Wybierajcie według serducha to Wam się ma podobać imię a nie rodzinie
Aurora, Salomea, Gaja hmmm piękne … ale u mojej połowy by nie przeszło.
Według mnie imię musi podobać się rodzicom. Ja nie uległam jakiejś modzie i nadałam moim dzieciom imiona pospolite, zwyczajne i wydaje mi się, że to był dobry wybór.
Tez nie wybiera imienia idąc za modą, trzeba tak wybrać imię żeby nie skrzywdzić dziecka
Artan u mnie mąż nie może przetrawić Kariny, a co dopiero Gaję czy Aurorę…
Też nie kierowałam się modą,bo imiona które mają moje dzieci spodobały mi sie kiedy miałam
naście lat:) A akurat się trafiło,że córka urodziła się w roku kiedy był bum na Julie.
W mojej miejscowości są imiona takie jak Samuel,Jessica,Livia ![]()
U nas też pierwsze dziecko miało być Julką, ale urodził się synek.
Beti u mojego Karina też by nie przeszła ;-), a bardzo ładne.
Ale zaczyna mięknąć jak mu ciągle o tym mówię, jest szansa ![]()
Beti to trzymamy kciuki jeśli tak bardzo chcesz tego imienia to znaczy ze jesteś tego naprawdę pewna negocjuj z mężem;)
U Nas miał byc chłopak ktory mials się nazywać Staś bo jak mówi mój mąż wszystkie Staszki są fajne;)
Jednak urodziła sie dziewczynka i byl dylemat ja chcialam Lilianke a mąż Adzgelike, az w końcu wyszła Wiktorka;) I teraz gdzie nie pójdę to słyszę jak mamy wołają Wiktorie…
Staś ładnie,ale już Staszek to niee.W ogóle ładne są te stare imiona Zosia,Hania.Franio,Leoś itp ale już ich pałne wymówienie to mi sie nie zabardzo podobają.
to tak samo jak mi się podoba Zosia, ale Zofia już nie
Wybierając imiona dla moich dzieci brałam pod uwagę to czy będą one pasowały do nazwiska. Starszy synek ma trochę orginalniejsze- Marcel, a młodszy ma na imię Mikołaj. Czasami widzę zagraniczne imiona w polskiej pisowni i wcale mi się to nie podoba: Brajan, Dżesika, Dejvid…
Mamy swoją kulturę i własną narodowość, że można wybierać spośród tylu pięknych staropolskich imion, a nie ulegać modzie na amerykę, ale każdy ma prawo robic co mu się podoba, tylko warto zadać sobie pytanie czy nadając dziecku tak orginalne imię, nie skrzywdzimy go w przyszłości. Chociaż z drugiej strony teraz wszystko idzie w takim kierunku, że za kilkanaście lat te “nowoczesne” imiona będą na porządku dziennym. Tylko żeby nie było tak, że te nasze tradycyjne będą wtedy orginalne ![]()
A u mnie w kościele w niedziele chrzcili dwie dziewczynki : Nina i Natasza, i to wcale nie rodzeństwo, po prostu zbieg okoliczności…
Jakby był syn chciałam nazwać Staś, ale imię “ukradła” mi koleżanka, która miesiąc wcześniej powiła syna. No i u mnie dziewczynka.
Znajoma ma bliźniaczki Ninę i Nikolę, fajnie, że na taką samą literę się zaczynają imiona, ale np. Nikoli u nas jest na około po uszy.
Mój synek (ur. marzec 2015) ma na imię Kacper, także imię popularne ![]()
Myśmy nie sugerowali się popularnością imion, po prostu braliśmy pod uwagę imiona, które nam się podobały.
Dla chłopca - Szymon, Bartosz, Tymoteusz lub Borys, a dla dziewczynki - Milena, Oliwia, Alicja lub Natalia.
Ja osobiście pamiętam, że w szkole podstawowej w klasie miałam pięć dziewczyn o imieniu Kasia i jakoś nikomu to nie przeszkadzało, a w dzisiejszych czasach co raz rzadziej spotyka się u małych dziewczynek imię Katarzyna. Wkońcu zostało Oliwia, bo to był pierwszy typ mojego męża, gdy dowiedzieliśmy się, że będziemy mieli córeczkę ![]()
Ps. przyjaciółka wybrała najpopularniejsze z imion wg MSW czyli Lena, a jakoś nikt wśród naszych znajomych ani nie ma Leny, ani też nie zna żadnej Lenki.
Ja wiedziałam od zawsze ,że jak będę miała syna to na pewno będzie to Alan ,a do dziewczynki jakoś nie miałam wybranego imienia żadne jakos specjalnie mnie nie zachwyca
To ja bym teraz miałam problem z imieniem dla chłopca:)
Dziewczynka byłaby Ola,bo tak myśleliśmy jak nie wiedzieliśmy jeszcze,że Kubuś to Kubuś.
Wchodziła w gre także Milenka ale mężowi sie nie podobało,więc kompromisem była Ola,ale
mamy swojego Kube
U nas z imionami dla chłopców był problem i teraz jak jeszcze nie wiedzieliśmy czy co będzie to się śmiałam, że jak będzie dwóch chłopców to znowu będzie draka z wyborem imienia. Ale są dwie dziewczynki i ja swoje typy Wam już przedstawiłam, kwestia tego czy Mężuś się na nie zgodzi ![]()