Dziewczyny, wpisywałam w lupkę, ale nic mi sie nie pokazało…
Jak długo trwał Wasz pierwszy poród. Pytam, bo lekarka powiedziała mi ostatnio, że rzadko zdarza się, aby pierwszy poród byl blyskawiczny i wygladal jak w amerykanskich filmach (kobieta rodzi w taksówce). Ja planuję porod w placowce oddalonej od mojego miejsca zamieszkania o ponad 40 km, co czasowo daje dobrą godzinę podrozy samochodem i zastanawiamy soe z Mężem czy zdąże czy moze tp jednak on bedzie musiał odbierac porod
Mój trwał 4 godziny. Fakt pierwszy porod zazwyczaj trwa dłużej gdyż nasz organizm nie wie co i jak więc każda faza trwa dłużej bo wszystkie po kolei następują przy drugim porodzie fazy się nakładają więc może trwać krócej mój pierwszy porod trwał 4 godziny więc spokojnie to i tak szybko jak na pierworodke lekarz mi powiedział że to szybko jak na 1 raz więc spokojnie zdążysz dojechać jeśli wszystko sobie przygotujesz żeby było pod ręką
Witaj. Mój trwał 4,5 godziny. Teraz jestem w drugiej ciąży i planuję poczekać trochę zanim pojadę do szpitala. Za pierwszym razem od razu po odczuciu skurczy pojechaliśmy,niepotrzebnie. Lepiej na spokojnie w domu się przygotować, wykąpać się , spakować itp. A dopiero przy częstszych skurczach jechać.
U mnie skurcze tak gdzieś ok południa się zaczęły, pełne rozwarcie ok 19 i urodzilam po godzinie i 15 minutach od tego ale po podłączeniu wspomagacza w postaci oksytocyny.
Oj też bym chciała mieć ten poród faza po fazie, żeby na spokojnie sobie prysznic wziąć i ogarnąć wszystko przed szpitalem. No i żeby też nie leżeć tam przed porodem niewiadomo ile. Jak wyjdzie, zobaczymy ja mam na tyle dobrze, że mam 3 minuty do szpitala, z okna go widzę.
Mnie zaczęły pobierać delikatne skurcze o pół nocy. Po 2 w nocy się już bardzo nasiliły, a 3:20 byłam już na porodówce i o 5:5 urodziłam córeczkę. Ja mam do szpitala dwa kroki. Ale ja w piątek wieczorem położyłam się do szpitala bo już byłam po terminie i lekarz mi nie chciał zwolnienia przedłużyć. W sobotę po południu miałam mieć robioną próbę porodową, a córka do rana już się urodziła.
Moja córcia nie chciała wyjść po dobroci. W 10 dobę po terminie miałam wywoływany poród ale malutkiej wcale się nie spieszyło. Starania poszły na marne. Z nocy z 11 na 12 dzień po terminie około godz 22 zaczęły się skurcze co 5 min, niestety badania nie wykazały żeby rozwarcie się pogłębiało i tak do godziny 7 rano. Później poszło już szybko i o 11 mała była ze mną.
Ja leżałam z dziewczyną co 3 dziecko rodziła i właśnie z 3 dojechali do szpitala. Pierwsze w domu drugie po drodze a z trzecim dojechala. Położyli ja na łóżku poszli po lekarza a ona w tym czasie urodziła. Patrzyłam na zegar trwało to 5 sekund
wiesz jak jej zazdrościłam jakby mi ktoś powiedział ze w takim tempie urodziła pewnie bym nie uwierzyła a tak gdy byłam przy tym , każda może zazdroscic haha
Myślę, że dojechać zdążysz zakładając, że pierwsza faza może trwać 10-18 godzin przy pierwszym dziecku. Jasne, że może mniej (przy kolejnych porodach to i do 4 potrafi zejść), ale zazwyczaj to dłuższy niż krótszy czas Zwłaszcza, że pierworódki lubią trochę spanikować i pojechać do szpitala od razu po tym jak poczują pierwsze skurcze. Położne zwykle mówią, że po zarejestrowaniu regularnych skurczy porodowych można spokojnie iść pod prysznic, wypić herbatkę i dopiero jechać.
Dopiero faza parcia, (ten "filmowy"poród) trwa około 2 godzin - ale nie ma możliwości, że przeoczysz skurcze i mąż będzie łapał malucha - na pewno zdążysz.
To, na co warto się przygotować to fakt, że ewentualnego sączenia wód może nie pochłonąć zwykła podpaska - wsadź sobie do auta podkłady albo od razu tą folię, której się używa na łóżeczko - będziesz miała większy komfort w razie, gdyby pęcherz pękł w drodze lub przed wyruszeniem.
Paulina to bardzo szybciutko 5 sekund.
Ja niestety nie moge sie wypowiedzieć na temat porodu siłami bo mialam dwie cesarki Zawsze chciałam urodzic silami natury ale niestety nie moglam.
Mam osteoporozę co każdego dziwi ze tak w młodym wieku.Pytalam lekarza czy mogę rodzić naturalnie ale powiedział ze mam zapytać reumaologa to niestety dla mojego i dziecka bezpieczeństwa lepsza będzie cesarka.
A Ty czemu miala 3 cc?
Chyba nie ma reguły, u mnie piewsze skurcze zaczęły się ok 2:00…w nocy. Synka urodziłam o 13.35. Rozmawiałam po wszystkim z położną, powiedział mi, że takie bóle krzyżowe jak ja miałam, nie dość, że powodują silny ból, to jeszcze rozwarcie postępuje przy tym bardzo powoli. Co innego przy skurczac na przedzie brzucha. Moja siostra mówiła, ze urodziła dosłownie w kilka minut, także trzeba być nastawioną na wszystko.
Pierwszy poród ok 6.5 godz, drugi 4.5 godz. Z tym że w obu przypadkach najpierw odeszły mi wody, a skurczy brak, wiec 2 razy miałam podawana oksytocyne, po której szybko rozkręcały się mega skurcze. W obu przypadkach personel szpitala mówił, z e spokojnie na pewno kilkanaście godzin to potrwa… taaaa ;).
Agnieszka z racji odległości musisz jechać do szpitala, jak tylko zacznie się coś dziać, zebys później się niepotrzebnie nie stresowała. Na Twoim miejscu zbieralabym sie do szpitala juz przy pierwszych regularnych skurczach, chocby były co 20 min, nawet z tego wzgledu, ze w przypadku skurczu to tez Ci raczej komfortowo w aucie nie bedzie. A jakby wody najpierw odeszly to od razu.
Bez wzpomagaczy to takie ekspresowe porody raczej należą do rzadkości;).
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.