carien ja też mam lenia choć jak pomyślę ile zużywam energii na ogarnięcie 3 maluchów to zwyczajnie już nic nie muszę z sobą robić. Tak samo to przychodzi , choć przez chwilke po tabletkach wydawało mi się żę przybyło mi 2 kg ale potem zleciało
Dziewczyny czy któraś z was ćwiczyła po ciąży z Ewą Chodakowską??? Ona ma na swojej stronie pakiet ćwiczeń i dietę do wykupienia za 50 zł. Zastanawiam się czy warto. Słyszałyście o efektach tych treningów lub same stosowałyście???
Ja ćwiczyłam z Ewką nieodpłatnie, gdyż włączałam sobie filmiki z YT skalpel lub turbo spalanie. Może zacznij od tego i zobacz czy to Ci wystarcza czy potrzebujesz czegoś więcej.
Ja po ciąży kupiłam sobie rolki i zapisałam się na naukę pływania-nigdy wcześniej nie potrafiłam pływać.
A wakacje tuż tuż… Mi niby 3 kilogramy zostały do wagi sprzed ciąży, aczkolwiek przed samą ciążą trochę mi przybyło i te 6-7 kg przydałoby się zrzucić. No ale niestety brak czasu i chroniczny leń to jedno, a uporczywy ból kolana to drugie. Za jakiekolwiek ćwiczenia bym się nie wzięła, to zaczynają mi się problemy z kolanem. Czy którejś z Was udało się zrzucić zbędny balast samymi brzuszkami?
mi lekarz powiedział, że jak nie wrócę do swojej wagi, a będę chciała ją szybko odzyskać, to mam za bardzo nie szaleć z np. odchudzaniem czy głodzeniem się, bo to wpłynie dobrze na moją wagę, a na organizm nie bardzo.
Ja z brzuszkami to uważam bo miałam cesarke i boję się żeby mi tam coś nie porozchodzilo się. Najlepiej jakieś ruchowe.
rikitikitam też mam problemy z kolanami jak coś poćwiczę, także mam problem z chodzeniem po schodach…po pierwszej ciąży kupiłam sobie skakankę i chciałam z nią schudnąć, ale od skakania tak bardzo bolały mnie wiązadła jakby mi je ktoś popodcinał i miałam problemy z chodzeniem, więc musiałam ze skakanki zrezygnować…teraz staram się wykonywać takie ćwiczenia, aby nie obciążać kolan…do pozbycia zostało mi jeszcze 11 kg z pierwszej ciąży, bo to co przybrałam w drugiej to już się tego pozbyłam…mam nadzieję, że szybko pozbędę się tego zbędnego balastu, bo nie powiem, ale bardzo mi przeszkadza i bardzo źle się z nim czuję
przy dziecku zresztą tyle biegania że będziemy miały dobrą kondycję i piękne ciała:)
andzianecie przy problemach z kolanami czy kręgosłupem tym bardziej warto pozbyć się balastu, bo wtedy stawy są mniej obciążone. Widzę duużą różnicę pomiędzy tym, jak teraz ważę 15 kg mniej, niż podczas ciąży. No i jak przeholuję z noszeniem młodej, to też muszę chodzić na trzech nogach. To samo widzę po mojej mamie. Bardzo narzeka na ból kolan, ale nie da sobie powiedzieć, że powinna schudnąć, bo ma sporą nadwagę. Ale cóż, niestety z ogromnej gamy ćwiczeń trzeba przy problemach z kolanami zrezygnować, mi lekarz zabronił stepu, roweru, biegania, skakania, klęczenia, kucania i chodzenia po schodach. Czyli jednym słowem mogę robić tylko skłony i brzuszki
Karmienie piersią zdrowe odżywianie i sporo ruchu to podstawa. Także w czasie ciąży ruch i ćwiczenia Np.joga pomaga wrócić do formy po porodzie . Ja zamierzam sie do tego stosować . Wiadomo że odrazu po porodzie nie zaczne ćwiczyć ale już później mam zamiar zacząć ćwiczyć i dużo spacerować z dzieckiem
ja też już czekam aż lek.arz pozwoli mi wrócić do ćwiczeń. niby mam swoją wagę ale ciało jakieś takie zwiotczałe
Możesz zacząć ćwiczyć już miesiąc po porodzie fizjologicznym, a po cesarskim cięciu – po 6 tygodniach. Wcześniej poproś położną, lekarza lub fizjoterapeutę o sprawdzenie stanu mięśni brzucha. Na początek wystarczy gimnastyka 2 razy w tygodniu. Możesz zapisać się do fitnessklubu na zajęcia dla mam lub ćwiczyć sama w domu. Postaw na treningi kondycyjne – wystarczy, że raz dziennie wyjdziesz na godzinny spacer z wózkiem, a trasę pokonasz szybkim marszem. Ważne są ćwiczenia rozciągające, np. kręcenie hula-hop. To sposób na wyszczuplenie talii.
Właśnie hula hop zamówiłam. Jestem strasznie ciekawa, czy uda mi się z jego pomocą coś zdziałać do wakacji Dzisiaj weszłam na wagę i spotkało mnie miłe zaskoczenie, bo wróciłam do wagi sprzed ciąży
Ale i tak chciałabym jeszcze parę kilo zrzucić, bo moje ciało jednak nie wygląda na tyle fajnie, żebym bez kompleksów pokazała się w stroju kąpielowym na plaży.
Dziewczyny próbowała któraś z Was ćwiczeń z hula hop? Jakie miałyście efekty?
Redek nie zgodzę się z tobą, ze możesz ćwiczyć po 6 tygodniach po cesarce.
Rozmawiałamz moim lekarzem na ten temet i powiedział mi, ze dopiero po pół roku wszystkie fałady są pozrastane w środu i wtedy bezpiecznie można zacząć ćwiczenia. Wcześniej moze coś lekkiego ale na pewno nie ćwiczenia na brzuch.
Ja jestem 4 miesiące po cc i jak próbuje zrobić brzuszki to boli mnie brzuch i czyję wszystko w środku.
Lepiej nie ryzykować i odczekać.
Zuzka 4 miesiace po cc i nadal boli Cie brzuch??? !!! O matko!!! To mnie nie pocieszylas
Jesli chodzi o moj powrot do wagi to po porodzie zostalo mi 9 kg do zrzucenia w tej chwili 12 dni po porodzie i zostalo tylko 5 kg co robie? Wsumie nic…
Karmie piersia duzo chodze no i tancuje z mala po pokoju nocami czasami po 2-3 h kolyszac biodrami, chodzac, noga do przodu do tylu prawie jak fitness tylko taki na luzie
No i w nocy mimo 20 st w pokoju i tego ze spie w bluzce na ramiaczkach i bokserkach to budze sie czesto cala mokra… A efektywidac juz na nogach rekach i tylku. Zostal tylko ten nieszczesny brzuszek.
A wlasnie jak dlugo po porodzie macica wraca do swoich rozmiarow i brzuszek do poprxedniego stanu?
Iza pięknie tracisz na wadze:) z tego co kojarzę, to macica wraca do starych rozmiarów 4-6 tygodni, a brzuch jak to brzuch, jednym zostaje oponka na całe lata, a inne kobiety bardzo szybko ją tracą. U wielu kobiet brzuch juz w ogóle nie wraca do takiego wyglądu, jak przed ciążą.
Ostatnio gdzies czytałam o kobiecie, która urodziła trójkę dzieci i mimo że jest bardzo aktywna, to brzuch ma pomarszczony. Nie ma się co dziwić, jak się trójkę urodziło. Ona fajnie pokazuje, że z takiego brzuszka jest dumna i śmiało pokazuje się na plaży w bikini:) zresztą figurę ma piękną
Iza tylko pozazdrościć choć ja sama dość szybko zrzuciłam zbędne kg, których miałam w zasadzie niewiele…bo tylko 10. W zabawny sposób opisujesz ten nocny fitness z małą
U mnie kilogramy delikatne powróciły tak w 6-7 miesiącu po porodzie z racji tego, że ja nieustannie chodzę głodna…tłumaczę sobie to w ten sposób, że to za sprawą karmienia piersią
A odnośnie nadmiernej potliwości…wiesz, że mi się to jeszcze zdarza gdy się budzę w nocy, choć nie jest to porównywalne z tym co przeżywałam po samym porodzie.
Rikitikitam mam nadzieje ze moj brzuszek wroci do poprzednich rozmiarow bo ciezko bedize mi z nim zyc
Lilka hehe no wlasciwie popatrzac sie na moja nocna zmiane z boku to mozna by smiesznie to odebrac bo tak jak mowilam wlaczam tv na program z muzyka i doslownie tancze z nia na rekach a ona czesm ssie cycka przy tym a czasem pok prostu nie daje sie snowi
Co do potliwosci to ja czasami budze sie w nocy i az przescieradlo jest lekko wilgotne, pomiedzy nogami cale uda mokre pupa mokra no tragedia jak bym sie posikala
Czesc wam!
Chcialabym wiedziec jak tam u was z forma po ciazy?? Wrocilyscie do swojej wagi szybko? Czy macie teraz jakies diety sprawdzone? Cwiczenia ktore pomagaja?