Moja córeczka piła tyle ile było w butelce niezależnie czy to było moje mleko czy mm. Po moim mleku nic jej nie było, jednak po mm mocno ulewała. Postanowiłam robić rzadsze mleko. Kiedy, przykładowo, na Xml trzeba było wsypać 4 miarki mleka, ja dodawałam 3 i było wszystko ok
Mój synek ma 3 miesiące i je raz 120 raz 100 a raz 80 a nawet potrafi 60 ml zjeść nie ma reguły a zwłaszcza w czasie tych upałów to mi więcej śpi
Paulina u mnie jest to samo… synek też ma 3 miesiące i też w te upały z jedzeniem mu nie idzie… woli wode
U mnie córka nigdy nie jadła tyle co sugerowali na opakowaniu, Każde dziecko ma inne potrzeby, tyle ile potrzebuje tyle wypija. Najważniejsze, żeby przybierało na wadze.
Ja i tak zawsze robilam wieksze porcje aby nie dorabiac później mleka.
Xaniab tak najlepiej… bo w tym czasie co się dorabia dziecko się tak złości i płacze że aż się zanosi… a jak przyjde z mlekiem i chce mu dać to chwile pociągnie i zasypia… chyba ze zmęczenia
Ewa masz racje … Marcela az dostaje czerwonych plamek z nerwow gdy czeka a mleka nadal nie ma.
Porcje na opakowaniu od mleka są tylko sugerowane. Nie musisz się do nich dostosowywać co do mililitra. Na mleku Hipp jest nawet napisane, ze ilość i wielkość porcji jest indywidualną sprawą każdego dziecka (czy jakoś tak). Moja córka do 5 m-ca zjadała mniejsze porcje niż były wskazane przez producenta. Moja Ania też zjadała tyle co Twoja pociecha jak była w jej wieku. także nie masz powodów do obaw. Ania ma teraz 7 m-cy i zjada 190 ml mleka. Butle dostaje 3 razy dziennie: 0 7:00 na śniadanie, później ok. 11:00 na drugie śniadanie i ok 20:30 po kąpieli jako posiłek na kolacje.
Zazwyczaj robię więcej mleka i zostaje w butelce, ale gdy zabraknie, to jest szybko cyc, bo przy takim krzyku nie mam czasu ani sumienia robić mleko i denerwować dziecko.
Paula na kazdym mleku jest napisane ze to sa sugerowane tylko porcje
Mój synek skończył 2 miesiące i zjada 150 ml co 3-4 godziny , czasem zdarzy mu się wypić 170 ml po kąpieli na wieczór i wtedy prześpi 6 godzin. Jak zje 120-140 ml to za 2 godzinki jest krzyk. Lekarka powiedziała abym do końca się nie sugerowała się tym co pisze na opakowaniu.
Nie przejmuj się ilością zjadanego mleczka o ile pociecha przybiera prawidłowo na wadze. Kontroluj masę ciała!
Mkchalina to ladnie jada Twoja pociecha…moja corka troszke zmniejszyła sobie posilki
Mój syn ma 4,5 miesiąca i zjada tak ok. 140-150 ml 7 razy na dobę. Każdy rodzic wie czy dziecko się najada czy nie i to czasami odbiega od tego jaka jest preferowana “dawka” mleka na opakowaniu.
Moja Zosia (5 mcy) je tylko 100-110 ml co 3 godziny. Ani próby dokarmiania więcej ani częściej nic nie dały. Obecnie zageszczamy mleko kleikiem ryżowym żeby zwiększyć kaloryczność posiłków.
Moja Bogusia ma 4 miesiące I w nocy wciąga 180 ml a w dzień po 90-100 ml. Nie ma złotego środka jeśli chodzi o karmienie dzieci. Koleżanki synek chociaż młodszy od mojej Córci a wciąga po 180 ml za jednym posiedzeniem. Dziecko najlepiej wie ile potrzebuje.
Mój Kacperek ma 3,5 miesiąca i wcina 6x po 120 ml, przybiera ładnie i mam mu nie zwiększać., bo mu się żołądek rozepcha. słyszałam kiedyś, że taki maluszek wie ile może zjeść a jak za dużo mu się wciśnie to i tak uleje
Dominika dziecko samo da Ci sygnał kiedy chce więcej zjeść nie ma co wciskać bo tak jak mówisz nadmiar mleka dziecko uleje. Jeżeli będzie mu za mało to pewnie będzie płakał i marudzil ,że chce jeszcze.
mój i tak ulewa kiedy popadnie, już się przyzwyczaiłam. od czasu do czasu popłacze przez minutke czy dwie po jedzeniu, jakby był głodny to by tak łatwo nie odpuścił. a boje mu sie żołądek rozepchać, żeby w przyszłości nie był kuleczką
Dominika1990 te ulewanie to nie zawsze z przejedzenia. Syn ulewał długo, aż zaczął się ruszać pełzać - czyli do około 7 miesiąca. Jak się prężył - ulewał, jak z wysiłkiem podnosił główkę ulewał, jak robił “samolot” to ulewał wszystko wokoło, leżał spokojnie też ulewał. Na spacery wychodziłam z nim , a na około twarzy układałam mu pieluszkę tetrową, bo wiecznie ulewał. Musieliśmy mu dokupić pieluch tetrowych, bo nie nadążałam z ich praniem. I ogólnie jak przeglądam stare zdjęcia, to na wszystkich gdy był mały, to jest “zabezpieczony” pieluszką tetrową. Dosyć często dzieci małe ulewają i niektóre tak jak mój syn, bardzo bardzo i wcale nie było to związane z przekarmianiem. A karmiłam go piersią