Witam, karmię swojego synka piersią, ale brakuje mi trochę mleka, na noc muszę go dokarmić butelką (dodam, że 7 msc karmiłam sama, teraz mały ma 8,5 i wspomagam się butelką, bo waga bardzo mu spadła, źle spał, okazało się, że nie najadał się moją piersią), a że mały jest dość alergiczny, dokarmiałam go Bebilonem Ha, jednak chce powoli przechodzić na normalne mleczko modyfikowane i stąd moje pytanie - jak to zrobić? Na jakie mleko przejść? Może ktoś miał taki przypadek?
Najlepiej zostan przy Bebilonie . Rób to stopniowo …codziennie odejmuj jedna miarke Ha i dodawaj zwyklego ![]()
Jesli dzidzius jest alergikiem to zmiany mleka ja bym konsultowala z lekarzem rodzinnym. On zna najlepien brzdaca z punktu widzenia medycznego. Mysle ze tez ci poradzi stopniowe mieszanie mleka ale przy alergii trzeba uwaznie obserwowac reakcje maluszka na zmiany:) powodzenia!
Jeśli mały jest alergikiem nie proponowałbym zmiany mleka, przynajmniej na razie ( tak przynajmniej do roczku) Spróbuj pogadać z pediatrą, a czego chcesz zmienić mleko ?
chciałam zmienić, ponieważ sama nareszcie zaczynam powoli pić mleko i produkty mleczne i jakoś te reakcje synka stały się łagodniejsze, więc wydaje mi się, że może już czas, a może rzeczywiście poczekać do roczku, sama nie wiem. co do rodzinnego, jest tak tragiczny, że nie zna mego synka w ogóle tak naprawdę, bo chodzimy tam tylko na szczepienia, a jak coś się dzieje, mam sprawdzoną, świetną panią doktor, ale niestety prywatnie, więc szybciej ją bym pytała o zdanie, lecz akurat się nie wybieramy do niej
Zapytaj o to lekarza, on Ci doradzi czy możecie już bezpiecznie przejść na zwykłe mleko.
Najlepiej podawaj dziecku to samo mleko co HA. Czyli jak podawałaś Bebilon HA to teraz możesz spróbować ze zwykłym Bebilonem.
Kup sobie dwie puszki, jedną HA a drugą zwykłą i mieszaj mleko. Na początku daj więcej HA a potem stopniowo zmniejszaj jego ilość i dosypuj więcej zwykłego.
Dokładnie tak jak piszą mamy, tą decyzję skonsultowałabym z pediatrą. Choć powiem Ci, że zazwyczaj pediatrzy przy skłonnościach do alergii proponują odczekać ze zmianą mleczka do ukończenia roku przez dziecko. Tak było w przypadku mojej córki z tym, że my byliśmy na preparacie mlekozastępczym Babilon Pepti. Przed zmianą mleka miałam podejmować próby podania produktów mlecznych. Gdy te próby przeszliśmy pomyślnie pomału zmieniałam mleko. Tak jak piszą mamy stopniowo zwiększałam ilość miarek łącząc dwa mleka. U nas poszło gładko bez problemów brzuszkowych. Nie wiem jak jest u Ciebie czy próbowałaś podawać jakieś produkty mleczne synkowi?
w zasadzie jeszcze nie, boję się troszkę i nie wiem od czego zacząć? co możesz mi doradzić, Li28? synek póki co je pierś, kaszki (jaglaną, kukurydzianą) z mlekiem Bebilon Ha, owoce, zupki (sama gotuję: królik, warzywa, płatki owsiane i oliwa oraz od kilku dni pół żółtka co drugi dzień), kleiki (ryżowy, kukurydziany) i w zasadzie tyle, ach, no i 3 razy pił mleko kozie i nic mu nie było
aaasik ja miałam ten sam problem,przychodziłam z bebilonu HA na bebiko.Pediatra doradzila mi żeby mieszała mleko to znaczy że jak robię na przykład 120 ml i daje się 4 miarki to żeby dać 3 miarki bebilonu a 1 bebiko i tak sopniowo zmniejszając ilość miarki bebilonu HA z dnia na dzień.Potem robić mieszając pół na pół po 2 miarki każdego mleka.Następnie 1 miarka bebilon a 3 miarki bebiko i na koniec już bez bebilonu i samo mleko bebiko.Ja tak robiłam i synek nie miał problemów z brzuszkiem i zmiana mleka na inne przebigło pomyślnie.Ale każdy ma swoje sposoby na zmianę mleka na inne,ja tylko podałam swój przykład jak ja robiłam i tak mi doradzić doktorka.
Agusia, a w jakim wieku maluszka robiłaś to przejście?
Assik , moj synek do 4mc pil z piersi, potem przeslismy na.mm , a potem synek mial czesto problemy z skora I musilam czekac ok 2mc na wizyty do alergologa , a w miedzy czasie doktorka przepisywala mi mlelo bebilon Pepti dha, i musialam przechodzic stopniowo zalezt po ile Ci synek pije tego mleczka podam przyklad 150ml czyli 5miarek czyli w pierwszy dzien 4miarki mm normal ego 1miarka HA, na drugi dzien 3miarki normal ego ,2miarki HA, 3dzien 2miarki normalnego mm,3miarki HA, potem 1mm normalne 4miarki HA a juz 4dzien samo mleko HA tak man doradzila doktorka. Po 2mc kiedt alergilog stwierdzila zebu synek przeszedl na normalne mleczko bo synek z tego wyrosnie zapytalam czy trzeba stopniowo,powiedziala ze nie trzeba, ale ja I tak przechodzilam stopniowo, poniewaz synek czesto ma problemy z brzuszkiem,wiec wolalam tego uniknąć.
Ja na początku podawałam Bebilon bo wydawało mi się to najlepszym mlekiem, w wolnej chwili porównałam Bebilon z Bebikiem i okazało się, że te mleka mają taki sam skład. Napisałam więc maila do producenta czym różnią się te mleka, po kilku dniach otrzymałam odpowiedź: “szatą graficzną opakowania oraz ceną”. Od tego czasu nie przepłacam tylko kupuję Bebiko.
Mała rośnie jak na drożdżach ![]()
Brzaga skład Bebilonu i Bebika nie jest identyczny , minimalnie różnią się od siebie. Nie chce mi się przepisywać teraz z opakowanie, bo mam i ten i ten w domu. Mi producent odpisał, ze Bebilon jest produkowany całkowicie w Niemczech i dopiero rozsypywany jest w PL, ma fajne plastikowe opakowanie z miejscem na miarkę. Bebiko jest produkowane całkowicie w PL i jest w kartonowym opakowaniu = stąd taka różnica w cenie
Agusia miałam to samo przejście, ale mi lekarka powiedziała by nie mieszać, a jedno karmienie zastąpić nowym mlekiem i kaźdego dnia zwiększać ilość karmień nowym. Mały dobrze zniósł przejście i wreszcie skończyły się zaparcia.
Mi mówiono by mieszac, ale później okazało się , że nie prawda, że powinno sie dziecko karmić normalnie tylko jedną butelkę w ciągu dnia zastąpić inną i pilnować i na kolejne dni zwiększać ilosć nowych butellek a zmniejszać podawaniej tego starego mleka.
Uwazam ze zmiane mleka w przypadku alergika powinno się skonsultować z pediatra on powinien zobaczyć dziecko i stwierdzić sowim okiem na ile zmiany alergiczne sa mniejsze i czy już można zmienić mleko na mlekow zwykle. Tak jak mowi Didisia nie mieszamy mleka Ha z nowym mlekiem tylko na jedno karmienie najlepiej takie w ciągu dnia kiedy zjada mniej niż z rana czy na wieczor dac dziecku inne mleko niż Ha. jeśli jesteście na Bebilonie chyba dobrze byłoby zmienić mleko na podobne w składzie czyli na Bebilon zwykly. Poradz się pediatry co on o tym sadzi.
Mojej kuzynce pediatra polecił, by stopniowo przechodziła, najlepiej by po prostu jedno karmienie zastąpić nowym mlekiem i obserwować. Nie na wieczór, tylko rano, gdy ma się dziecko na oku. Jeśli wszytsko w porządku, to zwiększać powoli ilość karmień nowym mlekiem, aż zredukuje się wszystkie. Dobrze, by miało podobny skład. Jednakże, najlepiej wybrać się do swojego pediatry zaufanego, który zna dziecko, by od doradził adekwatnie do potrzeb dziecka.
jak juz chcesz zmieniac mleko to najlepiej wziac bebilona 2. bo skoro maly pil bebilon to nie warto zmieniac firmy mleka
Xaniab masz rację, aczkolwie, to że jest to ten sam rodzaj mm należy obserwować, czy dzidzi je dobrze toleruje. Czy nie ma wysypki, czy kupki nie są ze śluze, nie ma zatwardzenia, czy nie są zielone.
Myślę, że jeżeli Twój synek jest alergikiem to zostań przy tym mleczku, ale jeżeli chcesz koniecznie zmienić mleko to najlepiej skonsultuj tą sprawę ze swoim pediatrą zanim zdecydujesz się na zmianę mleczka
Pozdrawiam i powodzenia