Witam, mam pytanie dotyczące karmienia mieszanego niemowlaka, który skończył 2 miesiące. Mleka z piersi mam niewiele (może po nocy będzie 30 ml, ale w ciągu dnia mniej).Dlatego dokarmiam mlekiem modyfikowanym. Od 3 miesiąca zaczęlismy dawać 5 * 170ml (na dobę). Oczywiście nie wychodzi nam co 5 godzin. Czasem skracamy do 4 godzin miedzy karmieniami, a czasem 0,5 godziny bo niestety jest wrzask i mala jest głodna. Dodatkowo po kupie jest głodna i musimy dać 60ml ( nie mozna oszukac i dać mniej bo mamy płacz). Czasem chcemy ją dociągnąć do 5 godzin między karmieniami i dajemy herbatkę rumiankową, ale to i tak nic nie zmieni. Ile by nie wypiła herbatki wciąż jest głodna i domaga się mleka z butelki.Nawet jak dokarmię ją mlekiem z piersi to i tak wciąż jest za mało;/
Zastanawiamy się czy jej nie przekarmiamy (tak nam ostatnio powiedziała Pani pediatra)?
Kiedy podawać mleko z piersi: tuż przed karmieniem z butelki czy w połowie między karmieniami (wtedy będzie chciała także butelkę)?
Zastanawiamy się czy np. dzielić jej 170 ml na częsci aby dostawała butelkę częsciej ale mniej czy może zachowywać odstępy czasowe ale zwiększać dawkę?
A może trzymać się tego czasu, a kiedy jest głodna to podać jej butelke?
Czy budzić ją w nocy na karmienie? Do tej pory nie budziłam jej, pozwoliłam aby spała i sama budziła się gdy była głodna.
Mała ma 2 miesiące i 10 dni, waży 5290, waga urodzeniowa: 3000.
Ja również dokarmiam synka i najpierw daję mu pierś a później ewentualnie mleko modyfikowane. Moim zdaniem nie powinno się trzymać twardo instrukcji karmienia które są na opakowaniach mleka ponieważ każde dziecko jest inne i ma inne potrzeby. Mój synek ma 5 miesięcy i jeszcze się nie zdarzyło aby zjadł na raz 170 ml nawet biorąc pod uwagę moje mleko które czasami też odciągam. Przez 3 miesiące mój synek jadł ok 60 ml czasami częściej ale po 30 ml. Teraz zjada 90-120 ml w zależności od tego czy jest głodny. W nocy je mniej ale ja też nie trzymam się sztywno godzin tylko daję mu jeść kiedy on chce. Jak przeliczam ilość mleka które zjada w ciągu doby to wychodzi ok 800-900 ml. Jestem zdania że dziecko powinno się karmić na żądanie i wtedy to ono decyduje i kiedy i ile zje.
Jak Tobiś miał tyle co Twój, to jadał 120 ml niezależnie czy to moje mleko jeszcze w tedy było (zazwyczaj zbierana z paru odciągnięć) bądz modyfikowane. po moim był głodny po 1,5h po modyfikowanym 3h później. z racji tego, ze laktacja zzanikła jesteśmy na mm i teraz młody ma 3 mce i 12 dni i je w dzień co 3 h po 150 ml, czasem zostawi ze 20, zdarzają się dni że z rana 2 pierwsze karmienia zje 70 ml. w nocy przesypia zazwyczaj 5-6 h (bywało rzadko, że 8) i także po takim długim spanku dostaje 150 ml (ocywiście 150 ml to jest woda, a po dodaniu 5 miarek mm wychodzi ok 170 ml mleka). bywało że chciał więcej, ale wystarczyło potrzymać smoczek przy wargach, trochę nim poruszać (ale nie w buzi, by nie nawciągał się powietrza!) i sie uspakajał. Pomagalo też szybkie postawienie go do pionu.
Ja podawałąbym mm na żądanie bo dziecko samo reguluje sobie ilość posiłków. Karmiłabym dziecko częściej mniejszymi porcjami ponieważ dziecko potem już jest strasznie głodne, a tak nie powinno się dziać. Dziecku może spaść poziom glukozy we krwi, a po posiłku gwałtwonie się podniesie. Coś takiego nie jest zbyt dobre, ponieważ wahania cukru przyczyniają się do powstania cukrzycy.
Witam.
Faktycznie, Pani córka lubi jeść. Zjadanie po 170 ml przez 3 miesięczne niemowlę może wydawać się przekarmianiem ale spróbujmy to rozłożyć na 6 posiłków. To prawda, że dzieci same regulują częstość i ilość a najważniejszy jest przyrost masy ciała. Może Pani spróbuje dawać jej 150 ml co 4 godziny. Jeżeli chce spać w nocy dłużej, niech śpi, po dłuższej przerwie będzie chciała zjeść więcej. Wtedy da jej Pani pierś, która, po nocy lepiej się napełni. Proponuję przystawiać małą do piersi przed każdym karmieniem i po 20-30 min, jeżeli się nie zdenerwuje, podać mm. Są dzieci, które lubią ssać i podanie smoczka po nakarmieniu nie jest niczym złym. Najważniejsze jest kontrolowanie przyrostu masy ciała.
Lekarze podkreślają, że przyrost masy ciała niemowlaka nie powinien być mniejszy niż 120 g na tydzień, czyli 480 g na miesiąc. Zazwyczaj niemowlak w pierwszych trzech miesiącach swojego życia tyje troszkę więcej, czyli 800-1200 g na miesiąc. W następnych miesiącach waga niemowląt reguluje się do 500 g na miesiąc. Między trzecim a piątym miesiącem życia dziecko waży zazwyczaj około 6,5 kg. Często jest tak, że dzieci, które urodziły się z niską wagą, starają się szybko ją nadrobić, a dzieci z prawidłową wagą podwajają ją w ciągu pierwszych pięciu miesięcy.
Ilość mleka, dobowa, jaką Pani podaje dziecku mieści się w zaleceniach czyli ok 160ml/kg/dobę. Jeżeli poda Pani 150 ml co 4 godziny ilość dobowa nie zmieni się. Najważniejszy jest rozwój i aktywność dziecka.
Proszę popróbować. Nie wyobrażam sobie jednak sytuacji, kiedy dziecko płacze bo jest głodne a Pani nie da mu jeść. Częściowo samo sobie reguluje zapotrzebowanie.
Pozdrawaim
Bardzo dziękuję za odpowiedz;]
Ja swojej małej podaje najpierw pierś , a później mm. Zjada różnie,przeważnie jest to 120ml. Nigdy nie trzymam się sztywno zasady ,3 godziny, jeśli widzę, że jest glodna to jej daję,czasami mijają 3 godziny , a mała nie sygnalizuje, że chce jeść więc ten czas się przesuwa. Różnie to bywa. Nigdy nie budziłam swoich dzieci na karmienie, dawałam jeść jak same się obudziły do jedzenia. Lekarka mi powiedziała, że nie trzeba budzić jesli dziecko samo się nie upomina bo mały żołądek też musi w nocy odpocząć i dokładnie strwić wszystko zjedzone za dnia
Też w nocy nie budzimy, ale w dzień regularnie co 3 h dostaje butlę. a czy zje wszystko, czy tylko troszkę to zależy od niego samego. wmusić nie wmuszę, sam sobie ilość reguluje.
moje corcia ma3 miesiace wypija roznie 60ml,90ml a w nocy 120ml
Fajny temat… bo akurat mam 3 miesięcznego synka wypija mi od 90-120ml co 3-4 godz. niestety często ulewa… czasem mi się wydaje, że zwrócił już wszystko co wypił… ale nie krzyczy, że jest głodny… więc chyba coś mu tam zosało w brzuszku… faktycznie Twoje dzieco wypija sporo… ale wg mnie to po prostu tyle potrzebuje…
ja podobnie jak Didisia podaje mu smoczek po mleczku.
Ciekawy temat. mój syn ma 3 miesiące waży 6.5 kg i zjada między 60/120 ml mleczka ok. 7 razy dziennie.
dziennie zatem wypija ok. 700 ml mleka to chyba prawidłowy wynik?
dodam, że na naszym mleku jest informacja, że maluch 3 miesięczny powinien zjadać 7 posiłków po 180 ml…! On nigdy nie zjadł 180 ml! A jest całkiem sporą pacułką
Zamarancza moj we wtorek konczy 4 tyg, a wczoraj jadl po 120-180! i to modyfikowanego bo mojego juz zabraklo! A spał po modyfikowanym tylko 2 h. WIec albo modyfikowane sie nie sprawdza, albo taki to zarlok ze szok
to żarłok Naprawdę mój najwięcej zjadł 150 ml i to wtedy, kiedy spał np 6 godzin i był bardzo głodny.
Dziwie się, że on jest taką pyzą i bardzo dużo waży, aż lekarka zwróciła uwagę, że nieco za dużo przybrał, a wcale nie je tak dużo. właśnie robię rozpiskę ile zjada i od północy zjadł: 610 ml, więc zapewne zje nieco ponad 700 ml dzisiaj, z tego co czytałam jest to norma…
mój ma 3 miesiace skonczone i zjada w dzień 120ml góra 150 co 3 godzinki ale jest tylko na mm czasem chce wczesniej wiec mu daje skoro jest głodny - piersia sie karmi na zadanie takze butle jesli chce to tez trzeba podac… ale za to w nocy jak dostanie butle o 22 to spi do 7-8 rana bez pobudki
Rewers zazdrosze tylu przespanych nocy No a moj ma 4 tyg i 180 wciagnał :d bylismy wczoraj w mega szoku ale mielismy nadzieje, ze troche pospi ale niestety
rewers nasz jak miał ok.miesiąc to zjadał butlę o 19:30 to budził się ok. 4 na jedzenie
dziewczyny jak mowie o tym ludzia ze jeszcze nie miałam nieprzespanej nocy to sa w szoku co prawda z poczatku budził sie na butle ok 3-4 w nocy ale to trwało jakis tydzien , jak go urodziłam to w szpitalu polozne przychodziły mnie budzic zebym małego nakarmiła bo tez potrafił sobie pospac. ostatnio miał zapalenie oskrzeli i kazali mi sie przygotowac na niespanie ale widocznie i to mu nie przeszkadzało bo spał
O rany no zlote dzieci macie moj dzis w nocy po nieprzespanych 6 h ciurkiem w ciagu dnia spac max 2,5 h
jezu zeby przespac chcoiaz jedną noc calą o ile wiecej energii czlowiek by mia
Mój jak miał ok. 2,5 miesiąca miał taki dzień, że wstał o 6 rano, w ciągu dnia pospał 2 razy po 15 min i koniec. Usnął dopiero o 22! Calusi dzień bez snu dla takiego malucha to szok.
Teraz w nocy budzi się ok. 2 i ok. 4-5 więc już nie ma takiego świetnego snu… A szkoda…