Witam mam pytanie moja córeczka 28 lutego bedzie miała 3 miesiące mam problem z jedzeniem karmie ją co 3 godz i zjada 120 dzis udało sie 150 ostatnio jak byłam na szczepieniu pediatra po padaniu stwierdziła ze wszystko jest dobrze ale zastanawiam sie czy nie powinna zjadac wiecej
Rozumiem, że karmisz dziecko mlekiem modyfikowanym. Każde dziecko ma inne potrzeby i inaczej się rozwija. Proponuję- podobnie jak sama robiłam- podawać 150 ml pięć-sześć razy na dobę. Jeśli nie wypije wszystkiego- nie martw się. Ja wolałam zrobić nieco więcej np. 160 ml, aby dziecko było najedzone, bo brak odpowiedniej ilości spowoduje u dziecka drażliwość. Jeśli nie chciało zjeść do końca- nie zmuszałam.
Gizela, myślę że Twoja córeczka dość dużo zjada. Jeśli nie jesteś pewna zrób więcej mleczka i zobaczysz czy zje.Jeżeli nie zje, nie zmuszaj.
dla mnie to Twoja malutka bardzo dużo zjada na raz, nie ulewa przy tym?. mój syn majac 3 miesiące jadł 7-8 razy po 90. wszystko zależy od malucha, czy dobrze przybiera na wadze. nei ma co wciskać na siłę to jedno a dwa jak wypadacie w siatce centylowej?
Moj tez tyle jadl (wedlug tabeli na opakowaniu mm) az w koncu przyszla odradczyni laktacyjna i powiedziala ze to meeega za duzo…
to ile dziecko powinno jesc zalezy od jego wagi i liczy sie to tak:
140 ml na kilogram masy ciała x WAGA dziecka = (wynik) : ilość karmień
Mi z tego wychodzi około 100ml mleka mm na 7-8 karmień dziennie (NIE WIECEJ)
I to jest prawidlowy wzor jedzenia My teraz stosujemy i okazalo sie ze wcale nie potrzbuje 150ml na noc zeby spac i po 100ml pieknie spi
i nie ulewa tyle ile ulewal
A trzeba pamietac ze dziecko karmione mm nie bedzie tak samo spalalo wszystkiego jak pojdzie na nogi jak dziecko karmione piersia i teraz przekarmianie dzieci moze wiazac sie z nadwaga w doroslym zyciu
Moim zdaniem to ile wypija Twoje dziecko mleka to sprawa indywidualna.Jednym razem dziecko wypija mniej a innym razem więcej.Moja córka czasem wypije 60 ml a czasem potrafi 150 ml.Na opakowaniu mleka modyfikowanego jest napisane jakie jest zapotrzebowanie dziecka w danym miesiącu(6 posiłków po 120 ml dla 2-3 miesięcznego dziecka-sprawdziłam,ale to naprawdę zależy, to tylko schemat).
Ale czy Twoje dziecko domaga się więcej mleka,płacze,marudzi…?Jak tak to wtedy podałabym więcej mleka.
A dlaczego lekarz kazał dawać więcej mleka?Jeśli dziecko przybiera na wadze prawidłowo to wszystko jest dobrze ,nie ma co zwiększać porcji mleka.Ja przygotowuję trochę więcej a jak nie wypije to zostanie w butelce.A dziecko zje tyle ile potrzebuje.
Gdy bardzo się niepokoisz to możesz zawsze pójść do innego lekarza.
wg mnie pije dużo i nie masz się co martwić. Mój Franio długo nie pił więcej niż 120 ml ,pił co 3 4 godziny po 120 czasem mniej tak do 5 miesiąca.Lekarka powiedziała, że widocznie więcej nie jest w stanie wypić, więc nie masz się co martwić. Jeśi dziecko przybiera na wadze to nie stresuj się:)
A ja sie dowiedzialam, ze to co jest napisane na opakowaniu to jedna wielka brednia. Doradca lakatacyjny nam wytlumaczyl ze pisza co pisza,bo dziecko i tak zje tyle ile damy (raz mneij raz wiecej) ale zje o wiele wiecej mm niz z piersi. A pisza takie bzduty na opkaowaniach zeby jak najszybciej skonczyc opakowanie i kupic kolejne i kolejne .
Ten schoemat liczenia ile dziecko powinno jesc, to schemat ktorego powinno sie trzymac, zeby dziecko mialo odpowiednia ilosc kalorii na dzien.
To ile dziecko zjada to jego indywidualna sprawa. Probowalas dawać więcej?
Nie bedziesz przeciez zmuszac dziecka na sile, je tyle ile potrzebuje, a skoro nie domaga sie więcej to po co je przekarmiac. Bedzie ja bolal brzuszek albo zacznie ulewac. Moja córka nigdy nie jadla wiecej niz 150ml jednorazowo. Teraz ma 15mcy a nie zje na raz więcej jak 180ml i to czesto nie dopija. Co prawda do 3-4mcy karmilam piersią ale jak przeszliśmy na mm to bardzo dlugo jadla 90ml-120ml. Wydaje mi sie, ze Twoja córeczka sporo je wiec nie ma sensu wmuszac w nią wiecej, tym bardziej ze prawidłowo przybiera na wadze a lekarz co do tego nie ma zastrzeżeń:) Nie trzeba trzymac sie ściśle norm podanych na opakowaniu, bo jak juz mowilam to kwestia indywidualna kazdego malucha:)
Jeśli dziecko prawidłowo przybiera na wadze to widocznie wystarcza mu takie porcję, nie ma co próbowac zmuszać do większych ilości. Każde dziecko jest inne i nie będą wszystkie jeść takich samych porcji;)
Nie patrz na opakowanie mleka nie sugeruj się nim. A jakby jadła więcej niż na opakowaniu to przecież byś nie glodzila dziecka. Jeśli przybiera na wadze to nie ma się czym martwić
MAM ja patrzylam na opakowanie i dawalam o wiele za duzo malemu,…jak mu zmneijszylam porce wedlug wyliczen doradczyni laktacyjnej o 50ml (wiec to sporo) to okazalo sie ze maly tez sie najada i slicznie spi
To ci jest napisane na opakowaniu mleka to jedno a to ile dziecko zje w rzeczywistości to drugie. Jeśli martwisz się o ilość to spróbuj zrobić więcej mleka i zobaczysz czy zje. Jeśli nie to tyle jej wystarcza. Nie wpychaj więcej mleka na siłę bo mogą się pojawić problemy z brzuszkiem. Jeśli dziecko prawidłowo przybiera na wadze nie musisz się stresować.
No moj maly jadk o wiele za duzo…ale jadl wiec myslalam ze tyle potrzebuje bo jest glody…a sie okazalo ze wcale nie
O widzisz Natka za dużo też niedobrze. Moja jak ssał pierś co godzinę to wieczorem ryk nie z tej ziemi . Dlatego pilnuję przerw i zatykam smoczkiem, żeby nie jadła częściej niż co minimum półtorej godziny
TZN jadl mm za duzo bo z piersi to ja bym chciala miec “za duzo”
Kurcze to kwestia dość indywidualna. Mój w tym wieku jadł około 90 ml z 7 razy dziennie…
Obecnie jak czytam ile powinno jeść dziecko według producenta mojego mleka to się łapię za głowę. Obserwuj ile zjada na jedno karmienie i tak rób.
Zamsrancza jak doradczyni laktacyjna zobaczyla ile jest napisane na opakowaniu to zrobila wielkie oczy i powiedziala ze to istna przrsada. Dlatego podala ten wzor żeby miec mniej wiecej podglad nA to ile dziecko powinno mniej wiecej jesc. Oczywiscie ze to kwestia indywidualna ale takie roznice jak napis na opakowaniu a rzeczywiste zapotrzebowanie to bardzo duza rozbieznos
Na każdym opakowaniu mleka modyfikowanego jest n\tabela, na której napisane jest ile ml podawać dziecku w zależności od wieku. Wiadomo, że wszystkie wartości należy dostosować do indywidualnych potrzeb naszych dzieci, ale podpowiedz ta z pewnością ułatwia życie nam mamom.
pozdrawiam
Jeśli karmisz mlekiem modyfikowanym to na mleku jest napisane ile powinno zjadać dziecko w danym miesiącu. Ale 2,5miesięczne powinno zjadać ok. 120ml (używałam 3 różnych rodzajów mleka i na kazdym w tym okresie tyle było napisane). Nie podawaj więcej mleka niż jest zalecane na opakowaniu, bo przekarmisz dziecko, a z tego nic dobrego nie wyjdzie. No i przestrzegaj 3 godzin między karmieniami. Jeśli karmisz piersią to wiadomo, na żądanie ale nie rzadziej niż co 2,5 - 3 godziny. Dziecko pierś powinno ssać ok 10-15 minut aktywnie (czyli wtedy kiedy słyszysz że połyka), zawsze po wypiciu jednej piersi zaproponuj drugą pierś (tak mi radziła pani z poradni laktacyjnej), dziecko wtedy powinno dopić sobie to co mu brakuje, lub jeśli nie chce to odepchnie pierś/zamknie usta.
Moja córeczka też mm pije i nie podaje jej więcej niż 120 ml, czasem wypije tylko 60, czasem 90, ale nigdy na nastepne karmienie nie robie więcej, i mimo ze wypija mniej i tak podaje jej mleko co 3 godziny. Nigdy nie zdarzylo się żeby plakala z głodu. Również nie dorabiam mleka kiedy wypije 120 ml.