Inhalator czy nebulizator?

Drogie mamy mam pytanie dotyczące inhalacji maluszka ? Co najlepiej do niej wybrać, inhalator czy nebulizator ? Czym się to właściwie różni i czy macie jakieś sprawdzone sprzęty do inhalacji które możecie polecić ?
Niedługo będę musiała się zaopatrzyć w taką rzecz dla synka i nie wiem co mam wybrać.

My mamy inhalator zwykły zakupiony w aptece firmy AMINEB mam go już 3 rok i nie mam co do niego żadnych zastrzeżeń.
Cenowo to niecałe 100zl tak więc cena nie za wysoka gwarancja i filtry wymienne w komplecie 2x maseczka dla mniejszych i starszych dzieci. Stosujemy go przy każdym razie kiedy dziecko ma infekcje i kaszel sprawdza się rewelacyjnie poleciła nam nasza pediatra żebyśmy zakupili sobie inhalator naprawdę świetna rzecz.
Polecam

Ogolnie sa 4 rodzaje inhalatorow kieszonkowy i cisnieniowy tutaj dziecko musi sie zaciagnac podczas podania leku sa to niewielkie urzadzenia i inhalatory tak zwane nebulizatory ultradzwiekowe ktore nie sa przeznaczone dla dzieci do 1 roku zycia oraz pneumatyczne i te wlasnie polecam sam taki mam firmy Midineb bardzo prosty w obsludze zakupiony w aptece za ok 120 zl .

My używamy inhalatora firmy DIAGNOSTIC, w zestawie maska dla dzieci, maska dla dorosłych, ustnik, rurki do nosa, dodatkową zaletą dla nas jest fakt że nie jest głośnym urządzeniem. cena to ok 100 zł. Jedynym minusem jest dla mnie zbyt krótki kabel. Mimo wszystko polecam :slight_smile: urządzenie przetestowane osobiście :slight_smile:

Roksana dla niemowlaka, to z pewnością polecam https://www.medbryt.com.pl/produkt/inhalator-dla-dzieci-biedronka-lella-z-niemowleca-maseczka-silikonowa/ . Sama kupiłam ten model 4 miesiące temu, jak mój Szymuś zaczął mieć problemy z górnymi drogami oddechowymi. Szymuś ma pół roku, a taka kolorowa i nieinwazyjna wersja inhalatora jest doskonałym rozwiązaniem dla każdego niemowlaka.

Moja kuzynka kupiła dla swojego synka inhalator Flaem Nuova GHIBLI PLUS. Była bardzo zadowolona z zakupu, dlatego też gorąco polecała wszystkim mamom.

Roksana dla niemowlaka, to z pewnością polecam https://www.medbryt.com.pl/produkt/inhalator-dla-dzieci-biedronka-lella-z-niemowleca-maseczka-silikonowa/ . Sama kupiłam ten model 4 miesiące temu, jak mój Szymuś zaczął mieć problemy z górnymi drogami oddechowymi. Szymuś ma pół roku, a taka kolorowa i nieinwazyjna wersja inhalatora jest doskonałym rozwiązaniem dla każdego niemowlaka.

Odświeżam wątek, macie? używacie? 

Który wybrać? 

Czytałam o tych siateczkowo-membranowych, że są super, ciche i szybkie, ze można inhalowac dziecko przez sen,  ale nie wszystko można podawać, np. producent zastrzega że preparaty z kwasem hialuronowym np. Nebudose Hialuronic zapycha membrany.. 

Kverve ale jak trzeba będzie inhakowac lekiem albo sterydem o gesciejszej konsystencji to takim nje uda się. Zespujesz 

Inhalator tlokowy bardzo fajny bardzo dobrze sie sprawdza. Przeznaczony tylko do stosowania lekow. W zestawie dodatkowo mozna spotkac smoczki nawet do inhalacji ;) trzeva tylko uwazac bo nie ktore z nich potrafia bardzo glosno chodzic ;)

Oczywiście mam i używam. Kupiłam gdy syn dostał duszności. Miał wtedy 1,5 roku. Posiadam Inhalator Microlife Neb 200 B. Można go uzywac do większości kortykosteroidów, jest cichy. 

pannaXoanna a głośny jest? 

Właśnie zniechęca mnie ten dźwięk jaki wydaja przy pracy inhalatory tlokowe, bo dzieci często się go boją. 

Kverve przecież pannaxoanna napisała na końcu że jest cichy

Tak faktycznie, przeoczylam. 

poczytałam o inhalatorach/nebulizatorach odkąd moja koleżanka zrobiła mi wykład nt. jakości ich działania i, że koniecznie muszę mieć takie cudo, bo przyda się  przez wiele lat całej rodzinie  - kupowała, bo jej się podobały nie patrząc na parametry techniczne - ma trojkę dzieci i leki nie działały albo działały zbyt słabo.

pannaX ten, który masz jest na mojej liście zakupowej :) ma naprawdę bardzo dobre parametry, dostępny  i cena nie zwala z nóg - a skoro piszesz, że nie jest głośny to tym bardziej stał się moim numerem jeden :)

Generalnie polecane są inhalatory tłokowe, bo nadają się do wszystkich leków. Ultradzwiekowe niszczą czasteczki niektorych substancji. Producenci leków na opakowaniach piszą jakie paramatery techniczne powininen spełniać sprzęt, żeby lek był skuteczny.

Przy zakupie inh/neb warto zwrocic uwage na to czy rozbija leki na bardzo małe czasteczki (im mniejsze tym skuteczniej działają na cały układ oddechowy), w jakim % (im ich wiecej w mgielce tym lepiej) i jak szybko to robi (im szybciej podana dawka leku tym lepiej dla niecierpliwych dzieci).

Pszczółka dziękuję za pomocny komentarz :* 

Też zaczęłam sporo czytać i na bank odpuszczę ten siateczkowo-membranowy i grubo zastanawiam się nad tym polecanym przez pannaXoannna :)  

Kverve, "niezamaco" :) ja to jestem taki niedowiarek - jak coś od kogoś uslyszę to potem szperam w necie - od opinii do opinii - porownuje, dopytuje np. na forum :D

jest jeszcze wersja 200 - tego nebulizatora, o którym pisze pannaX, ale nie porownywalam czym się roznią

Ja mam stary inhalator i niestety hałasuje, choć na kartonie pisze "cicha praca"...  ale moje dziecko się nie boi... mało tego sama sobie trzyma i sama często się domaga inhalacji a ma 16 miesięcy...

My mamy zwykły inhalator mąż zapłacił około 100 zł. Nic specjalnego kupowaliśmy na szybko działa już ponad 2 lata i nic się z nim nie dzieje gdzie potrafi w sezonie chodzić codziennie kilka razy na dobę nie narzekam.

tez wiem ze jest mozliwosc wyporzyczenia inhalatora w przechodni ale trzeba dokupić caly zestaw wymienny chodzi o nebulizator wezyk maseczke itp. Ale jestem tego zdania ze lepiej miec swoj wlasny bo miga go stosowac zarowno dzieci jak i dorosli ;) Tez trzeba wziasc pod uwage czy wasz pediatra przepisuje inhalacje bo u nas w przechodni to robi notorycznie i co drugie dziecko ma do zrobienia inhalacje sterydami