Imiona dzieci 2015

Jakie w tym roku są popularne imiona nadawane dzieciom? Jak dałyście na imię swoim pociechom? Popularne, nowoczesne, czy tradycyjne?

Pierwsza Córeczka ma na imię Maja.
Syn, który urodzi się w Maju będzie miał na imię Józef.
Moim zdaniem należy dać Dziecku imię, które dobrze Ci się kojarzy i ładnie brzmi z nazwiskiem. Nie robi różnicy, czy jest nowoczesne czy tradycyjne. Najważniejsze, że dla rodziców będzie oznaczało kogoś bardzo wyjątkowego :slight_smile:

Racja Weronika, jednak w internecie wszędzie roi się od grupowania imion dzieci jak np popularne: Szymon, Jakub, Amelia itd…
Wiele osób idzie za tym trędem i nadaje imiona, które aktualnie są " w modzie " , jednak nie o tym…
Mam dwóch synów: Szymon i w tym roku urodzony Milan <3<3<3

Również mam synka o imieniu Szymon urodzony w sierpniu 2014 r. My z mezem nie kierowaliśmy się moda wybierając imie dla synka. Dobrze nam się kojarzylo i ladnie brzmiało z nazwiskiem :slight_smile:

My z sierpnia 2014r-Mateusz :slight_smile:
Jakby była córa to Natalia,Hania,Julia,kwestia do przedyskutowania. Ja chciałam synka Filipka ale cóż… Tata sie nie zgodził :smiley:

Ja dałam synkowi na imię Wojtuś ponieważ od początku ciąży śpiewałam mojej dzidzi kołysankę " z popielnika na Wojtusia", na drugie imię ma Dominik - ponieważ patronem kobiet w ciąż jest św. Dominik i wierzę że pomógł nam w trudnych chwilach.

Ważne żeby dziecku nie zrobić imieniem krzywdy, żeby później nie stało się pośmiewiskiem. Nam się może wydawać oryginalne a dziecko może mieć skopane dzieciństwo i każdy dzień w szkole może stać się koszmarem.

Moj synek miał mieć na imię Mikołaj ale jak tak się zaczęłam zastanawiać czy później dzieci w szkole nie będą mu dokuczały stwierdziłam że może zmienimy. Wtedy spodobało nam się imię Oliver które usłyszeliśmy u chłopczyka i tak już zostało. Teraz jak będzie córeczka dany jej na imię Julia ,myślę że to ładne imię dla dziewczynki.

ja nie wiem jakie są na topie imiona. ja dalam takie które mi się podoba

Dla mnie śmieszne jest dawanie imion dzieciom akurat takich które są" na topie" przecież jak byśmy założyli że są cztery imina które daje się dzieciom w tym roku np. ile dzieci by miało podobne imiona… Cały rocznik tylko z czterema imionami przy30 osobach na klasę .

Nie rozumiem jak można dać swojemu dziecku imię, które w danym roku jest modne. Nie wiem co to ma na celu… Ja daje imię takie jakie MI się osobiście podoba , a nie dlatego bo jest na 1 miejscu w statystyce. I też nie patrzę na to czy innym się będzie podobać imię czy nie. Moje dziecko-ja daję imię. Ktoś inny ma dziecko- niech da tak jak się jemu podoba. A nie patrzeć na zdanie innych . Mi się dla dziewczynki podobało Melania - moi rodzice byli oburzeni bo strasznie im się nie podobało [ a moi bracia mają Lenę i Nadie- bo popularne imiona ;/ ] i jakoś im nie przeszkadzały, no ale będzie chłopiec. Ale jak będę mieć córkę kiedyś to będzie Melania czy się to komuś podoba czy nie:)

A jak imię wyjdzie z mody to wtedy co? Zmienić na modniejsze? Hihi

Mój synek ma na imię Bartłomiej, bo mi się podobało. W głowie miałam jeszcze Mariusz, Michał, Tomasz, Filip… ale mojemu mężowi Bartuś też się podobał (i kilka innych imion, których akurat mi się nie podobały). W sąsiedztwie mam Nadie, Nikole, Lilianę, Marlenę, Milenę, Aleksandra, Adama, Patryka, Mateusza i w wakacje urodzi się Bianka albo Alan.

Lena i Jakub to najczęściej nadawane dzieciom imiona w 2014 r. - informuje MSW. Niezmienną popularnością wśród wszystkich imion dla dziewczynek na przełomie ostatniego 10-lecia cieszyły się Julie, Maje i Zuzanny. Wśród imion męskich dominowali: Antoni, Filip, Jan, Kacper czy Szymon.

Ministerstwo Spraw Wewnętrznych przeanalizowało statystykę najczęściej nadawanych imion żeńskich i męskich w 2014 r., a także statystykę imion w okresie ostatnich 10 lat.

Dziewczynki :

1. Lena - 9642
  2. Zuzanna - 8856
  3. Julia - 8572
  4. Maja - 8055
  5. Zofia - 6733
  6. Hanna - 6407
  7. Aleksandra - 5935
  8. Amelia - 5586

Chłopcy:

1. Jakub - 9382
  2. Kacper - 7232
  3. Antoni - 7143
  4. Filip - 6903
  5. Jan - 6817
  6. Szymon - 6112
  7. Franciszek - 5139
  8. Michał - 5004

Żródło internet http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/najpopularniejsze-imiona-w-polsce-lista-najpopularniejszych-imion,507908.html

A.Zazulak - tak właśnie ludzie idą za modą, u nas w przedszkolu np. co druga to Julia. Imiona się powtarzają a kilka jest oryginalnych np Kevin, Jasmina, Jessica, Naomi

xaniab- wystarczy wpisać w wyszukiwarce i są listy rankingowe imion na topie w danym roku. Nie wierzę, że tego nie wiecie. Każda daje imię jakie się jej podoba ale dlaczego jest tyle Julek, Amelek, Mai itd się pytam? :wink:

Osobiście nie kierowałam się żadnymi statystykami i popularnością odnośnie imion. Dla swoich dzieci wybrałam te które mi i mężowi się podobały.
Co do imion popularnych i często występujących o jakich piszesz to myślę, że wybierane są ze względu na to, że się wielu osobom podobają - tak po prostu. Więc po prostu je wybierają. Kiedyś też było dużo podobnych imion typu Ania, Agnieszka, Paweł według mnie to normalne, że tak jest.
Nie wszyscy śledzą rankingi o wybierają z listy tych najpopularniejszych.

Nie śledzę rankingów, one są tworzone na jakiejś podstawie, nie wzięły się z nikąd prawda?
Dawniej były popularne Kasie, Basie i Asie a teraz jest boom na inne imiona.Każdy może powiedzieć, że dał takie a nie inne imię swojemu dziecku bo mu się akurat spodobało a drugi odpatrzył bo było inne i tak oto stało się popularne i często nadawane.
Tak samo jest z ubraniami. Dawniej była moda na rurki, później dzwony i większość się temu trendowi podporządkowała. Oczywiście istnieją wyjątki, które mają swój styl i noszą całkowicie co innego tak jak z imionami - jakiś trend panuje ale są ludzie, którzy chcą inności i dadzą imię nietypowe jakim jest np. Zoya.

Kurde jakaś masakra. Mi podoba się imię Bianka i Diana ale mężowi nie . kiedyś przeglądałam księgę imion ale żeby kierować się statystykami…

mnie się też bardzo podoba Diana <3

Modne też przez to się stają imiona, bo jak usłyszysz gdzieś imię i Ci się spodoba. No tak jak np. Julia- ładne imię więc rodzice dają dziecku tak na imię:)

Myślę że imię Julia zaczęło się od tego filmu bo zauważyłam że bardzo dużo dziewczynek wtedy tak nazywali. Najbardziej zdenerwowało mnie jak tesciowa chodziła i marudzila Oliver co to za imię ,raz jej powiedziałam że nadawanie dzieciom imion po dziadkach minęła. I nie zamierzam ulegać presji i dawać imienia które się nam nie podoba