Jeśli już dokarmiasz malucha bebilonem rodzaju Ha i jest ok to zostań przy firmie bebilon…ale wiadomo…czasami portfel nie wyrabia itp. więc jeśli chcesz innej firmy mleko to musisz poprosić producenta najlepiej o próbkę… plus skonsultuj się z pediatrą na temat zmiany mleka skoro twój brzdąc jest uczuleniowcem …no ja tak na chłopski rozum to biorę… najpierw poradź się lekarza ale też próbuj w małych ilościach podac dziecku np 120 ml i zobacz jak zareaguje itp.
Didisia dokładnie, a mleko na inna firme mozna zmienic potem z czasem, aczkolwiek wiem,ze takie co chwile zmienianie mleka nie jest dobre, co o tym sadzicie?
Jeśli dzidzi pasi mleczk, nie ma problemów gastrycznych to się nie zmienia. Jeśli zaś coś się dzieje, to niestety i w tym przypadku tdzeba “poeksperymentować”. My zmienialiśmy 3 x aż trafiliśmy na właściwe. Natomiaaast zmaina dla własnego widzimisię-wykluczone
Ja przechodziłam z Nan Pro Ha na Nan Pro. Stwierdziłam, że zostanę przy tej samej firmie, żeby nie zrobić dziecku zbytniej rewolucji. Początkowo zastąpiłam jedną dzienną porcję mleka HA zwykłym i obserwowałam dziecko. Widziałam, że nic się nie dzieje, więc zwiększałam te ilości.
dokładnie Martynka masz racje zmiana firmy mleka to większa rewolucja dla maluszka, aczkolwiek niektore mamy np. chcą pzejsc na tansze mleko ale to takze trzeba robic z glowa i przede wszystkim z lekarzem ')
Martyna a powiedz mi zamierzasz przejść na mleko krowie?
moj maluch mleko zmienial az 4 razy…najpierw hyl na zwyklym bebilonie lecz przez to sie nasilily bole brzuszka i zaparcia…na poczatku tez byl na piersi i nic nie pomagalo…zmienilismy potem na bebilon comfort i zero efektow…maluch cierpial i wyladowal az w szpitalu…okazalo sie ze mleko tak na niego zle dzialalo…zmienilismy na hipp combiotic…wszystko ustalo i my mielismy ugle gdyz malego dolegliwosci ustaly…gdy przeszlismy juz na dwojke to mielismy miec male problemy finansowe i hipp byl dla nas za drogi…dostalismy bebiko dwojke…balam sie i nie bylam przekonana…nie chcialam znowu zmieniac mleka ale pomyslalam ze sprobuje…no i okazalo ze maly po nim nie ma nic…radze probowac mleka…tzn bez przesady ale jesli dziecko ma uczulenia itp. to radze dodatkowo poradzic sie lekarza
Na razie zostaję przy mm. Wydaje mi się, że takie mleko jest w pełni dostosowane dla malucha, bo ma zmodyfikowany skład tak, aby był bezpieczny dla dziecka, jest wzbogacone różnymi witaminami, itd. Być może to tylko chwyt marketingowy, ale ja w to wierzę i takie mleko będę póki co podawać. Zastanawiałam się tylko, czy nie przejść na jakieś tańsze, typu Bebiko czy może Nestle Junior - czy coś w tym stylu. Skoro mleko jest już tylko dodatkiem. Muszę zrobić rozeznanie i chciałabym porównać skład. Przy moim łóżku cały czas stoi pudełko po Nan, bo miałam to już dawno zrobić ;p
Martyna-1988
tez sie zastanawialam nad zmiana mm, ale jeszcze w sumie podaje bebilon 1 wiec nie chce jej brzuszka meczyc tymi zmianami
ale mysle ze jak juz bedzie starsza, taka jak Twoja Ania to prawdopodobnie zmienie
w sumie duzo mam teraz zachwala bebiko
Ja na razie znowu zamówiłam Nan Pro i to 9 puch, bo była taka promocja, że szok. Pucha 800g za 29,99, aż dzwoniłam do sklepu, żeby sprawdzili mi datę ważności
Teraz wracam do pracy, więc jedna pucha do teściowej, jedna do moich rodziców. Anka pije mleko najczęściej 3 razy dziennie, bo uwielbia
Rano, przed drzemką w południe i wieczorem.
Ja r jak przechodziłam z bebilon na enfamil to robiłam tak. 1 butla bebilon za 3 godziny enfamil i tak na zmianę dzień 2 dwie pod rząd enfamil jedna bebilon i tak z każdym dniem zwiększał am enfamil. Nie wolno drastycznie zmieniać od razu bo może źle podziała na brzuszek.
Można też mieszać np 2 miarki mleka " starego " i jedna nowego ![]()
Ja u syna często zmieniałam mleka, i aby przeszedł płynnie na inne mleko, to dawałam najwięcej miarek mleka (jakieś 3/4 miarek) które obecnie pije i 1/4 mleka nowo wprowadzanego. Jak wypił i się nie krzywił to za dwa trzy karmienia pół na pół i tak stopniowo mu zmniejszałam ilość miarek obecnego mleczka. Czasami było tak, że wyczuł zmianę i trzeba było zmniejszyć ilość miarek nowego mleka.