Moja koleżanka ostatnio pierwsze dzieciątko urodziła w parę godzin, chyba ze 2. Ledwo do szpitala dojechała. Już w samochodzie miała parte :o Mąż wniósł ją na oddział, i po chwili dzieciątko było na świecie.
Przed porodem położna ją wymasaowała i wypiła trzy łyżki olejku rycynowego.
Ja rodziłam 13 godzin.
Miałam skurcze co 3 minuty, a nie miałam rozwarcia. Dostałam oxy, kiedy miałam 9 cm dostałam ZZO i urodziłam w ciągu 10 minut. Wreszcie było ok i nie czułam bólu
Cały czas chciałam drugie dziecko rodzić poprzez cc, ale… spróbuję naturalnie, z wykupioną położną.
Ewcia, przeciez cc to tak naprawdę poważna operacja, ktora polega na otwarciu wszystkich powłok brzusznych. Istnieje takie przekonanie, ze porod sn jest dla mam korzystniejszy i ja rowniez w to wierze i chcialabym rodzic silami natury, ale gdyby np. dziecko było duże to miałabym obawy, bo od zawsze bylam wątłą i szczupła osobą i bałabym się, ze nie dam rady, ale chce jak najbardziej rodzic sn.
Aisa, no to faktycznie lekarz prawie trafił w dziesiątkę z tą wagą
Ja córkę urodziłam naturalnie. Kolejnie dzieci też chcę rodzić siłami natury. Cesarka wchodzi w grę tylko wtedy gdy życie dziecka będzie zagrożone. Ale na pewno będę chciała żeby mąż był przy porodzie.
Poród naturalny jest najlepszy dla zdrowia mamy i dziecka. Dużo komplikacji może być po CC, jest to też niebezpieczne szczególnie dla mamy. Dużo na ten temat napisała na swojej stronie Nicole- mamaginekolog. pl. Jeśli chodzi o obecność ojca przy porodzie, to jeśli sam będzie chętny to jak jakby. Najgorsze jest zmuszanie, nic dobrego z tego nie wyjdzie dla przyszłej mamy i taty
Cc to operacja owszem moze porod nie bOli ale po porodzie może być różnie. Zresztą mogą być powikłania ja chciałam sn bo to lepsze bezpieczniejsze przy 2 ciąży bo po cc istnieje ryzyko że tam gdzie było cięcie może się zrobić dziura tzn dziecko może kopnąc i zrobić się dziura w tym miejscu a to niebezpieczne a dwa to wszystkie powłoki brzuszne są naruszone a macica ma dwie dziury jakoby. Zdecydowanie lepiej jest rodzic sn z nacieciem niż cc jest to udowodnione naukowo nawet z tego co wiem. Ale ja się boję cc jakoby ogólnie jakoś nie przemawiało. Ja wolalam aby porod bolal a po porodzie było lżej bo kuzynka mówiła mi zresztą widziałam jak cierpiała po cesarce jak ledwo chodziła wiadomo że jedna mama po cc będzie na 2 dzień śmigać a inna po sn będzie leżeć i czuć się źle wszytsko zależy od organizmu kobiety ale znam siebie i wiedzialam że zdecydowanie wole rodzic sn. I dziewczyny kirdys się rodziło nawet 6 kg dzieci sn i było ok kobieta dawała radę. Mówi się że duzo lepiej jest nawet peknac przy sn niż właśnie mieć cc ale to też dużo zależy od nas. I od tego co my czujemy jeśli mamy wybór ja miałam i nie chciałam cc wręcz irytiwali mnie tymi pytaniami czy może jednak cchce to cc. Ja się uparłam na sn i jak dla mnie to było najlepsze. Oczywiście jakby było zagrożenie dla dziecka czy coś to bym się zgodziła ale jeśli tylko waga była powodem zaproponowania takiego rozwiązania to nie chciałam.
Ja chciałam rodzić naturalnie. Ale jak miałam skurcze to wtedy chciałam cesarskie cięcie. Ale dobrze, że poród był siłami natury. Nie było żadnych powikłań czy komplikacji. Córka wyszła na jednym skurczu. Ja szybko doszłam do siebie. Po niecałym tygodniu mogłam już normalnie usiąść. Po cerarce bywa różnie. Mogą wystąpić różne powikłania i to nie tylko jeżeli chodzi o kobietę ale i u dziecka mogą wystąpić komplikacje. Ja znam jedną panią co po cesarce leży co chwilę z dzieckiem w szpitalu bo dziecko ma jakieś powikłania po porodzie.
Też wolałabym urodzić SN niż CC. Udowodnione jest, że kilka razy częściej do powikłań i u dziecka i u matki dochodzi po CC. To poważna operacja, jednak jest wykonanywana bardzo często i chyba aż tak nie ma się czego obawiać. Decyzja o CC jest podejmowana w wielu przypadkach w ostatniej chwili i nie mamy na nią wpływu, bo to ratunek dla nas i dla dziecka. Dziwią mnie jedynie sytuacje kiedy kobieta sama prosi o CC i szuka kliniki, w której na prośbę wykona się CC, mimo iż kobieta może rodzić SN.
Aisa, z tym rodzeniem dużych dzieci kiedyś, t o tez nie jest tak do końca, z e kiedyś kobiety przecież rodziły takie duże dzieci i juz. Po pierwsze jednak teraz dzieci rodzą się większe niż kiedyś, a po drugie jednak o wiele częściej zdarzały się jakieś komplikacje przy porodzie, wieksza była śmiertelność i wśród matek i dzieci. Teraz matka i dziecko podczas porodu mogą być cały czas monitorowane, medycyna poszla do przodu, wiec napewno taki poród jest bezpieczniejszy, ale jednak jakieś większe ryzyko z sobą niesie. Moim zdaniem cc w uzasadnionych przypadkach jest przecież jak najbardziej uzasadnione :). Mi pod koniec pierwszej ciąży wychodziło na usg, że Mały waży ponad 4 kg, lekarz powiedział, że jak przekrocze termin to pomyslimy o cc, ale synek urodził się sn dzień przed i ważył 3.55 kg, wiec błąd usg dość spory - na szczęście, bo juz się trochę cykałam ta waga;)
Alicjas owszem ale wcześniej nie było usg też odkąd jest usg było już dużo lepiej. Ja nie mówię o czasach gdy rodziła kobieta w asyście drugiej kobiety która już też kiedyś rodzila a o czasach gdy są badania itd. Jeśli nie ma przeciwwskazań to sama waga dziecka to nie jest problem jeśli pomiary miednicy są pobrane i wychodzi ze dziecko przejdzie. wg mnie kiedyś po prostu były gorsze sprzęty komplikacje wynikały z tego że dziecko było źle ułożone i nie było badań w czasie porodu teraz jest inaczej.
Czasy się zmieniają. Ludzkie się kształcą. Medycyna idzie cały czas do przodu. Powstaje co raz więcej sprzętów. Na różne choroby wynaleziono leki. Choć nie na wszystkie. Teraz jest inaczej i człowiek jest bardziej oswojony z tym wszystkim i obyty.
No tak czasy są takie, że coraz młodsze wcześniaki i dzieciaki z różnymi wadami przeżywają. Ale ten wzrost przeżywalnosci oznacza jednak, że wzrasta liczba dzieci potrzebujących długotrwałej opieki medycznej i rehabilitacji. Także nauka idzie do przodu, ale i pracy coraz więcej i zapotrzebowanie na lekarzy, leki i sprzęty coraz większe.
AgataS, mnie rowniez dziwi to, ze niektóre kobiety chca cc na życzenie. Nie wiem jakie mają argumenty, chyba tylko estetyczne lub emocjonalne (strach przed bólem - ale przeciez cc a raczej czas po nim, wiaze się z ogromnym bólem).
Kobiety, które chcą cesarke, a nie ma żadnego konkretnego powodu by wykonać cesarskie ciecie, po prostu boją się bólu. Wolą się męczyć po porodzie. Wybierają większe ryzyko dla siebie i dla dziecka. W dodatku chcą by cięcie było wykonane jak najniżej się da i by blizna nie była widoczna za mocno.
Ale przecież to nie jest estetyka. Chyba że mówimy o estetyce kobiecego narządu rozrodczego jednak ta blizna jest a po sn nie ma śladu właściwie. I sądzę że jeśli jak nie ma wskazań i kobieta chce cc to raczej nie ma pojęcia że po cięciu ten ból będzie. Pamiętam jak mi koleżanka zazdrościła z sali że miałam porod sn zalowala że wybrała cc bo mogła tzn widziała jak śmigam już następnego dnia rano i wtedy mówiła że trochę żałuje.
Sądzę, że dla niektórych kobiet estetyka intymna jest istotna, wiadomo, że po porodzie SN krocze jest mocno nadruszone, a po CC mniej i polog jest łagodniejszy i krótszy. Dadatkowo odarcie z intymności, które towarzyszy kobiecie przy SN, ciągle badania rozwarcia, dużo osób wokół, itd. może być dla kobiety krępujące. I tak mi się wydaje, że te kwestie gdzieś tam są dla niektórych kobiet bardzo ważne…
Do szpitala pojechaliśmy o 2 w nocy, miałam 2,5 cm rozwarcia i miało pójść szybko ale ze względu na silne mięśnie krocza skurcze byly a rozwarcie nie powiększało się, po wielu “wygibasach” i nacięciu krocza o 17.50. Urodziłam córeczkę
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.