczy samodzielności. A to, że nie wszystko idzie idealnie? To zupełnie normalne :blush: Dzieci potrzebują wsparcia, motywacji i dobrego przykładu

1 polubienie

To ważne, żeby dawać dziecku szansę na naukę przez praktykę, nawet jeśli czasem pojawią się potknięcia.

Wsparcie i cierpliwość naprawdę robią różnicę.

My ustaliliśmy zasady obowiązków i dodatkowych czynności na plus. W obowiązkach dzieci jest sprzatanie ich pokoju, uczenie się, mycie się, sprzątanie talerza po posiłku.
Jeśli chcą zarobić plusa to mogą pomóc przy obiedzie, wynieść śmieci, pomóc coś w domu. 10 plusów to nagroda.

Dokładnie! Angażowanie dzieci w domowe obowiązki to super sposób na rozwijanie ich samodzielności i odpowiedzialności. Nie chodzi o perfekcję, ale o to, żeby dziecko czuło, że jest ważną częścią rodziny i ma wpływ na to, co się dzieje w domu.

Dzieci naprawdę fajnie reagują, gdy widzą, że im się ufa i traktuje je poważnie

1 polubienie