Jajko w diecie malucha

Ja uwielbiam szczypiorek w paście jajecznej albo z serem białym Almette na kanapkę :) 

Ja tez uwielbiam 

Dokładnie, najnowsze wytyczne mówią, że jajko można podawać od razu całe, ugotowane na twardo i nie ma konieczności zaczynania najpierw od białka/żółtka osobno. Pamiętajmy też, żeby raz podane jajko podawać również ponownie później a nie praktykować schematu "podałam, uczolony nie jest to jesteraz przerwa na ileś miesięcy" musimy budować tolerancje praktycznie cały czas :) zresztą jajko to super wartosciowy składnik diety malucha 

nie ma probemu, jednakże jajko gotowanie jest ciężej strawne i bardziej uczula jeżeli takie problemy wstępują 

Ja właśnie podawałam dziecku jajko odrazu ugotowane, ale niestety moja córeczka do dnia dzisiejszego go nie jada, znaczy przemycam jajko w innej postaci 

Tak teraz podobno od razu można podawać wszystko i tylko obserwować jak dziecko ma to na reaguje. No ja czegoś nie chce jeść to najlepiej tak przemycić bo jak nie widzi to zje:D

Ja podawałam odrazu . WsyTko było okej 

Ja na poczatku podawałam jako składnik placuszkow, później już po prostu jako pokrojone kawaleczki

U mnie też córka jadła, tylko białko było śliskie i jej wylatywało z buzi jak nie miała zębów :)

No to zawsze można podawać dziecku żeby jednak coś tak skosztowalo bo jajko faktycznie jest śliskie i dziecko może mieć z nim problem 

Ja jak podawałam jajko to w kawałeczkach i ja podawałam dziecku bo samo nie było w stanie złapać do rączki

Ja kroiłam  W kawałki i corka sama jadał 

Mój syn bardzo kocha jajka, ale najważniejsze jest upewnienie się, że są całkowicie gotowe.

Dalego z początku ważne jest by dziecku podawać jajko na twardo a nie na pół surowo nigdy nie wiemy jak zareaguje taki mały nie do końca wykształcony układ trawienia a poza tym ryzyko salmonelli jest wtedy mniejsze 

Lepiej dogotować