Dziewczyny, ile wasz maluch zjada mleka podczas jednego karmienia? Ile ma miesięcy? Czy prawidłowo przybiera na wadze? Będę wdzięczna za wasze odpowiedzi i historie ![]()
Hej! A jest coś co Cię niepokoi?
u mnie dopiero syneczek w drodze, ale moja siostra ma 5-miesięczna córeczkę i podczas jednego karmienia zjada tak około 180–200 ml mleka. Przybiera prawidłowo, waga w normie ![]()
To nie jest wazne ile.
Nie porownujemy dzieci, serio.
Najwazniejsze zeby prawidlowo dziecko przybieralo, nie spadało z siatki centylowej wiecej niz o 2 i liczy sie dobowa ilosc.
W tym samym momecie zycia moj starszak jak 2x wiecej mleka niz moj mlodszy syn, obaj przybierali prawidlowo ale dzielilo ich 2kg roznicy wagi urodzeniowej.
Karm na żądanie, jesli martwisz sie przybieraniem to zapisuj ile je i licz dobowo
U nas 6 miesieczny jadł 150 ml mleka x 5 razy dziennie ale bywaly dni ze jadl wiecej lub mnie , kazde dziecko jest inne jesli przybiera prawidlowo na wadze niema czym sie martwic ![]()
Dokładnie. Tabelki są mniej więcej. Zależy też czy dziecko ząbkuje czy może ma katar czy może brzuszek. Raz wypije więcej raz mniej.
Moja mniej więcej jadła zawsze przewidziana dawkę mleka modyfikowanego. Aktualnie 7 miesiąc i zjad a3 razy na dobę po ok 200ml
Nie karmie MM , tylko piersią więc nie potrafię nigdy określić ile zjada syn , ale przybiera wsuztsko w normach;)
No właśnie w tym sęk, że moja dwumiesięczna córeczka nie przybiera tyle ile powinna. Bron boże nie chciałam porównywać dzieci tylko zorientować się czy ktoś też ma taki problem jak ja i jak się toczą losy. Jest to bardzo stresujące, gdyż ona nie chce więcej jeść niż 60-80 ml i mimo że miała zrobione wszystkie możliwe badania wyszło że nic jej nie jest a dzienne przyrosty są zbyt niskie… ![]()
Moja córka 1go skończy 6msc, je 6x po 120 Plus słoiczek na obiadek, z tym że moja to inna sytuacja bo jest po operacji serca i przed operacją wogole nie przybierała na wadze po operacji zaczęła przybierać i tak 100 na tydzień przybiera jest z wagą cały czas na 3 centylu. Najważniejsze żeby dziecko przybierało ![]()
Ale przyrosty są zbyt niskie wg pediatry? Czy wg tabelek odnośnie do wieku ? Bo wiesz różnie to można odebrać. Skoro badania były robione to pewnie pediatra o tym wie a może mleko jest dla mniej za mało kaloryczne. Może zmienić na inne, co mówi pediatra ? No jak nie chce więcej jeść to siła nie dasz
A ile dziennie je takich porcji? Ile wyjdzie ci ml na dobę? Karmisz rozumiem mm, a jaki przepływ ma butelka? Czy próbowałaś z innym przepływem lub inną butelka ja karmić?
Czy idzie cały czas jednym centylem?
Rozumiem Cie, po prostu chciałaś się zorientować, a nie porównywać dzieci. To normalne, że się martwisz, zwłaszcza jak maluch nie je tyle, ile „powinien”, ale skoro badania są okej, to może po prostu taki jej urok i z czasem nadrobi? Co na te zbyt niskie przyrosty mówi lekarz?![]()
Moj mlodszy tak mial ze nie potrafil zjadac duzych porcji. Ale za to jadl dosc czesto. Choc patrzac na brata to jadl malutko
moze to jest to ?
Jak dawalam wiecej mleka bo pediatra kazala to ulewal dalej niz widzial. Jak dawalam polowe porcji ale co godzine nawet to zjadal i bylo ok
Moją roczna, 210 ml mleka na noc, jest karmiona sztucznie już jakieś 5 miesięcy
U mnie synek 6-miesieczny je 6 x dziennie porcję po 150 ml i należy do tłuścioszków ![]()
O kurcze to sporo faktycznie
a zaczęliście już RD?
Moja nigdy nie zjadala tyle co bylo na opakowaniu tylko zawsze mniej, przybiera pieknie i ma sie dobrze:P)
Ale tu mówię o moim mleku, bo jestem kpi
Tak, niedawno zaczęliśmy rozszerzać dietę, już pierwsze warzywka popróbowane.
Aaa okej. ![]()
Wg mnie to ogólnie jeśli dziecko idzie swoim centylem ma miarowe przyrosty to właśnie mniejsza/większa ilością mleka można tylko zaszkodzić.
Moja koleżanka ma córkę która super się rozwija, wszystko w swoim tempie osiąga, żywa pogodna przy RD wcinala wszystko co jej dawała ale no cóż jest malutka, przez to że trafiła do szpitala po urodzeniu straciła dużo z wagi i nie osiągnęła podwojenia wagi, co więcej jest chyba w 5 czy 9 centylu przez to choc po wyjściu ze szpitala przybierała miarowo cały czas. Lekarze kazali jej dokarmiać mm a ona nie chciała nic innego niż pierś. W końcu znajoma przestała z nią chodzic na wizyty poza tymi koniecznymi na szczepienia
Wylądowaliśmy w szpitalu, okazało się, że ma wirusa i prawdopodobnie to przez niego nie przybierała na wadze. Od kilku dni jest lepiej, nie mam pojęcia na jakim jest centylu niestety nikt mi tego nie wytłumaczył jak liczyć itp
Teraz muszę tylko codziennie sprawdzać czy przybiera na wadze. Karmie i piersią i butelka swoim mlekiem lub modyfikowanym.