Dziewczyny zaczynam myśleć ile ubranek będzie mi potrzebne dla dziecka.
Termin mam na koniec lipca i nie mam pojęcia ile kupić ubranek, jakich (body, pajace itp.) i w jakich rozmiarach. Będzie to moje pierwsze dziecko i jestem w tym zielona.
Bardzo was proszę o radę ile czego kupić i w jakich rozmiarach, podzielcie się proszę swoim doświadczeniem :)
My pazdziernikowi więc o samych letnich rzeczach się nie wypowiem.
Ja od początku słyszałam że Mały będzie duży więc nie gromadziłam dużo ubranek w rozmiarze 56. Skupiłam się na 62 bardziej. Lepiej dokupić niż żeby leżało coś nie założone. Ale przyznam że ja dokupowalam pajace/piżamki i spodenki 56.mimo że nawet w szpitalu mówili że pewnie nie użyje (Mały miał 4180g i 58cm). A przez 3 tygodnie tylko 56 właśnie.
I co ważne- firma firmie nierówna. H&M ma większe rzeczy np. My obecnie 68 a z H&M body dalej 62.
Na pewno nie kupuj dużo w razie czego rzeczy dostępne są od ręki więc łatwo dokupić. Na pewno
kilka sztuk bodów (3-4) z krótkim rękawem najlepiej kopertowe jeżeli to twoje pierwsze dziecko będzie ci łatwo założyć.
Jakieś delikatne bawełniane spodenki że 3 szt
body na ramiączkach 2 szt.
Koszulki z długim rękawem 2 szt
Ewentualnie rampersy są super na upalne dni
1-2 pajacyki z długim rękawem
Skarpetki
Cieniutka bawełniana czapeczka
Rękawiczki niedrapki 1szt
i myślę że to tyle rozmiar zależy jak duże dziecko przewiduje ginekolog optymalny rozmiar dla noworodka to 56 ale nie kupuj dużo bo za 2-3 tygodnie już będzie nosił większy
Ewentualnie jakąś jedna cieplejsza bluzę lub dresik albo dresowy cienki kombinezonik.
Koniec sierpnia i wrzesień ma już chłodne wieczory więc na 62 dresik body z krótkim i długim rękawem pajacyki jakiś rampers na upalne dni po 2-3 sztuki zazwyczaj jest tak że przychodzą dziecko zobaczyć i ciuszki kupują później dziecko nawet tego nie wykorzysta bo jest tego za dużo. W najgorszym wypadku zamawiasz i za 2-3 dni masz w domu. Mój mały z końca maja więc w czerwcu chodził w samych bodach zazwyczaj przykryty delikatną pieluszką zazwyczaj bez skarpet i bez czapki.
I dokładnie firma firmie nie równa mały urodził się 55 cm pajace z Pepco były za małe ze smyka za duże więc dziwne mają te rozmiarowki
Ja urodziłam syna w lipcu i miałam spory dylemat. Ale mialam tak ograniczone i nie żałuję
Mialam na początek
3 kpl. Body kopertowe na krótki plus spodenki długie
3 szt body na ramiączkach
3 szt rampersy na krótki
6 pajacyków ( zapinane na zamek które bardzo polecam)
5 par skarpetek
3 body na długie rękaw zapinane kopertowo
Ja miałam wyprawkę z hm więc rozmiar wzięłam 56 plus smyk 62. Jeden komplet mialam z hm taki dwu rozmiarowy 56-62 z czapeczką. Hm ma trochę zaniżone. Synek urodził się 58cm i te 56 służyło mu prawię dwa miesiące. Po drodze jak już był coś tam jeszcze zakupiłam na krótki rękaw.
Do przykrycia miałam otulacz z fisher price, kocyk bambusowy , plus troche pieluch muślinowych. Kupiłam też podusie płaską z cienką kołderką do wózka z tkaniny minky i to nam służy do teraz cały czas.
ja mam dzieci z lutego i kwietnia. Teraz bedzie marzec więc raczej zimniejsze dni. Ale myślę, że warto mieć body krótki i długi rękaw. Dla mnie dla takiego maluszka niepraktyczne są zestawy dwuczęściowe typu koszulka i spodenki. Wolałam raczej w wózku w samym body, by leżał. Mimo, że to lato to takiemu maluszkowi może być zimno więc dłuższe spodnie, skarpetki będą jak najbardziej wskazane :) Na noc to body lub pajacyki się sprawdzały
Ja przy drugim dziecku tak się ograniczałam że rodząc wczesniej i będąc w szpitalu na dłuższy czas po porodzie nie nadazalam z praniem;) w sumie mąż;) potem jeszcze prasowanie ;) na szczęście dostałam ubranka od znajomych które mnie szczerze mówiąc mocno podarowały;) gdyby nie szpital i dłuższy pobyt byłoby całkiem spoko;)
Kupowalabym.nie zbyt dużo ubranek w tym samym rozmiarze, będąc w domu zawsze można szybko przeprac ubranka i mieć czyste na kolejny dzień ;)
Maluchy szybko rosną więc te rozmiary początkowe 56,62 są tak naprawdę na chwilę zależy jeszcze jaki bobasek się urodzi z jaką masa i wzrostem i jak będzie przybierał na wadze;)
Lipiec to fajna pora roku odchodzą wszelkie kurtki grube kombinezony;)
Proponuję zajrzeć na olx vinted mozna tam sporo zaoszczędzić na zakupach i kupić całkiem fajne ubranka;) no i wyprzedaże które obecnie trwają;)
Mam córkę z połowy lipca i z połowy września ,więc pory podobne :)
Osobiście wszystkiego kupiłam za dużo ,bo po prostu nie mogłam się powstrzymać :D
Zaczęła bym od rozmiaru 56 ,bo rodziłam duże dzieci a mimo to w tym 56 się topiły na samym początku :)
3-4 body z krótkim rękawem ,
3-4 body z długim rękawem,
Polecam kopertowe :) Najwygodniej się ubiera takiego noworodka.
2 Geterki ,spodenki długie
2 pòłśpiochy
5 pajacyków najlepiej odpinane w całości ( i lepiej 62 ,bo początki mogą być jeszcze upalne). ,
Skarpetki ,czapeczka
Jakiś kaftanik np. welurkowy czy bluzę bez kapturka :)
Na upalne dni dobrze mieć jakieś rampersy 3-4 sztuki
Osobiście polecam body h&m bo mam wrażenie ,że rosną razem z dzieckiem :D Ale i rozmiaròwka często wychodzi większa :)
Weź pod uwagę ,że dziecko na początku może sporo ulewać dlatego warto mieć coś na zmianę :)
I zaopatrzyć się trzeba w dość sporą ilość pieluch muślinowych/tetrowych ,które zapewne Ci będą potrzebne :) Oraz flanelowe ( możesz nią przykryć dziecko w ciepłe dni zamiast kocyka.
U mnie akurat syn był w zimie więc było tego więcej. Tak jak piszą dziewczyny, kup większe rozmiary, u mnie syn urodził się duży i w ogóle te małe rozmiary się nie przydały, lepiej nawet w szpitalu mieć za duże bo trochę wisi i trudno niż wyrzucić pieniądze w błoto na te malutkie rozmiary
Moja córeczka była z końca lipca i na 56 nie kupowałam zbyt wielu ubranek chociaż rozmiar ten nosiła przez miesiąc, ale w połowie miesiąca zakładałam już jej ubranka w rozmiarze 62.
Miałam jedne body i dwa pajacyki w rozmiarze 50.
W 56 miałam:
-4 body kopertowe z długim
-4 body kopertowe z krótkim
-3 kaftaniki
- 6 pajacyków (polecam te na suwak)
-4 legginsów
-4 rampersy
- 4 pary skarpetek
cienka bawełniana czapeczka
Miałam też taki dresowy pajacyk ale z niego skorzystałam tylko raz.
Ogólnie to też Smyk czy Pepco ma mniejszą rozmiarówkę niż 5 10 15 i H&M
Najmniejszą ma Coccodrillo i Smyk.
U nas to okazało się że tych ubranek było za mało bo córeczka sporo ulewała. Ale nie wiedziałam czy dokupować czy nie bo z tych bodów i pajacyka w rozm 50 wyrosła w ciągu tygodnia więc zakładałam jej już ubranka w rozmiarze 62 i podwijałam rękawki.
Jak to Twoje pierwsze dziecko to polecam body kopertowe bo będzie i zdecydowanie o wiele łatwiej ubrać w nie maluszka. W teorii niby wszystko powinno być minimu po 5 sztuk
Dziecko letnie, ale mimo wszystko musisz mieć ubranka na długi rękaw. Ja mam dziecko majowe, ale 5 body na krótki rękaw mam , więcej nie trzeba bo syn z początku czerwca to nosił je chwilę bo ciągle były upały. Body i rampersy też po 5 sztuk , jakieś spodenki dlugie i krótki, z dwa sweterki, skarpetki, z dwie czapeczki cieplejsze . Ja na upały nie ubierałam dziecku czapki do wózka .
NIe miałam nic z 56 , ja zaczynałam od 62, ale 56 tak na 3 tygodnie starcza maks miesiąc
Szczerze to bodziaków mimo wszystko zawsze mam więcej bo dzieci okropnie brudzą i te 5 mi by nie starczyło. Przy córce to chyba miałam z 15 , ale ją potrafiłam przebierać 10 razy dziennie ;/ ciągle nam ulewała. Te ciuszki idzie zawsze dokupić, więc dużych zapasów też nie warto robić. Jak się dziecko urodzi malusie to sobie można dokupić 56 , a jak ulewa to też szybko do sklepu i zapas zrobiony
Z tych podstawowych ubranek to tak jak dziewczyny już napisały. Body krótki i długi rękaw po ok 5 szt, na noc śpiochy są idealne. Jakiś dresik, czapeczka.... My wakacje przesiedzieliśmy na działce/ na wsi i wieczory bywały dosyć chłodne pomimo ładnych dni więc jakieś pojedyncze cieplejsze rzeczy też się przydadzą.
Jedyna moja rada to nie kupować takim maluchom t-shirtów. Ja się skusiłam i kupiłam kilka sztuk dla syna 4 miesięcznego. Jedno słowo.... Porażka.
Mamasia tak dokładnie żadnych t-shirtow ani komplecikow bluzeczka i krótkie spodenki bo to w ogóle nie praktyczne jest nie ma to jak body nic nie wychodzi nic się nie zawija.
Tak dzisiaj ubierając Małego stwierdziłam że warto też zwrócić uwagę na zapięcia- zamki na początek lepsze- szybciej i mniej nerwów szczególnie przy pierwszym dziecku.
I zamiast koszulek - zdecydowanie body. My dostaliśmy na 62 różne koszulki i sweterki lrzez głowę i niektórych ani razu nie założyłam Małemu.
Ciężko powiedzieć na pewno najbardziej przydatne będą spiaszki i bodyyske że warto zakupić po parę szt z dł.rek jak i z krótkim na te porę roku. Bo takie niemowlaki często się mleko zwraca i często trzeba przebierac bo zaraz jest całe mokre, czy nawet jak czasem się gdzie pobrudzi od pieluszki i ogólnie ..także warto mieć po min..parę sztuk a takie body czy spioszko można kupić w dobrych cenach w Pepco, czy w Sinsay albo w innych sklepach smyk, txm, teraz są takie wyprzedaże że warto;) ja jeszcze nie mam nic a mam termin polowa czerwca ale nie wiem co kupować bo w 13tyg na 4D lekarz gin.mówił że.na 75% będzie dziewczynka ale wiem że różnie bywa więc poczekam do po 5 lutego bo połówkowe to może prędzej będę pewna czy się potwierdzi czy też nie
Hehe a to właśnie zależy ;) ja też uwielbiałam kaftaniki ;) body dopiero po 3 miesiącu zakładałam jakoś tak było mi wówczas łatwiej dla noworodka to obawialabym się je potem zdjąć;) kaftaniki i bluzeczki zapinane były dla mnie wybawieniem;D
Podobnie sweterki;) no i śpiochy najlepiej się sprawdzały ;)
Bodziaki jak zaczęłam ubierać tak obecnie przy 2 latkach też często ubieram pod bluzę bo nic nie zawiewa po plecach;)
te przez głowę sweterki i bluzy to faktycznie nie bardzo bo raz dziecku źle się to ubiera, a dwa to jak na dworze jesteś to bluzę czy sweter rozepniesz , a tu czasem tyle wystarczy by dziecku nie było za ciepło
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.