No z tym dawaniem imienia po dziadkach to ostatnio też się spotyka, stasie, jasie, antosie itd… Mój syn ma na drugie imię po moim tacie (mój tata umarł, jak miałam 2 lata).
Niektóre imiona nie są takie złe, u nas jest sąsiadka z chlopczykiem 4latka i Franio ma na imię ja szczerze nie zdecydowała bym się na takie imię dla dziecka ,a jak już to na pewno nie na pierwsze
Moja mała ma na imię Małgorzata Maria a synek Michał Paweł
Podobają mi sie te imiona ale nie uważam by były jakieś popularne. Bardziej, szukałam własnie takich mniej popularnych by potem w 1 klasie nie było 5 Michałków i 5 Małgoś ![]()
Braliśmy z Mężem pod uwagę Pola, jednak dużo się tego zrobiło. w ostateczności jest Lea. chociaż ładne również jest Mia. Z chłopięcych braliśmy pod uwagę Brunon.
U nas wybór imienia był ogromnym wyzwaniem. Nic nam sie nie podobało, nie mogliśmy dojść do kompromisu. Aż kiedyś wpadło nam w ucho imię Kostek i jakoś obojgu przypasowało. Tak wiec syn ma na imię Konstanty.
Moj synus urodzony w tym roku w styczniu Gabriel , i nie patrzylam na statystyki i pomularne imiona. Pierwsze imie ktore przyszlo mi dla chlopca i tak mi sie spodobalo ze zostalo. Imie nie popularne teraz i trudno. Ale czy bym chciala za rok bedac z nom w piaskownicy zawolac Szymon idziemy do domu i 6 chlopcow mi sie odwroci… No nie wiec moj syn bedzie jeden w calej piaskownicy
Najwazniejsze czy bedzie zdrowe a imie to juz maly problem
U nas będzie Borys Artur ![]()
Ja uwazam z e to rodzic ma prawo wybrac imię jakie mus ie podoba tak jak ma prawo wychowac dziecko w religii i ideologii jaka mu się podoba itp. oczywiście jeśli nie łamie prawa. Dzieci akceptuja kazde imię, do kazdego tez wymyślą rym, jesli łatwo się rymuje, to my dorośli wyśmiewamy sie z niektórych imion i to zaszczepiamy w dzieciach. Fajnie jak imie ma jakąś tradycje, np. po pradziadku- bohaterze itp.
Ja nie poszłam za modą na Maje, Lenki, Zosie, Zuzie, Oliwki, Amelie swoją drogą bardzo ładne imiona i dla swojej córci wybrałam imię po jej prababci - Alinka.
Moj synek ma na imie Jakub (Kubus).
tez nie szlam za moda, poprostu mi sie podobalo to imie, mezowi tez… a na drugie ma po mezu - Grzegorz ![]()
Ja mam Julkę (2010)-był wtedy szał na Julie,ale to imie podobało mi się jak jeszcze nie miałam rodziny
i chodziłam do szkoły.A syn Kubuś (2014) i tak samo jak w przypadku córki.
Od dawna te imiona mi się podobały.
Mi się wydaje że teraz najbardziej popularne imię to Liliana,Julka,Maja,Zosia a od chłopców Kuba,Szymon,Staś ale to kwestia wyboru rodziców niech się kierują swoimi od czuciami Moja mała to Michalinka, bo uwielbiam film Tylko mnie kochaj gdzie gra właśnie tam taki sympatyczny bąbel o tym imieniu ;p ale jak mój mąż usłyszał te imię to był zachwycony bo stwierdził że nazwisko może nie przejść dalej to chociaż przejdzie imię bo On jest Michał
no i mała na razie strasznie do męża podobna
Nigdy nie kierowałam się panującą modą na imiona, starszy to Mikołaj, a młodszy Bartosz i za każdym razem do samego porodu nie mogliśmy dojść do porozumienia, bo ja chciałam Nikodema, Tymona, albo Alana, ale wygrał, że tak powiem mąż za obopólną zgodą.
Teraz będzie Kornelia i Kaja, chociaż ja walczę o Karinę ![]()
Ja nie kiwałam się modą na imiona. Wybralismy Szymon i widze, ze teraz bardzo dużo jest Szymonów, ale jak wybieraliśmy to nie znaliśmy żadnego chłopczyka o tym imieniu. Nawet nie patrzyłam w rankingi jakie imię jest najpopularniejsze. Mężowi bardzo się spodobało.
Z imieniem pierwszego dziecka nie mieliśmy problemu-Julian-po pradziadku. Natomiast z drugim synem był duży problem. Dwa tygodnie przed porodem wahaliśmy się pomiędzy Kubusiem i Wojtusiem. Pomógł nam starszy syn i został Wojtuś! Łatwo się wybiera imiona jak się nie jest w ciąży
Swego czasu faktycznie był szał na Julki i Amelki trochę to ucichlo tak mi się wydaje
my z mężem zgodnie wybraliśmy Amelia choć powiem szczerze bardzo mi sie podobają powroty do imion babć czy prababc :-))))
U mnie gdyby urodził się chłopiec byłoby dziwnie nazwać chłopca po dziadku Włodzimierz
, na razie nie będzie to imię zbyt popularne. A jakby na drugie Józef, to mój mąż wstawiłby mi walizki za drzwi i kazał jechać za wschodnią granicę :). Na szczęście jest dziewczynka.
Wybór imienia nie jest łatwy, nam podoba się Aurora chociaż zastanawiamy się czy jeszcze nie zmienimy, może się pojawić problem gdyby okazało się że córeczka będzie miała problem z wymową “r”. Od niektórych członków rodziny usłyszeliśmy że “jak można tak dać takie imię córce przecież Aurora to był ruski krążownik” - jakoś nie przyszło nam to do głowy… Lea i Mia też nam się podoba ale dla pozostałej rodziny może okazać się równie “egzotyczne” co Aurora ![]()
My wybraliśmy dla synka imię Borys, które również budziło sporo kontrowersji ![]()
Izka83 to rzeczywiscie wybraliscie takie zagraniczne imiona ![]()