Jak przygotować dziecko do picia z butelki?

Mój syn (7 miesięcy) dotychczas karmiony piersią, bardzo często budzi się w nocy i uspokaja sie tylko przy piersi. Wszyscy wokół twierdzą, że napewno jest głodny, więc spróbowałam mu dać mleko modyfikowane ale odwracał główkę we wszystkie strony, nie chciał wziąć butelki do ust i cały czas szukał piersi. Jakie macie sposoby na przyzwyczajenie dziecka do butelki? 

Jak odstawiałam syna od piersi to zajpierw zastąpiłam wieczorne karmienie (to przed snem) na mm. Probowalam z różnych butelek i smoczków. Jeśli to nie pomaga to można wypróbować różne mm. Na pewno nie jest to łatwe i dziecko potrzebuje czasu na nauczenie się nowej czynności. 

Jak już syn załapał butelkę i chętnie pił na wieczór to zaczelam wprowadzać mm w dzień. Raz pierś a raz mm. Dzięki temu bardzo powoli odstawilam dziexko od piersi. 

u nas poszło dość gładko. Moj syn tez był tylko kp. Ze względu na ciążę musiałam odstawić go od piersi i podać mm, więc przygotowałam odciągnięty pokarm w butelce i podałam mu podczas snu. Kiedy synek poczuł że to moje mleko to nie było problemu z jedzeniem z butelki. Kolejne karmienia były już mm i nie było problemu z jedzeniem z butelki.

U mnie jest taki problem, ze nawet mojego mleka z butelki nie chce pić. A wodę pije normalnie. Dzisiaj dalam mu mm z butelki, z której pije wodę. Sprobowal i znowu krecil głową i szukał piersi.  Jutro kupię jakieś inne mleko i będziemy walczyć dalej.

Dziewczyny a może butelkę poda partner /mąż. U nas to się sprawdza jak Syn mnie nie widzi i nie słyszy. Jak ja chcę podać to właśnie robi tak jak opisujecie, odwraca głowę, płaczę i nie i nie. A jak mąż daje to spokojnie wypije :) u nas sprawdziła się butelka z lovli dlatego tutaj trafiłam :) i już ostatnio trzem koleżanka uratowałam problemy z karmieniem dzięki tej butelce :) 

pannaXoanna jak odstawiłaś dziecko od piersi to zostaliście na mm? Ile dziecko miało przy odstawieniu? 

Mamameg muszę wypróbować twój patent w nocy

W dzień córka też nie chce ale wczoraj na spokojnie oglądała butelkę i sama sobie trzymała i piła-taki mały sukces bo też nie chce butelki ostatnio.

Mamanikodema od.meza.w.ogole.moja nie chce pić.

Córka wg nie chce też pić z butelki cały czas na piersi smoczek z butelki traktuje jak gryzak ehhh ani nie chce wody ani soczku kompletnie chce ją nauczyć korzystania z butli jak nauczy się butli to bd mogła pomału przerzucić ja na mm ale obawiam się że może się to nie udać �

Ja spróbuję dać mu mm z samego rana bo czasami po nocy gdzie je 3 razy to rano już mi nic nie leci. I może jak nauczy się w dzień to później łatwiej będzie mu pic z butli na noc...

Mój syn mial 4 miesiace jak zaczelam go dostawiać. Musialam ze względu na moje problemy zdrowotne. I tutaj gra tez wiek dziecka. Wydaje mi się ze im pozniej tym trudniej no dziecko robi się "mądrzdjsze".

Pannaxoanna tutaj Ci muszę przyznać rację. teraz chce moja  powoli przestawiac  na mm i jak na złość nie chce pić z butelki,tylko się bawi.a dodam że mając 10-11 miesięcy gdy podawałam jej mm to wypijala a.teraz jakby wiedziała że chce jej zabrać cycusia 

Mojemu drugiemu synkowi też  zacznę podawać butelkę wczesniej zeby się do niej przyzwyczaił. Na razie nie chce, wrzeszczy albo gryzie smoczek. 

A to moja miła już z butelki dużo wcześniej ale moje mleko,później właśnie zaczęłam przyzwyczajać ja do mm ale niestety teraz nie chce

Trzeba dobrać odpowiedni smok do butelki żeby za szybko lub za wolno nie leciało. Super są te z lovi i wtedy dziecko powinno załapać. Chociaż znam dzieci ze wogole nie tolerowaly butli tylko cyc lub potem łyżeczka 

Nie wiem czy tu chodzi o smoczek. On nawet nie chce spróbować. Poczuje tylko, że to nie cycek i koniec. 

No właśnie...jak byl mniejszy to czasami go karmiłam butelką (moim mlekiem) i było ok. Później przestałam bo nie było takiej potrzeby. Poza tym ile ja musiałam się namęczyć, żeby karmiąc go co dwie godziny, jeszcze ściągnąć na później.  Teraz już jest starszy i mądrzejszy i ooo. Następne dziecko tez będę przyzwyczajać do butli od małego.

Właśnie, a co myślicie o pomysle żeby przyzwyczajać dziecko od początku do butelki? Powiedzmy żeby raz dziennie podawać mm lub wlasne odciągnięte ale z butelki? Wtedy nie powinno być problemów z odstawieniem. 

Ja tak napewno będę robić... Tylko mam nadzieje, że będę miała tyle mleka żeby nakarmić i jeszcze ściągnąć. Teraz było to strasznie męczące. Nie dość, że musiałam karmić co dwie godziny, wisiał i wisiał mi na piersi, to później jeszcze odciągnąć to co zostało... Większość dnia spędzałam na karmieniu i ściąganiu. 

PannaXoanna myślę że pomysł jest dobry jednak czasami maluchy rezygnują z piersi bo z butelki łatwiej im pić mleczko ,bo przy piersi muszą się bardziej napracować . Czasami mamy decydują się na kpi (karmię piersią inaczej ) tylko tutaj już dużo pracy trzeba odciągać mleko przelewać do butelki , poświęcenie jest . Ale dzieci czasem też ciężko oduczyć od butelek , nie tylko od piersi . 

Pierś dla dziecka to też poczucie bezpieczeństwa może tego szuka maluszek 

Ja postanowiłam wprowadzać mm z samego rana bo po nocy nie mam w piersiach mleka na śniadanko. Drugi dzień walczyliśmy z marnym sukcesem :P ale będę sukcesywnie podawać mu mm na śniadanie, mam nadzieję, że w końcu się przekona i przyzwyczai.