Ile mieć dzieci?

Jedynak, parka, czy większa gromadka? Idealna ilość dzieci to?

To zależy od wielu czynników. Wiele z nas zatrzymuje się na jednym dziecku. Osobiście z perspektywy bycia jedynaczką chciałabym aby moje dziecko mialo rodzeństwo.

U mnie w domu były trzy dziewczyny. Ja jestem środkowa. Uważam, że lepiej aby było rodzeństwo my mamy teraz po ok 30 lat i jesteśmy najlepszymi przyjaciółkami i i żadna obca osoba np. Koleżanka która znam 25 lat nie jest mi tak bliska jak one. Także ja chociaż miałam trudny i ciężki poród, chciałbym aby moja Marysia miała siostrę lub brata :) 

Wszystko to kwestia indywidualna. My z mężem mamy siostry i oboje chcieliśmy dwoje dzieci tzn ja dwoje mąż minimum dwoje. Na tym zostaniemy mamy dwoje które daje nam sporo radości i nie wyobrażam sobie mieć więcej dzieci bo bym fizycznie niw dala rady. Uważam, że gdybym miałam więcej dzieci to każde miałoby zbyt mało uwagi ode mnie bo już jej jest do odozialu dla większej gromadki. Teraz w sumie panuje trend 2+1 lub2 + pies czy kot. Ludzie patrzą najpierw by osiągnąć karierę cos zdobyć niż założyć rodzinę. Ja poszłam w kierunku rodziny i może kiedyś spełnię marzenia swoje jeśli chodzi o kierunek zawodowy . Gdybym czekala myślę,że z dziećmi byłoby gorzej i nie wiem czy bym je miała bo z wiekiem już coraz trudniej 

Idealna liczba dzieci to taka, jaką każdy z nas uważa że chce mieć. Uniwersalnej liczby tu nie ma.

Ja uwazam ze miec rodzebstwo to super sprawa. W dziecinstwie duze pole do kłótni i bijatyk alew doroslym zyciu fajnie miec z kim sie spotkac, isc na impreze, pozyczyc kase, poplotkować i wiele innych :D

To wszystko zależy od wielu czynników od tego na ile możemy sobie pozwolić Jakie mamy warunki mieszkaniowe na ile nas stać Trzeba to wszystko  odpowiednio przemyśleć tak aby dziecku zapewnić byt i warunki Moim zdaniem odpowiedna  taka optymalna ilość dzieci to dwójka bądź trójka Myślę że sama na więcej bym się nie zdecydowała Natomiast dzieci uwielbiam i mogłabym ich mieć nawet szóstkę natomiast trzeba myśleć o tym też przyszłościowo i właśnie tak jak napisałam wcześniej tak żeby móc temu dziecku zapewnić wszystko co jest mu potrzebne

Osobiście bym chciała 3 ale chyba czas za szybko płynie ☺

Każdy będzie uważał inaczej,to indywidualna sprawa każdej pary. Jedni wolą jedynaka, inni nie wyobrażają sobie życia tylko z jednym dzieckiem. Ja mam dwójkę i myślę jeszcze może o jednym, lecz zobaczymy jak wyjdzie bo póki co mamy problemy. Dla nas trójka to max.

Nie wiem, jaka jest idealna ilość, ale my z mężem stawiamy na trójkę :) 

Ja zawsze chciałam mieć dwójkę, i szczerze nie wyobrażam sobie więcej dzieci, dziecku trzeba zapewnić dużo, wykształcić lepiej zapewnić dziecku wszystko. Kiedyś rodziny były wielodzietne ale życie też było tańsze niż teraz. 

Ja chyba bym chciała 3 

My chcieliśmy dwójkę. ALE ze drugi był.znowu syn, to myśleliśmy jeszcze o córce. Ale trochę później. A jednak stało się to szybciej niż się spodziewaliśmy. Także córka już ma 9miesiecy ;)) a miała być dopiero w planach jak syn skończy 3lata.  ;) także mamy 3 i na tym koniec.

Mam nadzieję 

Nie ma dobrej odpowiedzi. To indywidualna sprawa rodziców. 

Ja chciałam mieć dwójkę i mam dwójkę ;)

Ja chciałabym dwójkę, mam jedno i z miesiąca na miesiąc, gdy jest już większa i bardziej "kumata", to krążą myśli, czy aby na pewno chce przerabiać jeszcze raz to samo. 

dwarazyH trzeba pamiętać że każda ciąża, poród i dziecko jest inny/-e więc warto czasem zaryzykować 

Mi bardziej chodzi o wstawanie w nocy przez to 2 miesiące, pieluszki, karmienia :D Bo mała sama w sobie i ciąża nie dały mi w kość :D

Tyle ile para chce i na ile jest w stanie im zapewnić wszystko co potrzeba . 
my mamy dwoje i pas . Kiedyś myslLam o 3 ale po pierwsze uważam ze mamy za male mieszkanie po drugie trzecia ciąża byłaby dla mnie mega ryzykowna po trzecie moja córka to hnb wiec dała o daje mocno w kość No i ta ciąża która dka mnie jest koszmarma pod każdym względem 

DwarazyH wszystko zależy od podejścia powiem tak mój syn do 2 r ż nie przespał ani jednej nocy a mimo wszystko zdecydowaliśmy się na kolejne dziecko, było tyle sytuacji że miałam dosyć a mimo wszystko kolejne w drodze. Uważam że dobrze jest mieć rodzeństwo kiedyś tych rodziców braknie