Ja karmię kp, butelka tylko awaryjnie troszkę wody ciepłej na czkawkę czy jak wczoraj i dziś jak mnie długo nie ma. Mam zamrożone swoje mleko.
Moja niunia ma prawie trzy miesiące i wczoraj przekonałam się, że zjada ok.120 na jedno karmienie.
Na naszym opakowaniu pisze, że syn powinien zjadać 210 ml mleka, a ma 5 miesięcy. Syn od jakiegoś tygodnia zjada 150 ml, a wcześniej jadł tylko 120 ml, więc prawię połowę z tego… Nie wiem jak wyglądał by, gdybym pakowała mu taką ilość mleka jaka jest na opakowaniu…
To moja corka dziś pierwszy raz zjadla na raz 210ml mleka przed snem a ma 15,5mca;) Kiedy jeszcze mleko bylo jej podstawowym posiłkiem to nie zjadala więcej niz 120ml. To wszystko zależy od dziecka i nie ma co przeliczać, sugerować sie wytycznymi z opakowania mleka. Ja nigdy nawet nie zagladalam w te tabelkę, bo córka sama ustala sobie swoje własne normy;)
Tak samo uważam. Nawet jak bym robiła tyle mleka ile zaleca producent to większość bym wylała, bo mały nie jest w stanie przyjąć takiej ilości jedzenia na raz. Nie raz ze 120 zostawia…
Uważam, że mleka powinno się dawać tyle ile chce i zje dziecko i nie ma co właśnie zwracać uwagę na to co producent napisał na opakowaniu. Każde dziecko jest inne i ma inny apetyt jedno większy a drugie mniejszy. Nie ma na to żadnej reguły.
Mój tez mając 3 miesiące zjadał 120-150 teraz ma prawie 6 i tez mu robię 150 co 3-4h ale malo kiedy się zdarzy ze wypije wszystko . nie sugeruj się tym co na opakowaniu je tyle ile ma ochotę . mój to i tak na to co zjada to niezły puldas jest .
Sugerując się takimi wytycznymi to byśmy mieli leżące kulki, a nie dzieci. Fakt dzieci mają różne apetyty, ale 210 ml mleka dla 4-5 miesięcznego dziecka to przegięcie!!
Mój dwulatek wypija tyle przed snem, a i to nie zawsze
Kasia S a ja jestem innego zdania. Jak mialam porblemy z laktacja, moj maly jadl mm i jadl go naprawde duzo…w 2 miesiacu potrafil zjesc 170-180ml mleka…wiec to bardzo duzo…ale robilam mu “dokladki” bo ciagle jakd i jadl wiec myslalam ze jest po prostu glodny no i przeciez nie bede glodzila dziecka. Okazalo sie ze on po prostu tak ma (jak mamusia zreszta:D) ile dasz tyle zje. No i bym przekarmiony. Zamiast przybierac na wadze mx 20g dziennie jak to powinno byc to on przybieral 60g dziennie. Zaraz skonczy 3 miesiace i jak dostaje mm to max 120 i czasem tego nie wypija. My musielismy zmienic butelke i smoczek i okazalo sie ze wiecej wcale nie potrzebuje
a i zaczal prawidlowo przybierac na wadze:)
No to nasz ma inaczej. Jeśli się naje, albo nie jest głodny to nie zje więcej, a nawet jak zje butlę to tą nadwyżkę ulewa.
Może faktycznie poszełd w genach po mamusi ![]()
Moja 10 miesięczna córka wypija obecnie ok. 150 ml mleka a najczęściej 120 ml.Może dlatego,że jeszcze jest karmiona piersią a butelkę dostaje tylko wieczorem.Na opakowaniu mleka jest napisane ,że powinna podczas jednego karmienia wypić 210 ml.A ona jeszcze nigdy tyle nie wypiła!
Angel widzę, że tak samo jak z moim synkiem było,
Nie sugerujmy się tym co pisze na opakowaniach. Dawajmy tyle ile potrzebuje dziecko.
Zamarancza prawa…ale tez bez przesady bo pozniej beda chodzily takie baśki jak moj hahaha ![]()
Moja córka ma 15mcy a najwiecej naraz pije 180ml mm przed snem. Ostatnio wypila 210 bo mąż przez pomyłkę zrobil i byliśmy w szoku. Ale drugiego dnia tyle jej zrobilismy i juz nie wypila.
Owszem należy dawac tyle ile dziecko potrzebuje ale z rozsądkiem, bo pamiętajmy ze dzieci to lakomczuchy, czasami jedzą wiecej niż potrzebują, co tez czasami niekorzystnie wpływa choćby na ich brzuszki.
A to też zależy od dziecka, czy wcina wszystko co mu się poda. Mój tak jak pisałam nie zjada więcej jeśli się naje. Jak zrobię mu 150 ml, a po 90 ml jest najedzony to resztę zostawia i często wylewam po 30 ml mleka…
Warzywka też zjada z rozsądkiem, a owocków póki co nie chce.
Ja widzę, że mój syn jak je przez sen to do końca aż przestanie lecieć, a jak je przed zaśnięciem to czy to zostawia coś tam najeszcze dnie
Oj moj tez ciagnie az bedzie pusto
Łakomczuch straszny z Mikolajka
Moja Hania ma 17 miesięcy mleczko pije rano 180ml ale też nie codziennie tyle zje. Wieczorem dostaje 210ml i prze ważniejsze wszystko zjada.Mleko zagęszczam jej kleikiem.
Bo Mikołaje uwielbiają mleko, nie bez powodu zostawia się przy choince ciasteczka i mleko, co widać zresztą po ichco brzuchach.
Sorry nie mogłam się powstrzymać, coś mnienie naszło nie gniewaj się