Od ponad 5 miesięcy karmimy się tylko piersią, niestety córka nie chce się przekonać do żadnej butelki, a ja nie mogę wyjść z domu dłużej niż na 2 godziny, bo nie ma jak jej nakarmić...
Mamy już w domu butelki od 6 różnych marek, z różnymi smoczkami, jednak córka za każdym razem się krzywi i nie chce z nich pić...
Próbować próbować i próbować. Może w końcu zaskoczy tą butelkę. Ja od początku uczę co jakiś czas podać mleko moje w butelce żeby właśnie potem nie było dramatu
Musisz być cierpliwa bo może to nie być takie łatwe i zajmie trochę czasu (ja ponad miesiec przyzwyczajałam syna do samego smoczka )
Nie dopuszczaj żeby dziecko było bardzo głodne, najlepiej poprosić kogoś (np.męża, siostrę, mamę jezeli jest mozliwosc) żeby podawały dziecku butelke ponieważ od Ciebie dziecko może chcieć pić z piersi a nie z butelki. Możesz zamoczyc smoczek w mleku -smak.ktory zna i lubi.
Też uważam, że byłoby dobrze, żeby próby karmienia z butli przejął mąż albo ktoś inny z bliskiej rodziny, a może i przyjaciółka. U nas mąż po 1 miesiącu zaczął podawać i synek szybko się nauczył. Mieliśmy szczęście, że dość łatwo zaakceptował butlę. Bądź cierpliwa i nie poddawaj się, próbujcie codziennie aż do skutku. Przy rozszerzaniu diety też często trzeba dziecku podać dane warzywko kilkanaście razy, zanim je zaakceptuje.
Dzieci rodzą się z odruchem ssania więc należy podawać butelkę już wcześniej żeby się powoli przyzwyczaiło. Może to być twoje odciągniete mleko a dopiero później mm. Moją młodszą córkę z butelki nakarmił tata gdy mnie nie było 5 godz więc nie mieli wyjścia a starsza córka kiedyś nie chciała pić mleka więc odbywało się to na śpiocha.
Próbuj podawać swoje mleko z butelki. U mnie w sumie pierwsza próba z butelką lovi i z moim mlekiem odciagnietym była udana. Córka wypiła wszystko tyle że na dwa razy. Moje mleko pije chętniej niż mm z butli. Mm wypije jak już jest dość głodna .Choć z synem też mialam problem. Bo smoka nie chciał i butelki też. Tyle że on jadł co 3 godziny więc jakoś to mi nie przeszkadzało. A jak był starszy to już załapał. Pozostaje ciągle próbować może zmieni zdanie.
U mnie córka od początku ładnie piła z butelki, a od momentu rd w zasadzie przestała ją interesować, musi być naprawdę głodna żeby zjeść. Tak że mam podobny problem :/
U nas to samo, ja nie jestem w stanie nakarmić córci z butelki bo zaraz odwraca głowę do cyca. Mąż jak jej daje to najpierw jest płacz później ją nosi na rękach i dopiero jak zgłodnieje to zje. Jak dawał jej kilka dni pod rząd to było już coraz lepiej a ostatnio nigdzie nie wychodziłam i jadła tylko cyca to znowu był płacz przy butelce. Wydaje mi się że nie ma innej rady niż próby do skutku. Też kombinowaliśmy z różnymi smoczkami i butelkami. Teraz mam postanowienie dawać jej codziennie chociaż raz butle żeby uniknąć nauki od nowa.
Chyba latwiej jest jak od razu jest stycznosc z butelka chociazby z naszym odciagnietym mlekiem;) bo potem jak maluch starszyvto wie co dobre i nie tak latwo go oszukac;)
No właśnie ta bliskosc jest fajna i oczywiście to że dziecko ma możliwość jedzenia w tej piersi mamy natomiast takie uczenie razem jakiś czas z butelki też Według mnie nie jest czymś złym bo właśnie sytuacja są różne i mama czasami też potrzebuję wyjść załatwić jakąś sprawę wyrwać się nawet na jakieś głupie zakupy zostawić dziecko na przykład z tatą
Takie uparte egzemplarze niestety też się zdarzają. Że żaden sposób na nich nie działa i z butelki mleka nie wypija. Pozostaje wtedy tylko czekać. Dziecko zaraz urośnie i bd już jadło kaszkę , marchewkę czy inne rzeczy. Dzieci nie będą ciągle małe.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.