Podzielcie się jak odciągacie mleko laktatorem, szczegolnie mamy kpi.
7-5-3, czy power pumping? Może jeszcze inaczej?
Kiedy używacie trybu do pobudzania laktacji, a kiedy głębokie ssanie?
Co pozwala na odciągnięcie największej ilości mleka.
Witaj na forum #teamLOVI!
Podzielcie się jak odciągacie mleko laktatorem, szczegolnie mamy kpi.
7-5-3, czy power pumping? Może jeszcze inaczej?
Kiedy używacie trybu do pobudzania laktacji, a kiedy głębokie ssanie?
Co pozwala na odciągnięcie największej ilości mleka.
Ja pamiętam, że na start dawałam wolniejszą fazę ,aby nie bolalo, a pod koniec szybsze ssanie żeby całkiem opróżnić piersi , czułam ulgę wtedy gdy były już bez mleka, a podobno dobrze jest nie odciągać na maxa żeby nie był od razu przypływ tego mleczka na nowo.
Mam laktator campol i przez 3 min mam takie na pobudzenie moc3-4/9
a później już ssanie 8/9 tak 5 min . Na drugą pierś zakładam kolektor i zawsze się w nim też zbiera mleko
Mialam canpola muszlowy. Najpierw ten wolny tryb żeby przyzwyczaić brodawke, wtedy leci mało. Ok 2 minuty mi wystarczyło. Później stanie głębokie tak 10min a na koniec pobudzenie laktacji też tak max 3 minuty wtedy to w ogóle prawie nic nie leci ale warto to robic
Z początku stosuje tryb do stymulacji. Po jakichś kilkunastu razach zaczynam czuć, że pierś produkuje mleko. Wtedy zmieniam na tryb ssania i odciągania. I podobnie jak MamaKinga kolektor na drugą pierś
A ten kolektor po prostu zbiera mleko które zlatuje czy jakoś odciąga?
Kolektor jest po to aby Ci nie kąpało mleko z piersi przy odciąganiu czy karmieniu
Ja np nie miałam laktatora w szpitalu i miałam kolektor z neno, mleczko zbierałam do niego z priesi i przelewałam do buteleczki ,nie raz miałam po 30 40 ml I to z siarą więc żal było żeby to szło w piżamę :(
Ja odciagam od razu na kropelce 15-20 minut. Pojedynczym ściągam z jednej 10 później z drugiej 10 i powtarzam. Power pomping jest na rozkręcenie laktacji, dobrze też działa jak czuje że nie mam opróżnionych piersi to robię połowę.
A to mi kolektor zbędny, bo nigdy nic nie kapie z drugiej przy odciaganiu.
Andżelika a jaki masz laktator?
Podobnie jak u andzeliki , kolektor tez mi się nigdy nie przydał :)
Ja odciągam obecnie awaryjnie lub do kaszki lub gdy córka z nieznanych przyczyn opuści karmienie.
Odciągam laktatorem lovi na początku na trybie pobudzania 6-7 już leci mleko tak po minucie. A później głębokie odciaganie też podobna moc. W 5 minut zbiera się już około 50 ml.
Przy rozkręcaniu laktacji zawsze pobudzałam po karmieniu laktatorem. Każda pierś przynajmniej 7 minut. Czasem dłużej w zależności od możliwości.
Właśnie od niedawna mam ten laktator free hands i nie jestem do końca zadowolona... wydaje mi się że on tak nie odciąga jak tradycyjny. Np. Godzinę po karmieniu odciągam mleko do kaszki. Wychodzi Około 40-50 ml w 5 minut. A jak odciągam tym muszlowym to ledwo 10 ml w 20 minut... Jak mam pełne piersi to zleci więcej mleka ale według mnie on nie ssa tak efektywnie. Nie stymuluje odruchu wypływu mleka zbyt dobrze w szczegolnosci w koncowej fazie, kiedy mleko jest coraz gestsze. A to mleko tez jest wazne. Mam mieszane uczucia na razie co do tego laktatora ale nadal daje mu szanse :)
Ja ogólnie odciągałam trochę "na oko". Najpierw lżejszy tryb, żeby przyzwyczaić brodawki, a później zwiększałam moc.
Ja odciągam po 8 minut na pierś. Na poziomie 3 z 6. Najpierw jest lekka stymulacja a później odciąganie.
U mnie kolektor zbiera najlepiej z samego rana, wtedy zlewam do butelki z odciągniętym mlekiem
Iwona a jaki masz muszlowy ?
Ja tak szczerze mówiąc to nigdy nie patrzyłam na czas, a bardziej na ilość.
Jak poczułam ulgę w jednej piersi to przestawiałam do drugiej.
Jak było mało mleka to robiłam powtórkę.
I tal do czasu aż czułam że obie są puste.
Power pumping jest na rozkręcenie laktacji.
Paula doskonale , mi tak położna powiedziała jak zaczynałam przygode z laktatorem w szpitalu. Mam odciągnąć tyle , abym poczula ulgę . Czasem odciagalam patrząc na ilości , żeby choć odciągnąć ustalona przeze mnie skalę w ml. Jednak po czasie było to depresyjne, bo wymagałam za wiele i skupiałam się tylko na tych złych stronach . Zmieniałam nastawienie i od razu butelka zaczęła się napełniać szybciej niż sądziłam
Jeszcze tego nie używam
laktator zakupiony ale jeszcze chwilę poczeka :) ale chętnie przycupnę i poczytam wasze opinie... bo czytałam ze to musi być cały harmonogram, odciąganie co 3 h zeby nie było problemów z mlekiem... ale poczytam wasze doswiadczenia :)
laktator zawsze dobrze mieć w pogotowiu.
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.