Ile kosztowała u was ciąża, wyprawka i dziecko?

Chciałbym was zapytać ile kosztowało was:

1.lekarz i badania w trakcie ciąży 

2.wyprawka dla dziecka 

3.utrzymanie dziecka w pierwszych miesiącach życia

Będziemy się starać i jestem ciekawa jak to u was wyglądało

Oj na badania wydałam jakieś 1700zl w czasie ciąży: głównie badania prenetalne . Wyprawka wyniosła jakieś 5tys z wózkiem,  lozeczkiem itd. Utrzymanie dziecka nie jest drogie jeżeli karmisz piersią (ok 300-400zl miesięcznie) do 6 miesiąca ;) zależy jakie mleko dziecko pije ;) 

Wyprawkę można zrobić tańszą bo zależy co i za ile kupimy ;) będąc w ciąży jest dużo czasu żeby poszukać rzeczy w okazyjnych cenach ;) chociaż największą wiedzę ma się kompletując wyprawke podczas drugiej ciazy ;)

Pierwsze dziecko dużo drożej 

bo nadania to : koło 2500 tys 

wozek fotelik :3500 tys 

lozeczko pościel :600

laktatir :300

i inne rzecY koło tysiąca myśle :)

ale wszystko mozna kupić uzywane i wyjdzie dużo taniej , ja poprostu wiedziałam ze chce drugie ddIecko dlatego starałam się mieć wszystko nowe :)

Ja do ginekologa chodziłam na NFZ. Badania prenatalne pierwsze i drugie kosztowały mnie łącznie 800zl.

Witaminy co miesiąc ok 100zl.

Wyprawka myślę że max 3tys. Wózek używany 1tys. Nosidełko 1tys. I jakieś tam pojedyncze rzeczy. Łóżeczko, wanienkę, ubranka, to wszystko mam od dzieci moich sióstr.

Miesięcznie dziecko kosztuje mnie pieluchy plus witaminy, mysle że jest to ok 200-300zl miesięcznie. Do tego szczepionki na początku to jakieś ok 1tys. bo szczepilismy płatnymi. 

Do 9 msc karmiłam piersią i lekko dokarmiam mm. 

Wszystko teraz kupuje z wydarzeniem na promocjach (pieluchy, sloiczki, mleko, kaszki itp) 

Tak jak dziewczyny piszą że da się i tanio i drogo 😅 ja raczej będę tym drugim przypadkiem.  Ja karmie piersią i ściągam pokarm do butelki : 

Badanie połówkowe i 3 trym po 400zl (cena w dużym mieście) 

Później co 2 tyg wizyta 300zl

Po 39tyg co tydzień ktg 100 

Ubranka polecam ogarnąć takimi pakietami jak ludzie sprzedają ok 300zl (chyva że ktoś ci odda to super) 

Laktator + butelka awaryjnie (300-400zl) nie trzeba 

Biustonosze do karmienia (ja mam takie po 50zl) 

Koszule nocne do karmienia( też mam takie po 30zl) 

Wkładki laktqcyjne ok 50zl za msc 

Pampersy i chusteczki ok 50zl na msc 

Witaminy dla mnie ok 60zl na msc 

Wózek 2w1 4000

Łóżeczko plus pościel ok 2000

Fotelik z baza 2000 

Przewijak 100

Myślę że to taka podstawą... Wiadomo ze można iść bardziej w koszty bądź mniej... 

Ja zakładam kolejne dzieci więc kupowalam dużo nowych rzeczy które poczekają na dalsze pociechy. 

Mi w Toruniu ostatnio za prenatalne w trzecim trymestrze zawołali 700 zł 

Wizyta u mojego lekarza ginekologa to 350 zl, koleżanka płaci 400

Wszystko zależy od Waszych możliwości finansowych - można np.  kupić używany wózek za 300 zł albo i 10 000 ;) 
Chodziłam do ginekologa na NFZ - od czasu do czasu prywatnie do innego ginekologa, który pracuje w szpitalu, w którym chciałam rodzić - u niego badanie z USG kosztowało 300 zł. 
W ciąży musiałam przyjmować heparynę i inne leki + witaminy - na to poszło jakieś 1500 zł. 
Łóżeczko kupiliśmy używane - 100 zł. Materacyk - 300 zł. Pościel miałam po pierwszym dziecku.

Wózek i fotelik udało nam się kupić w super promocyjnej cenie - była likwidacja sklepu - za Bebetto Luca 2w1 i Avionaut Pixel Pro z bazą daliśmy 3160 zł. 
Ciuszków miałam sporo po pierwszym dziecku, dostaliśmy również bony  do Smyka na całkiem sporą kwotę, więc co brakowało stopniowo dokupowaliśmy. 

Ja prywatnie płaciłam 200 za wizytę ale to 2 lata temu , teraz 250 jest . Badania krwi co dwa miesiące to był koszt jakos 200 zł 

Mnie lekarz kosztowała 250zł każda wizyta plus co 2 wizytę były jakieś dodatkowe badania typu cytologia, czy na koniec ciąży ktg więc dochodziło 50zł. Prenatalne badania kosztowały 500zł. 
Skoro chodziłam prywatnie to i badania w diagnostyce płaciłam na swój koszt pierwsze kosztowały ponad 400zł później wychodziło coś koło 100zł. 

Niekttórzy lekarze wypisują skierowanie na badania na NFZ wtedy trochę kosztów odchodzi. Prenatalne też nie są obowiązkowe. Ale trzeba też wiąć pod uwagę to że czasami tych wizyt w ciąży jest więcej niż co miesiąc. Ja np. już w ostatnim miesiącu miałam wizytę co tydzień bo miałam problem z wodami. Także to bardzo różnie jest i nie da się tak dokładnie policzyć. Są droźsi ale i tańsi ginekolodzy. Można chodzić na NFZ. 

Wyprawka to temat rzeka. My kupowaliśmy wszystko nowe, sam wózek, łóżeczko i fotelik z bazą do samochodu kosztowało nas 5500zł. 
Potrzebne są ubranka, pieluszki tetrowe, jakieś kocyki, rożki, śpiworki. Wszystko zależy ile się kupi. Nie jestem w stanie policzyć ile na takie rzeczy wydałam bo kupowałam stopniowo. starałam się kupować ubranka wcześniej na promocjach. 

Potrzebna jest też wanienka, akcesoria do kąpieli, ręcznik, kupowałam też przewijak. 
Trzeba mieć butelki, warto mieć laktator. 
Kupowałam też bujaczek, kokon. 
Musisz mieć pampersy, chusteczki nawilżane. 

Po porodzie to kupowałam tylko pampersy i chusteczki i potem ubranka na bieżąco, nowe pieluszki tetrowe. Karmiłam piersią więc mm odchodziło. 

Pampersy to do tej pory kupuje na promocjach robiąc zapasy jak są 1+1 gratis w Biedronce.

Na samym początku nie warto robić zapasów bo mogą takiego maluszka odparzać niektóre pieluchy.

Ciążę prowadził mi lekarz z NFZ także jak czytam ile to wszystko wychodzi to oszczędność duża :) A lekarza bym nie zmieniła czy to prywatnie czy NFZ bo mam do niego zaufanie. Prowadził moje 2 ciąże. 

Jedynie zapłaciłam za drugie prenatalne ,bo pomimo skierowania chciałam skorzystać z innej kliniki u sprawdzonej pani doktor :) 

Wózek miałam nowy przy dwójce :) Teraz dla trzeciej kupiłam używany w idealnym stanie i nie płaciłam dużych pieniędzy :) Fotelik nowy , ubranka nowe (ale większość z wyprzedaży lub z vinted nowe z metkami). I wszystko kupowałam już z początkiem drugiego trymestru żeby nie mieć wszystkiego na raz :) 

Szczepiłam zawsze refundowanymi ,więc dodatkowe koszty z tym związane również nas nie dotyczyły :) 

Karmię piersią ,więc jeszcze koszty pieluszek i chusteczek :) 

A tak tylko witaminy (ja akurat brałam pregna + pregna dha) , koszule do karmienia , biustonosze.

Myślę ,że najlepiej wszystko sobie rozłożyć wtedy najmniej odczujemy koszty wyprawki ;) 

Ciążę prowadzę na NFZ. Płaciłam jedynie za 3 badania prenatalne i za dodatkowe USG na które chciałam się umówić.  No i tutaj dochodzi jeszcze koszt leków jakie musiałam i/lub dalej muszę brać (witaminy- ja akurat femibion, na ciśnienie, żelazo, magnez i na infekcje uk. moczowego które się pojawiały).

Co do wyprawki- to moje pierwsze dziecko więc chciałam jednak "pobuszować" po sklepach, kupić nowe rzeczy więc koszty spore.  Ale zaczęłam kompletowanie wyprawki już od 1 badań prenatalnych. Także trochę się to rozłożyło w czasie.  Trochę rzeczy też już dostaliśmy, dziadki dołożyły się do wózka i fotelika. I też sporo rzeczy kupowałam jednak przez Internet bo wychodzi dużo taniej niż w sklepach stacjonarnych.  Ale ogólnie wolę nie podliczać :) Dla Malucha wszystko ♥

Wyprawka dla mnie- tutaj nie ma tragedii. Koszule do karmienia, biustonosze do karmienia, rzeczy do szpitala- wszystko kupione przez Internet. Sporo taniej niż w sklepach czy aptekach stacjonarnych. 

O utrzymaniu dziecka jeszcze się nie wypowiem- czekamy na rozwiązanie :)

Ja rowniez prowadzilam ciaze prywatnie jest to spory wydatek ale napewno nie sa to pieniadze wywalone w bloto;)

Szkoda ze nie mialam zaufanego lekarza na nfz bo bym pewnie tam chodzila moj lekarz uratowal obie ciaze  mimo komplikacji udalo sie donosic moje babińce ;)

Koszt nie maly co wizyta skierowania na badania do tego testy pappa i inne dodatkowe badania kiedy byla taka potrzeba np. Powtorzenie krzywej cukrzycowej, czy czesta kkntrola poziomu tarczycy,nie raz bywaly wizyty czestrze niz planowane a lekarz pod telefonem o kazdej porze dnia i nocy. KOszty lekow  cisnieniowe, witaminy + na tarczyce ktore potem sie okazaly bezplatne dla kobiet w ciazy wiec z tego skorzystalam;)

Dodatkowe koszta ? Lekarze specjalisci, niestety mimo iz musza wyszukac termin wizyt dla kobiet w ciazy na cito to nie zawsze jest to tak jak w teorii;( do endokrynologa na nfz dostalam sie 3 miesiace po porodzie;) heh...

Wyprawka to juz inna kwestia;) tutaj mozna duzo zaoszczedzic jesli skupimy sie na tym co jest na prawde potrzebne a co mozna olozyc na pożniejszy zakup ewentualnie skorzystac z zakupu z drugiej reki;)

Dokładnie na prowadzeniu ciąży prywatnie za bardzo nie zaoszczędzi się ale na wyprawce można jak najbardziej ;) lepiej po porodzie coś dokupić niż kupić za dużo co później nie przyda się I będzie leżeć;)

U nas może zaoszczędzenie to będzie zle słowo :D ale dużo zostawiłam dla rodziny. 

Każdy po porodzie coś tam chce kupić dla dziecka więc zostawiłam takie rzeczy jak termometr, inhalator, niania elektryczną, kocyki bambusowe i inne rzeczy których nie potrzebowałam na już :) i rodzina też szczęśliwa bo kupowali coś konkretnego i każdy mógł sobie wybrać :) 

Trzeba też rozsądnie podejśc do kompletowania wyprawki - w sklepach wszystko kusi, ale nie wszystko się okazuje przydatne i praktyczne. Myślę, że najlepiej kupić podstawowe rzeczy, a później stopniowo - w miarę rosnących potrzeb dokupywać to, co w danej chwili będzie potrzebne. 

Teraz będąc w ciąży do lekarza na NFZ muszą znaleźć termin do 7 dni więc jest jakiś plus. Jak ciąża jest bezkonfliktowa to można chodzić na NFZ a jak jednak coś się dzieje to myślę że każda kobieta wybiera prywatne wizyty bo jednak w każdej chwili można do tego lekarza zadzwonić czy podjechać

Są rzeczy na których się nie oszczędza. Pewnie gdybym nie dostałam się do tego lekarza na NFZ to nie wahałabym się zapisać się do niego prywatnie i płacić. Dla swojej spokojnej głowy bo mam do Niego zaufanie.