Ile można mieć dzieci jeżeli matka ma grupę RH- a ojciec RH+?
Dodam że jedno dziecko już urodziłam przez cesarkę ale odziedziczyło po mnie grupę krwi.
Witaj na forum #teamLOVI!
Ile można mieć dzieci jeżeli matka ma grupę RH- a ojciec RH+?
Dodam że jedno dziecko już urodziłam przez cesarkę ale odziedziczyło po mnie grupę krwi.
Aneczka wydaje mi się że w tych czasach kiedy konflikt serologiczny nie jeste już takim ryzykiem jak kiedyś dzięki szczepionkom można mieć dzieci ile się chce . Ja też mam ujemna grupę krwi , mój syn ma dodatnia po ojcu. Dostałam jeden zastrzyk w ciąży między 28 a 34tc i kolejny jak sprawdzili grupę krwi dziecka . I to że pierwsze dziecko ma Twoja grupę krwi to drugie może mieć już ojca i skoro pierwsze ma dodatnia to nie zdarzyły wytworzyć się przeciwciała więc pewnie zastrzyku po porodzie nie dostałaś.
Ale już w kolejnej ciąży taki zastrzyk będziesz musiała wziąć jeszcze w ciąży i po porodzie jeżeli dziecko będzie miało grupę dodatnia
Kobiety, które mają Rh-ujemne, mogą być leczone immunoglobuliną Rh w momencie, kiedy są narażone na kontakt z krwią Rh-dodatnią. Podawanie tego leku w odpowiednim czasie ma kluczowe znaczenie, ponieważ po wytworzeniu przez organizm ciężarnej przeciwciał Rh lek nie będzie już skuteczny.
Mamy tak rozwiniętą medycynę, że konflikt serologiczny nie jest problemem w posiadaniu większej ilości dzieci. Wszystko wyjaśniła Pati, więc nie stresuj się, tylko jak chcesz mieć więcej dzieci, to śmiało możesz mieć, trzymaj się wtedy zaleceń lekarza i skorzystaj z rad tutejszych Mam, które też miały/mają ten problem co Ty :)
Dokładnie,Pati pięknie to opisała:)
Mam koleżankę która jeszcze około 10lat temu miała przez konflikt problemy.Aktualnie jest szczęśliwą mamą trójki dzieci.Tyle chciała i ma.Wystatarczył odpowiedni ginekolog , który porządnie się nią zajął i problemy przestały mieć miejsce.
Trzeba trzymać się zaleceń , pilnować tego i będzie ok :)
Dziękuję za odpowiedzi :) cieszę się z tego powodu że konflikt nie wyklucza. Bo coś słyszałam czy nawet czytałam że przy konflikcie serologicznym można mieć 2 dzieci że trzecie to już ryzyko
Przy konflikcie nie ma właściwie ryzyka tylko przy 1 dziecku przy każdym następnym już tak, ale tak jak piszą dziewczyny medycyna jest na tyle rozwinięta, że nie ma co się martwić na zapas. Moja kuzynka ma konflikt i ma 3 zdrowych dzieci i 4 w drodze więc jak widać jak się chce to można mieć i dużą ilość dzieci
aneczkaa006 - a skąd pomysł, że można mieć ograniczoną liczbę dzieci? Nigdy o takim podejściu nie słyszałam, chociaż kiedyś, gdy występował konflikt serologiczny to ciąże były uznawane za zagrożone i kobietom podawali hormony na podtrzymanie. Ale to nie było na zasadzie, że można mieć 1,2 czy 3 dzieci i potem już nie :) Tak jak piszą dziewczyny i Pati - przy obecnej medycynie, badaniach i dostępnych lekach konflikt nie jest żadnym problemem. Kobieta musi po prostu na siebie uważać, słuchać lekarza i jego zaleceń i pilnować, aby otrzymać immunoglobuliną między 28, a 30 tc. Ja mam konflikt i obecnie jestem w drugiej ciąży i póki co wszystko jest ok (tfu!, tfu!) :) Więc nie martw się na zapas, a jak chcesz mieć dzieciątka to bierz się do roboty ;)
Nie wiem. Poprostu mam wątpliwości to pytam. Bo pierwsze dziecko poroniłam i nie wiado o dokońca czy przez konflikt serologiczny czy coś innego.
Aneczka jak już wspomniałam przy pierwszym dziecku przeciwciała nie są w stanie się wytworzyć i zaatakować płód . Być może coś innego było przyczyną poronienia . A lekarz nie wyjaśnił nic na ten temat ?? Dobrze , że pytasz bo jak się ma wątpliwości to lepiej zapytac . Kto pyta nie błądzi :)
Nie jest nigdzie określone że'ile' dzieci można mieć. Konflikt serologiczny wcale nie musi się pojawić i raczej poronienia też nie wiązałbym z tym. Poronienie zdarza się bardzo często, o czym już nieraz tu pisaliśmy.
Znam mamę, która ma szóstkę dzieci ( już dorosłych), i konflikt pojawił się tylko przy tym ostatnim.
Lekarz nic nie powiedział jedynie tyle że przy pierwszmym poronieniu nie dochodzą dlaczego tak się stało od czego.
aneczka, nie ma takiej zasady. Kolejna rzecz to przyczyna poronienia, nigdy nie będziesz miała ani Twój lekarz 100% pewności, że ta konkretna rzecz jest przyczyną poronienia. Na tak nagłe i nieplanowane przerwanie ciąży może nałożyć się wiele czynników i niekoniecznie winny może być konflikt. Medycyna ciągle się rozwija, testujemy nowe możliwości więc jedyne co możesz zrobić to dbać o siebie, rozmawiać z lekarzem, radzić się i za dużo się martwić.
Rozumiem dziękuję za odpowiedzi :) bardzo mi pomogliscie
Korzystam z usług dwóch ginekologów i w zasadzie żaden nie powiedział mi, że muszę przyjąć immunoglobulinę jeszcze w ciąży. Medycyna się rozwija i jest taka możliwość, ale nie konieczność. Immuno podają tak, jak kiedyś, zaraz po porodzie, po zbadaniu krwi dziecka - na pewno matce, ale chyba też dziecku. Czy może któraś z Was ma takie doświadczenie?
Konflikt serologiczny może wystąpić po pierwszym dziecku, czyli w drugiej i kolejnej ciąży.
Ciocia miała taki konflikt. Po pierwszym porodzie dostała immuno. Później miałam kolejne dziecko. Wszytko ok :)
Ja przy pierwszym porodzie nie dostałam immunoglobuliny bo córeczka ma moja grupę krwi
Ja teraz w drugiej ciąży dostałam zastrzyk i po porodzie też bo córeczka ma grupę po tatusiu
Jak dobrze, że u nas nie ma takiego problemu. W teorii ja mam taką grupę krwi jak partner
Ja mam właśnie RH- a mąż ma RH+
Aneczka- to tylko się cieszyć.
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.